0
Ahvenanmaa vinkit

Laivabongailua ja luontoilua – retkivinkki

20.6.2018

Luontoa ja mertahan täällä Ahvenanmaalla riittää. Erilaisia luontopolkuja ja vaellusreittejä täällä on kolmisenkymmentä. Meiltä aina kysytäänkin että missä on lähin ranta. No, lähin ranta on varmaan reilun kilsan päässä linnuntietä, mutta lähin uimaranta on kuuden kilometrin päässä. Merihän täällä kuitenkin aina ennemmin tai myöhemmin, ja yleensä aikaisemmin kuin ajattelitkaan, tulee vastaan. Ahvenanmaa on myös sellaista aluetta, jossa koska vaan voi ”vahingossa” eksyä mitä hienoimpiin paikkoihin – juuri niihin paikkoihin mistä turistioppaissa ei kerrota.

Ehdoton perheemme retkipäivän suosikki on Herrön kaunis luonnonsuojelualue. Olemme käyneet siellä keväällä, kesällä, syksyllä ja talvella – tuo paikka on kaikkina vuodenaikoina yhtä viehättävä ja otollinen retkeilylle. Alueella on grillipaikka (muista vaan omat puut/hiilet mukaan), pieni ranta mistä pääsee helposti uimaan ja useammassakin paikassa ulkopöytä penkkeineen ruokailua varten. Niemenkärjessä sijaitsee lintutorni, josta avautuu upeat merinäkymät. Torniin on kyllä aika jyrkät raput, että ihan heikkohermoisin ei sinne ehkä uskalla. Meillä lapset jo tuntee paikan niin että juoksevat sinne kilpaa minkä jaksavat. Kun itse saavun paikalle, heiluttelevat he jo ylhäältä tornista. Ei siis heikkohermoisen touhua, onneksi olen jo tottunut siihen (toisin kuin siellä Bomarsundissa kiipeilyyn…).

Paras aika päivällä on ajoittaa retkensä noin kello puoli yhdestä etiepäin. Suuret laivat ajelevat nimittäin Herröskatanin kärjestä vuoron perään ohi, ensin mennessään Maarianhaminaan ja sitten Tukholmasta Turun suuntaan matkaten. Piknik-risteilijät voivat siis bongata tuon niemenkärjessä kyyhöttävän lintutornin pariinkiin otteeseen iltapäivän aikana. Laivalla kestää aika lailla tunnin Maarianhaminasta tuonne, eli esim. Viking Line ajaa ohi ensin noin kello 13.10 ja sitten 15.25 – Silja Tallink puolestaan 12.35 ja 14.45. Lisäksi myös Naantalin ja Kapellskärin väliä liikennöivä Finnlines ohittaa Herrön iltapäivällä tuossa samassa ”rytäkässä”. Siinä on monta kertaa ihailtu laivojen kokoa ja niiden aiheuttamia aaltoja. Aina jäiseen kastumiseen saakka.

Mikäli haluat löytää perille, kirjoita karttaan Herröskatan. Kun olet ajellut Maarianhaminasta n. 18 km Lemlandiin, niin tulee kyltti oikealle jossa lukee ”Herrö”, siitä on n. 12 km perille (muistaakseni n. 6 km ja käännös vasempaan, ja sitä toiset 6 km). Iloista retkeilyä!

(Ylhäältä päin toinen ja kolmas kuva ovat ystäväni Emilian ottamia: (c) Emilka Everywhere Creative)

 • Reply
  Päden paja
  20.6.2018 at 22:16

  Wau..miten upeita kuvia ja näkymät on kyllä hulppeat tornin huipulta! Lapset varmasti tuollaisessa paikassa viihtyy:) Kiitos retki vinkistä! Mukavaa juhannusviikkoa❤

 • Reply
  Maatiaiskanasen Elämää
  21.6.2018 at 06:58

  Vautsi mitä kuvia <3 Ihanan näköistä ja kuuloista! Kivaa juhannusta Sinulle <3

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  21.6.2018 at 09:32

  Kiitos paljon! Tuota on kieltämättä tullut aika paljon räpsittyä noita kuvia. Ihanaa juhannusta sinnekin!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  21.6.2018 at 09:32

  Kiitos paljon!
  Ihanaa juhannusta sinnekin!

 • Reply
  Marjo / Jotain Kaunista
  21.6.2018 at 19:17

  Ihana paikka kerrassaan,tosin tuonne torniin myö ei menty. Ihanaa juhannusta teille!?❤

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  21.6.2018 at 19:58

  On ihana! Ja torni kieltämättä varsinkin tuulisella säällä on vähän huojuva, että ymmärrän!
  Ihanaa juhannusta teillekin!

Leave a Reply