0
Ahvenanmaa vinkit

Matkustaminen Ahvenanmaalle kesällä 2020: Uudet ”Päivä Maarianhaminassa” -risteilyt ja muut vaihtoehdot

17.6.2020

Koko kevään Ahvenanmaan yllä on leijunut synkkä pilvistö. Laivat ovat olleet parkissa, rahdin puolesta liikkeellä olleiden laivojen kapasiteettia on leikattu hurjasti ja monet eri laivayhtiöiden työntekijät ovat olleet lomautettuina. Tänään aamulla luin Ahvenanmaan tilasto- ja tutkimustoimiston (ÅSUB) julkaisemaa raporttia toukokuun hotelliyöpymisistä. Vuosi sitten yöpymisiä oli 22 000 ja tänä vuonna 2000. Tämä kaikki tietenkin vaikuttaa hurjasti pieneen Ahvenanmaahan, joka syö, elää ja melkeinpä jopa hengittää turismista. Mutta onneksi niitä ihaniakin uutisia on tulvinut jälleen tänään.

Viime viikolla kuulin Tallink Siljan aloittavan ”päivä Maarianhaminassa” -risteilyt Helsingistä, neljä kertaa heinäkuussa. Ja tänään Viking Line ilmoitta aloittavansa 1.7 saman konseptin risteilyt. Viikkari toteuttaa niitä kolme kertaa viikossa. Eli nyt tämä kauan kaivattu konsepti on viimein totta. Moni on minullekin todennut ikävöivänsä tällaista ”päivä maissa” -risteilyä. Täältä meiltähän sellaisia voi tehdä Helsinkiin jatkuvasti (oikeasti siis Tukholmalaisille suunnattu), mutta tänne Ahvenanmaalle sellainen ei aikataulujen johdosta onnistu. MUTTA NYT ONNISTUU! Loistavaa. Normaaleja reittiaikatauluja Helsingistä (tai Tallinnasta) ei toistaiseksi kulje, mutta näillä risteilyn aikatauluilla onnistuu myös reittimatkan varaus. Aikaisemmin kesällä Finnair myös ilmoitti lisäävänsä lentoja tänne, ja täältäkin on onnistuneesti voinut ostaa edes-takaisen lennon Helsinkiin sadalla eurolla.

Näin pääset tänne siis kesällä:

Viking Line:

Turku-Ahvenanmaa ja Ahvenanmaa-Turku reittimatkat. Lähtö Turusta klo 08.45 Amorellalla (Maarianhaminaan) tai klo 20.55 Gracella (Långnäsiin, huom! Yhteysbussi ei kulje tällä hetkellä, tarkista siis pääsysi satamasta eteenpäin etukäteen!). Lähtö Ahvenanmaalta Maarianhaminasta Turkuun klo 14.25 tai Långnäsistä Turkuun klo 03.20.

Helsingin ja Ahvenanmaan välinen (normaali) reittiliikenne jatkuu vasta elokuussa. Nyt kesällä (1.7-9.8) on tarjolla Ahvenanmaan risteily Helsingistä. Lähdöt Helsingistä maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 15.30, perillä Maarianhaminassa seuraavana päivänä klo 8.00. Maihin jää aikaa noin kahdeksan tuntia. Laiva lähtee Maarianhaminasta klo 16.00 ja saapuu seuraavana päivänä Tallinnaan klo 7.45. Sieltä laiva jatkaa kulkuaan lähes välittömästi ja on takaisin Helsingissä klo 11.15. Kaksi yötä laivassa, päivä merellisessä Maarianhaminassa ja pikapyrähdys Tallinnan satamassa.

Tallink Silja

Turku-Ahvenanmaa ja Ahvenanmaa-Turku reittimatkat. Lähtö Turusta klo 08.20 (Maarianhaminaan) tai klo 20.15 (Långnäsiin, huom! Muista tilata etukäteen taksi, kiinteä hinta Maarianhaminaan 55 €). Lähtö Ahvenanmaalta Maarianhaminasta Turkuun klo 13.45 tai Långnäsistä Turkuun klo 02.55.

Normaali reittiliikenne Helsingin ja Ahvenanmaan välillä on peruttu myös Tallink Siljan laivoilla toistaiseksi. Sen sijaan järjestetään risteilyjä Ahvenanmaalle. Päivä Maarianhaminassa -risteilyjen lähdöt Helsingistä ovat 3.7, 10.7, 17.7 ja 24.7. Lähtö Helsingistä klo 18.30, perillä Maarianhaminassa klo 9.00. Aikaa maissa lähes yhdeksän tuntia. Lähtö takaisin Helsinkiin klo 18.00 ja perillä Helsingissä seuraavana aamuna 10.00.

Finnlines

Finnlines reittimatkat Naantalin ja Långnäsin välilillä päivittäin. Maanantai – perjantai: Lähtö Naantalista klo 11.45 tai klo 22.45. Lähtö Ahvenanmaalta, Långnäsin satamasta Naantaliin klo 14.50 tai klo 2.25. Lauantai – sunnuntai: Lähtö Naantalista klo 10.45 tai klo 22.30. Lähtö Ahvenanmaalta, Långnäsin satamasta Naantaliin klo 14.10 tai klo 2.25.

Finnair

Finnair lentää toisen Ahvenanmaan lentonsa ns. kolmiolentona (Helsinki-Turku-Maarianhamina), joten pääset lentäen sekä Helsingistä että Turusta tänne. Tällä hetkellä on saatavilla vielä runsaasti meno-paluu lentolippuja sadalla eurolla. Elokuussa Vaasasta pääsee myös lentäen tänne (Helsingin kautta). Aikataulut löydät täältä.

Air Leap

Air Leap lentää päivittäin Turun ja Maarianhaminan välillä. Aikataulut löydät täältä.

Saaristolautat / Ålandstrafiken

Ålandstrafikenin saaristolautat ja lossit kulkevat tuttuun malliin. Aikataulut, lippujen hinnat ja lisätietoa löydät täältä. Ålandstrafiken on myös päättänyt alentaa lippujen hintoja 15.6-30.9, tietyillä vuoroilla -80%. Alennetut vuorot näkyvät aikatauluissa vihreällä värillä ja ne pitää tilata ja maksaa etukäteen.

Tervetuloa Ahvenanmaalle!

  • Reply
    Tallink
    17.6.2020 at 22:11

    Tallink Silja, ei Silja Tallink.

Leave a Reply