Ahvenanmaa vinkit Ruoka ja juoma

Koe Ahvenanmaa mereltä käsin – Sunnan II lounas- ja illallisristeilyt

27.6.2020

Kaupallinen yhteistyö: Sunnan II

Kirjoitin toukokuussa tämän kesän uutuuksista täällä Ahvenanmaalla. Yksi niistä on toukokuussa liikennöinnin aloittanut Sunnan II ravintolalaiva. Tällaisia lounas- ja illallisristeilyjä tarjoavia laivoja täällä Ahvenanmaalla ei olekaan ennen ollut, ei ainakaan viime vuosina. Turussa asuessamme totuin siihen, että Aurajoen ranta oli niitä tiukassa. Tämä on siis erittäin tervetullut uutuus – ja kerrassaan loistava tapa nähdä ja kokea Ahvenanmaa mereltä käsin! Meilläkään ei ole omaa venettä eikä kesämökkiä, niin tällaiselle pääsee ainakin hetkeksi nauttimaan saaristomaisemista.

Risteilimme torstai-iltana mieheni kanssa 3,5 tuntia kestävän illallisristeilyn. Sunnan II tarjoaa myös pidempiä päiväretkiä ja lyhyempiä lounasristeilyjä, kannattaakin katsoa tarjonta täältä. Lounas- ja illallisristeilyjä ajetaan keskiviikosta lauantaihin, ja niidenkin pituudet vaihtelevat hieman. Meille tuo 3,5 tuntia tuntui juuri hyvän pituiselta. Ei yhtään liian pitkä, eikä myöskään lyhyt – juuri sopiva. Söimme kolmen ruokalajin illallisen ja ihailimme merimaisemia. Illan reitti kulki Rödhamnin luo, jossa sijaitsee purjehtijoiden suosima satama. Itse en ollut koskaan käynyt tuolla (koska ei ole sitä venettä…), joten oli mukavaa nähdä tuo paikka. Matkalla ihailimme myös Järsön ja Nåtön maisemia, jotka oli kiva nähdä tällä kertaa mereltä käsin. Sunnan II risteilee myös Föglön Degerbyhyn ja Kastelholmaan.

Sunnan II on entinen sisävesihöyrylaiva S/S Louhivesi, yhdeltä aikaisemmalta nimeltään myös S/S Imatra. Se on rakennettu vuonna 1906, laivasta löytyy kuvia näiltä ajoilta. Folkloristina rakastan juuri tällaisia yksityiskohtia, joissa saa tuulahduksen menneistä ajoista. Laivaan on jätetty myös tuon ajan yksityiskohtaisia koristeluita, kuten esimerkiksi puupalkeissa kiertävät presidenttiemme nimet hallitusvuosineen. Ehkä pitääkin ensi kerralla istahtaa siihen salonkiin ja verestää joskus oppimaansa.. Tänne Ahvenanmaalle laiva on siis saapunut vasta aivan hiljattain ja sitä on remontoitu ja sisustusta ehostettu. Risteilyt Sunnan II aloitti loppukeväästä. Laivasta löytyy kolme ruokailusalonkia, itse istuimme valkoisessa salongissa. Yläkerrasta löytyy viihtyisä baaritila ihanine merimaisemineen. Laivaa voi myös vuokrata yksityistilaisuuksiin, kuten työporukalle tai häihin.

