Ruoka ja juoma

Ahvenanmaan kahvilat – Brobacka kafé ihastuttaa

22.6.2020

Kaupallinen yhteistyö: Brobacka Gästhem

Muistan kuinka ensimmäisenä ”Ahvenanmaa syksynäni” ystäväni vei minut Brobackan kahvilaan herkkujen äärelle. Ihastuin paikkaan täysin. Kahvila oli auki Sadonkorjuujuhlien aikaan ja puutarha oli valaistu ihanasti kynttilöin ja tunnelmavaloin iltahämärässä. Neljä vuotta myöhemmin ja auringon paisteessa paikka ihastuttaa edelleenkin. Brobacka Kafé sijaitsee rakennuksen kellarikerroksessa ja pöytätiloja löytyy runsaasti myös pihalta. Alhaalla, vesistön ääressä, voi myös nauttia kahvikupposensa ihanasti luonnon helmassa. Maarianhaminasta tänne ajaa vajaan vartin verran.

Brobacka Gästhem oli vielä muutama vuosi sitten tyhjä autiotalo. Ove Klemmermeier ja Katja Mustonen-Kemmelmeier ovat kunnostaneet vuonna 1925 rakennetun talon ihastuttavasti. Aamiaismajoitus ja kahvila ovat toimineet vuodesta 2015 asti. Vuonna 2016 kahvila siirtyi pohjakerrokseen ja loputkin majoitushuoneet valmistuivat. Viimeisimmän visiittini jälkeen (syksy 2016) paikka on laajentunut sekä ihania yksityiskohtia on tullut runsaasti lisää. Vaikka ihastuinkin tähän pihaan jo neljä vuotta sitten, on se erityisesti muuttanut muotoaan vuosien aikana – aina vain ihanammaksi!

Brobacka gästhem – kahvilan herkkuja ja putiikin löytöjä

Kahvilassa on tarjolla monenlaista makeannälkään sekä ihania suolaisia piirakoita ja voileipiä. Ja tietenkin ahvenanmaalaista pannukakkua perinteisesti luumuhillolla (mutta myös mansikkahilloa on saatavilla niille, jotka sitä mieluummin haluavat). Itse nautin parsakaali-juustopiirakan salaatin kera. Piirakan juusto on valmistettu Mattan tilameijerissä (Mattas gårdsmejeri) käsityönä, ja sen kyllä huomaa mausta. Täydellinen valinta kevyeksi lounaaksi. Täältä saa myös cappuccinoa ja muita ”oikeita kahveja”, mikä ei aina Ahvenanmaalla ole itsestäänselvyys. Suuri plussa siis siitä! Kahvila on myös juuri saanut Green Key -ympäristösertifikaatin.

Kahvilassa on myös pieni putiikki, josta löytyy monenlaista ihanaa sisustustavaraa ja tuliaisiksi vietävää. Osa keramiikkatöistä on Katjan itsensä valmistamia. Tällaisia putiikkeja voisin ihailla tuntikausia ja haaveilla kahmivani kaiken mukaani ja ystäville tuliaisiksi.

Kahvila on mielestäni ihana siinäkin mielessä, että istumapaikkoja on tarjolla erityylisin vaihtoehdoin. Yksi nurkkaus sisällä on sisustettu ihanan herkästi maalaisromanttisella tyylillä. Valkoinen puusohva ihastutti minua suuresti. Toinen ihana tila, jossa itsekin istuimme, oli sisustettu ihanin huonekaluin ja ikkunoista aukesi kauniit näköalat ja kukkaloisto. Tätä tilaa voisi kait kutsua verannaksi. Betoniseinän rosoisuus toi ihanaa kontrastia tilan sisustukseen. Ihana, kaunis, suuri kesäolohuone!

Ja ulkona paikkoja on sekä varjon puolella että auringossa. Tarjolla oli pöytärykelmiä, lepotuoleja ja ihanan romanttiset penkit alhaalla veden äärellä. Vaikka väkeä olikin liikkeellä runsaahkosti, niin puutarha tarjosi ihanasti tilaa ja väljyyttä, ja tuntui kuin olisi ollut ihan omissa oloissaan ystävänsä kanssa. Ja mikä ihana iltapäivä meillä taas olikaan blogikollegani Alexandran kanssa. Jutustelimme, nautimme tarjoiluista ja napsimme tietenkin jälleen paljon kuvia. Aika täydellinen iltapäivä viikonlopun päätteeksi.

Onko Brobacka gästhem kahviloineen sinulle tuttu?

Kahvila ja putiikki on auki päivittäin kello 11-17.00, 16.8.2020 asti. Sen jälkeen viikonloppuisin, voit tarkistaa aukioloajat täältä.

Brobacka gästhem, Ängsgatan 177, Björsby, Jomala

Kotisivu I Facebook I Instagram

Kuvat: (c) Ihana Ahvenanmaani ja Alexandra Grahn / Ingen äkta ålänning

Leave a Reply