Majoitus

Mökkiloma Ahvenanmaalla – Herrö Stugor

16.6.2020

Kaupallinen yhteistyö: Herrö Stugor

Olen jo pidemmän aikaa kaivannut pientä hengähdystaukoa kevään etäkoulun ja yrittäjyyteeni vaikuttaneen koronan johdosta. Viikonloppuna pääsinkin viettämään ihanat kaksi vuorokautta kun Espoossa asuva ystäväni Ulpu saapui luokseni tänne Ahvenanmaalle. Viikonloppuumme kuului kahden yön mökkivierailu kotikuntani Lemlandin ihanissa maisemissa. Herröskatanin läheisyydessä sijaitsee kuuden mökin mökkikylä, Herrö Stugor, ja siellä saimme viettää ihanan rentouttavaa aikaa.

Hain ystäväni perjantain ja lauantain välisenä yönä Långnäsin satamasta. Ystäväni Ulpu kertoikin Instagram-haastattelussani, että laivalla oli kovin turvallista, koska väkeä oli niin vähän liikkeellä. Kotimatkalla väkeä oli kuulemma ollut enemmän, koska monet päiväristeilivät Turusta ja vaihtoivat laivaa sitten Ahvenanmaalla takaisin Turkuun. Laivoilla turvaväleistä muistutettiin tasaiseen tahtiin kuulutuksin ja palvelujen aukioloaikoja oli rajoitettu.

Lauantaina päätimme ensin lähteä käymään Lemlandissa sijaitsevassa Senses -vierailupuutarhassa. Kirjoitan tästä myöhemmin lisää, mutta tätä ei kannatta jättää väliin mistään hinnasta. Sitten lähdimme vierailemaan Maarianhaminassa sijaitsevassa Ahvenanmaan museossa, jossa oli ihana viettää hellepäivästä pari tuntia. Mahamme täytimme Merikorttelin Pub Niskan pizzoilla ja ruokakaupasta suuntasimme auton nokan kohti Herrö Stugoria. Parin kilometrin päässä sijaitsee Västerro kalaravintola/-savustamo, ja kävin sieltä ostamassa mökille hieman savulohta, parempaa ja lähempää lähiruokaa ei voisi ollakaan.

Herrö Stugor – mökkeilyä Ahvenanmaan luonnon keskellä

Aktiivisen päivän jälkeen pääsimmekin sitten kunnolla rentoutumaan mökillä. Herrö Stugorin mökkejä on yhteensä kuusi ja itse majoituimme Svanen mökissä (joutsen), mökki on numeroltaan 76. Mökit on sympaattisesti nimetty aina jonkin eläimen mukaan. Kaikkien mökkien välissä on ihanasti kallioista mäntymetsikköä, joten oma rauha on hienosti taattu. Meidän mökissä oli yhteensä kolme makuuhuonetta. Yhdessä makuuhuoneessa oli kaksi tavallista sänkyä ja kahdessa makuuhuoneessa oli kerrossängyt, sänkypaikkoja on siis yhteensä kuusi. Keittiö on aivan hiljattain remontoitu ja varusteluun kuului kaikki mitä mökiltä voi toivoa (ja vielä vähän enemmän): kahvinkeitin, vedenkeitin, leivänpaahdin, sähkövatkain, kattiloita, paistinpannu, mikro, jääkaappi-pakastin, tiskikone, uuni jne. Televisiota emme katsoneet, mutta sekin löytyi. Ja oman saunan puolelta löytyi myös pesukone, mikäli matkalla olisi vaikka pienten lasten kanssa tai muuten vain pidemmän aikaa.

Hiekkarantaa täältä ei niinkään löydy, mutta laiturilta voi käydä pulahtamassa, jos siltä tuntuu (vesi oli 22 asteista..). Laituriin on myös kiinnitetty soutuvene vieraita varten, ja pelastusliivit löytyvät pienestä varastorakennuksesta aivan lähettyviltä. Myös polkupyöriä voi lainata ja mökistä löytyy sekä Wi-Fi että joitain lautapelejä. Hiiligrillikin löytyy oman mökin varustelusta.

Me Ulpun kanssa saunoimme pariinkin otteeseen ja grillasimme, lepäsimme, nukuimme, herkuttelimme, laiskottelimme, luimme ja pyöräilimme lähellä sijaitsevan Herröskatanin lunnonsuojelualueelle, jossa vietimme muutaman tunnin samoillen ja maisemia ihaillen. Laiskottelevaan ohjelmaamme vierähti sen verran aikaa, että ihan unohdimme käydä soutelemassa. Viihdyimme erinomaisesti, ja kun silmäilin mökistä löytyvää vieraskirjaa, niin näyttävät kaikki muutkin aikaisemmat vieraat viihtyneen. Vieraskirjasta löytyi muuten suurin osa suomeksi jätettyjä viestejä. Herrö Stugorin nettisivut ja varaus onnistuukin hienosti myös suomeksi.

Vaikka asumme itsekin maaseudulla, niin meidän läheltä kulkee yksi Ahvenanmaan pääteistä, ja siten täyttä hiljaisuutta on muutamaa minuuttia kauempaa vaikea tavoittaa. Täällä sen sijaan oli läsnä vain luonnon omat äänet ja hiljaisuus. Se oli ihanaa ja rentouttavaa.

Voin suositella näitä mökkejä lomanviettoon ja pieneen irtiottoon. Sain myös teidän lukijoiden käyttöön alennuskoodin. Eli jos varaat mökin nyt kesäkuun aikana ja kirjoitat alennuskoodiksi sommar niin saat alennusta 10%. Alennuskoodia voi käyttää koko kesän 2020 varauksiin. Mökkejä pääset varaamaan tästä.

Herrö Stugor, Smultronören 1, Lemland

Kotisivu I Facebook I Instagram

Kuuluuko mökkeily sinun kesän suunnitelmiisi? Kenties mökkeily Ahvenanmaalla?

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  19.6.2020 at 18:57

  Ollaan huomenna lähdössä Turkuun päin, niin tuo Niska voisikin olla mainio valinta ruokapaikaksi. Eipä ole aiemmin tullut käytyä, niin on kiva testata itselle kokonaan uusi paikka.

  • Reply
   Ihana Ahvenanmaani
   22.6.2020 at 10:54

   Niskan pizzat ovat kyllä erinomaisia. Ja varsinkin tulla Merikorttelissa ne maisemat on niin mahtavaat!

 • Reply
  Marjo Elisa
  19.6.2020 at 20:43

  Voi että nuo Herrön mökit on niin ihana paikka lomailla! Tämä kesä taitaa jäädä välistä, mutta jos sitten ensi kesänä taas ?

Leave a Reply