0
Ahvenanmaa vinkit

Senses – vierailupuutarha Ahvenanmaalla

18.6.2020

Blogiyhteistyö: Senses

Pääsin lauantaina vierailemaan Lemlandissa sijaitsevassa vierailupuutarhassa ystäväni Ulpun kanssa. Vietimme ihanan viikonlopun, johon kuului puutarhavierailun lisäksi mm. hyvää ruokaa, museossa käynti sekä mökkeilyä. Vaikka olin kymmeniä kertoja nähnyt tiekyltin, oli koko Senses minulle pitkään mysteeri. Arvatenkin siis varmaan myös osalle teistä lukijoistani. Senses sijaitsee siis Maarianhaminan ja Långnäsin sataman välimaastossa, Lemlandissa. Puutarhan sijainti on sen verran syrjäinen, että mikään liikenteen ääni ei kantaudu paikalle. Tunnelma on siis erittäin rauhallinen ja luonnonläheinen, täällä sielu saa lepoa monin tavoin.

Birgitta Karlsson ja Marcus Sandberg ovat rakentaneet puutarhaa vuonna 2006 valmistuneen kotinsa ympärille. Puutarhan rakennus alkoi tosissaan vuonna 2013 ja vuonna 2017 he avasivat yksityisen vierailupuutarhansa ovet myös yleisölle. Puutarhan rakennus ja laajeneminen jatkuu kuitenkin vuosittain. Tällä hetkellä rakennettua puutarhaa on aitauksen sisäpuolella 7000 neliön edestä. Puutarhan suunnittelusta on vastannut pariskunta itse. Puutarhassa voi nauttia sadoista erilaisista kasveista vuodenaikojen mukaan. Keväällä aukeavat tulppaanit, narsissit ja muut sipulikasvit (yhteensä noin 100 000 kukkasipulia) täyteen loistoonsa. Näin juhannuksen tienoilla on vuorossa pionien kukinta.

Tulppaaniloistoa ja pionimeri – Senses tarjoaa nähtävää keväästä syksyyn

Itse en todellakaan ole mikään kasvien ja kukkien asiantuntija, suorastaan hävettää kuinka vähän tunnistan kasveja nimeltä. Mutta nautin maisemista (meri pilkahtelee myös taustalla), käytävistä, köynnöksistä, istutuksista, väriloistosta, koristeellisuudesta, muotoilusta ja tuoksuista täysin rinnoin. Voin vain kuvitella, että miltä paikkaa näyttää kevään tulppaaniloistossa ja syksyn väreissä. Juuri nyt Iirikset olivat parhaimmillaan ja muutama ihana pioni jo avautunut. Pioneja näkyi monessa kohtaa kymmenittäin, joten pionimeri lienee juuri parhaimmillaan puutarhaa kuvaava sana.

Puutarha on avoinna lauantaisin kello 12.00-17.00 (ei vaadi etukäteisvarausta). Arkipäivisin puutarha on avoinna kello 12.00-18.00, mutta pitää varata etukäteen. Arkipäivien ja ryhmävarausten osalta varauksen voi tehdä esimerkiksi soittamalla tai sähköpostitse. Pääsylippuun, 12 €, sisältyy myös kahvit. Tällä hetkellä kahviossa on esillä myös Kjell Ekströmin kauniita akvarelleja. Vuosikortilla, 25 €, voi nauttia näkymistä useampaan kertaan.

Kuvat varmasti puhuvat paljon puolestaan, joten nauttikaa!

Senses, Sjögård 20, Lemland

Kotisivu I Facebook I Instagram

    Leave a Reply