Ahvenanmaa vinkit

Bomarsundia valloittamassa

16.6.2018

Tänään päätettiin lähteä hakemaan tytärtä leiriltä kotiin koko perheen voimin. Aamupalan jälkeen hyppäsimme autoon ja suuntasimme kohti pohjoisemmassa sijaitsevaa Vårdön kuntaa. Vårdön asukasluku on 430 henkeä ja äkkiä laskeskelemalla sain pinta-alan meren määräksi 82%, joten saaristokunnasta puhutaan. Mehän ei muuten siis virallisesti edes saaristossa asuta, vaan Manner-Ahvenanmaalla. Tämänkin kun tajusin niin siinäpä oli Satakunnan plikalla sulattelemista, meri kun on aina muutaman kilometrin jälkeen vastassa. Mutta näin se nyt vain on.

Vårdön puolelle pääsee vaijerilossilla, ja jos pidemmälle jatkaa niin edessä on vielä muitakin lauttoja. Vaijerilossit ovat ilmaisia ja tilaa oli ruhtinaallisesti autolle, heinäkuussa joutuukin ehkä jonottelemaan. Ennen tämä Töftö-Prästö -linjan lossi kulki ilman aikatauluja, ja satamassa on edelleenkin kutsuntanappi jota painamalla lossin saa luokseen oikealle puolelle vesistöä. Onneksi kuitenkin muistin jostain takaraivon sopukoista, että siitä lauttalinjastahan käytiin suuren suuria keskusteluja lehtien palstoilla. Tarkistin asian, ja kyllä vain; lautta kulkee siis nykyään aikataulun mukaisesti vartin välein. Lauttamatka itsessään on huikeat neljä minuuttia. Lauttakuskin paussien takia kannattaa kuitenkin vilkaista aikataulua etukäteen Alandstrafikenin sivuilta.

Kaunistahan siellä on, aivan kuten kaikkialla täällä. Ehdittiin ihmeeksemme jo edelliseen lauttaan (you know, lapsiperheethän ei useinkaan ole ajoissa missään – ainakaan me). Käytiin siis leirin päätöstilaisuuden odottelun sijaan tsekkaamassa leiripaikan viereinen kirkko, sisälle ei kuitenkaan vielä tähän aikaan kesästä päässyt. Täällä hautausmailla yleensä on muistomerkki merellä hukkuneille ja monissa hautakivissä lukee ”merikapteeni”. Mitähän kaikkia tarinoita noiden nimien alle kätkeytyykään?

Leiripäätöksen jälkeen lähdimme lossilla takaisin ja päätimme pysähtyä Bomarsundin linnoituksille leikkimään ja uimaan. Bomarsundin alue on valtava 870 hehtaarin muinaismuistoalue, joten tänään valloitimme vain pienen osan siitä. Aluehan on siis ilmainen! Ensimmäisenä mentiin uimaan, ja tätä uimarantaa voin toden teolla suositella! Ihanaa hiekkaa, lämmintä vettä ja matalaa jatkuu pitkään – eli tosi mahtava paikka myös perheille joissa on vielä pieniä lapsia. Rannalla on huussit, pukukoppi ja ruokailuryhmä. Nurtsille voi levittää viltin tai sitten ottaa kallioisemmalla alustalla aurinkoa. Ja näkymänä nuo hienot linnoitukset!

Uimisen jälkeen lähdettiin sitten kiipeilemään linnoitusten ja tykkien päälle. Bomarsundin linnoituksia alettiin rakentamaan vuonna 1832. Linnoitus oli valtavan kokoinen ja erittäin tärkeä lännen suuntaan toimiva etuvartio Venäjälle. Linnoitusta ei kuitenkaan ikinä saatu valmiiksi vaan se tuhoutui brittiläis-ranskalaisen miehistön hyökkäyksessä 1854. Kaksi vuotta myöhemmin Ahvenanmaa demilitarisoitiin. 

Mikäli historia kiinnostaa enemmän, kannattaa katsoa lisätietoa täältä Bomarsundin sivuilta. 

 

Pikkupysähdyksemme venyi pariin tuntiin. Lapset viihtyivät hyvin, varsinkin 5- ja 7-vuotiaat poikamme kiipeilivät niin korkealle linnoituksia, että kirjaimellisesti äitiä alkoi oksettaa kun mietin että jos nyt tuonne toiselle puoelle tiput niin… Ja yleensä en puutu heidän kiipeilyihinsä. Mutta käykääpä itse testaamassa pyörryttääkö tai oksettaako teitä! Suosittelen!

  • Reply
    Hannele Ruusukummusta
    17.6.2018 at 08:52

    Jos muutama vuosi sitten tuli tuolla käytyä..ymmärrän, että äitiä alkoi heikottaa, poikien kiipeily..:)

  • Reply
    Ihana Ahvenanmaani
    17.6.2018 at 15:19

    Yleensä annan aika vapaasti, mutta nyt piti puuttua, ettei tarvi paikkailla taas tai pahempaa. 🙂

  • Reply
    Päden paja
    18.6.2018 at 19:16

    Oi mikä paikka, kuulosti ja näytti kyllä tosi kivalta! Upeita kuvia! Täällä onkin mietitty millaisissa paikoissa tänä kesänä käytäisiin, tähän pitää tutustua vielä paremmin:) Kiitos vinkistä♥ Ihanaa alkanutta viikkoa!

  • Reply
    Ihana Ahvenanmaani
    18.6.2018 at 19:55

    Kiitos! On tosi kiva paikka, tänään sain juuri tietää että siellä on vielä toinenkin ranta. Ja siis on museo ja paljon enemmän noita raunioita kun mitä kuvissani näkyy.
    Että tästä vaan sitten matkasuunnitelmia kehiin! 🙂

Leave a Reply