Alkuruoaksi söin Sunnanin saaristolimppua, jossa oli saaristolaisleivän päällä mm. remoulade-kastiketta ja savustettua lohta. Mieheni söi salaatin tummalla hummuksella ja ihanalla siemennäkkärillä. Pääruoaksi minulla oli Mattan tilan ekologisesta lihasta valmistettu pannupihvi ja uunijuureksia sekä ehkä maailman ihaninta kastiketta, joka todella vei kielen mennessään. Tarkistin myöhemmin että mitä siinä oikein oli, ja sehän oli konjakilla maustettua pippurikastiketta. Enpä olisi arvannut makuyhdistelmästä. Mieheni söi ahvenanmaalaista merilohta lohkoperunoilla. Täyttävän aterian jälkeen ihailimme kannelta maisemia varmaan tunnin verran, miten ihanaa olikaan päättää kuuma päivä merituulen lepatukseen. Hiukset sekaisin olikin hyvä aika palata salonkiin nauttimaan vielä jälkiruoka, joka oli ihana ja riittävän kokoinen (tiedättekö sen ikävän tunteen, kun tuntuu, että jälkiruoka loppuu kesken – nyt ei loppunut!). Nautimme suussasulavaa vaniljajäätelöä vadelmien ja mantelivaahdon kera sekä kääretorttua, jonka täytteenä oli suklaamarenkia. Suklaankin kruunasi makeat ja isot vadelmat. Risteilyn ja ruoat voit varata täältä. Tarkemman ruokalistan löydät täältä, lapsille on tarjolla myös oma ruokalista.

Ilta oli kaikkinensa ihana – tervetullut pieni irtiotto miehen kanssa kahdestaan. Henkilökunta oli erittäin ystävällistä, ruoka maittavaa ja laivan miljöö ihastuttava. Tätä en voi kuin suositella! Mitä ihanin tapa kokea Ahvenanmaata meriltä käsin. Ja kun Sunnan II satamapaikkana on ihastuttava Maarianhaminan Merikortteli, näyttävän kaljaasi Albanuksen vieressä, niin tätä merimatkaa ei voisi paremmista maisemista aloittaa tai päättää.

Oletko sinä joskus ollut tällaisella laivalla (hieman pienemmällä kuin ruotsinlaivalla) lounas- tai illallisristeilyllä?

Sunnan II, Merikortteli, Maarianhamina

Kotisivu I Facebook I Instagram

Rödhamn
 • Reply
  Tanja / Tädin ja tytön matkablogi
  28.6.2020 at 20:32

  Rakastan näitä pieniä laivoja, olen kotoisin Savonlinnasta ja olen ollut paljonkin sisävesillä, meri ja Ahvenanmaa on vieraampi. Tosin Helsingin edustalla olen risteillyt lounastaen ja sekin oli kivaa. Kiva juttu, tuli hyvä mieli ?

  • Reply
   Ihana Ahvenanmaani
   1.7.2020 at 00:01

   Savonlinnakin on niin kaunis paikka! Sisämaan kasvattina minäkin tässä olen ajan kanssa oppinut rakastamaan merta. 🙂

 • Reply
  Arja/ Elämänmakuisia matkoja
  29.6.2020 at 11:33

  Onpa kiva, että Maarianhaminastakin pääsee meriretkille! Ja ruoka kuulosti herkulliselta sekä maisemat hienoilta. Tämä täytyy pitää mielessä 🙂

 • Reply
  Marika / Matkalla Missä Milloinkin
  30.6.2020 at 14:17

  Minulle olikin aivan uusi tieto, että Ahvenanmaalta järjestetään nykyään lounas- ja illallisristeilyjä. Onko risteilyjen aikana ohjelmaa, esim. selostusta lähisaarista? Muutaman kerran olen vastaavanlaisella risteilyllä ollut ja ovat kyllä mainio vapaa-ajanviettotapa, keskittyen syömiseen ja maisemista nauttimiseen, kun kaikki muu on ulkoistettu henkilökunnalle.

 • Reply
  Vuosi 2020 pakettiin - kurkkaa kuvakavalkadi Ahvenanmaalta! - ahvenanmaani.fi
  8.1.2021 at 13:30

  […] Sunnanilla, mantereen ystävien kanssa Bomarsundin linnoituksilla, Alexandran kanssa Brobackan kahvilassa […]

 • Reply
  Päivä Ahvenanmaalla - Lemland ja Maarianhamina - Meriharakka.net
  5.12.2021 at 11:06

  […] huolehtivat mm. Albanus- ja Sunnan-laivat, joista jälkimmäisellä voi lähteä vaikka lounasristeilylle. Mutta älä tyydy Albanuksen laituriin vaan jatka eteenpäin, aina Saaristokappelille asti. […]

Leave a Reply