Ahvenanmaa kuulumisia Ahvenanmaa vinkit

Joulukuu – jo nyt? Kuvatunnelmia viikonlopulta sekä pari vinkkiä pienyrittäjien tukemiseksi

1.12.2020

Päivät pimenevät vain nopeampaa ja nopeampaa. Ehkä juuri siksi tuntuukin siltä, kuten joka vuosi, että marraskuu vilahtaa vain ohi. Nyt on jo joulukuu, huh huh. Täällä Ahvenanmaalla maassa ei ole lunta, taloudellinen tilanne koronan johdosta on vähintäänkin huolestuttava turismista elävien yritysten osalta ja maskeja ei täällä paljon missään näy. Siinäpä tiivistetysti ne kolme asiaa, joista minä olen viime aikoina saanut paljon kysymyksiä.

Säästä nyt ei tarvitse puhua sen enempää, mutta vinkkinä teille, jotka hieman ruotsia ymmärrätte, että Yle Areenasta löytyy muutaman minuutin reportaasi Ahvenanmaan tämän hetkisestä tilanteesta. Siitä saa ainakin taloudellisesta tilanteesta hieman pintaraapaisua. Pääset katsomaan sitä tästä.

Kahtena viime viikonloppuna olen tehnyt uutta aluevaltausta; olen ollut koruineni ja muine tuotteineni joulumarkkinoilla. Viime viikonloppuna järjestettiin markkinat mm. Smakbyn yhteydessä (paikkaamaan edes hieman peruttuja Jan Karlsgårdenin markkinoita). Koronatilanne on täällä edelleen hyvä muuhun maahan verrattuna ja elelemme (maskitonta) arkeamme aika tavallisesti. Tietenkin käsidesit ja etäisyydet ovat osa arkipäivää, mutta noin kutakuinkin tavallisesti, mitä muuta maata on tullut seurattua. Täällä käy, ja täältä käydään, työasioissa (ja perheasioissa) Ruotsissa päivittäin/viikottain. Työmatkalaisten ei tarvitse karanteenissa istua ja muille suositeltu karanteeni on maakuntahallituksen linjaamana seitsemän vuorokautta. Monet tietenkin jättävät nuo matkat välistä juuri karanteenin johdosta. Vaikeuttaahan sekin elämää, itsekään en ole käynyt Ruotsissa 1,5 vuoteen. Monet perheet ja suvut kun elävät molemmin puolin merta ja vallitsevan tilanteen takia tuo 2,5 tunnin laivamatka on muuttunut kuukausien aikana edes-takaisin vaikeasti ylitettäväksi rajaksi. Muutamat joulumarkkinat täällä on tosiaan peruttu, mutta suurin osa on järjestetty/järjestetään suunnitellusti. Suositeltu väkimäärä on tällä hetkellä 50. Ja markkinat joilla olen ollut mukana, ovat hyvin toteutuneet linjauksien merkeissä. Turistit täällä on lähinnä tunnistanut niistä kasvomaskeista, paikallisia hyvin harvoin ne päässä missään näkee. Tässä alla näet tunnelmia viime viikonlopun markkinoilta – kuinka valtavan upeita käsitöitä sekä raaka-aineita ja ruokatuotteita meiltä täältä Ahvenanmaalta löytyykään!

Talous on todellakin aika surkeassa jamassa, mutta onneksi toivoa ei ole menetetty. Ja nyt jos joskus on tärkeää, että teemme joulukuussa harkittuja lahjaostoksia. Ostamalla kotimaisia tuotteita autamme paikallisia yrityksiä tämän vaikean ajan yli. Erityisesti pienyrittäjiä tukemalla emme vain tuo voita leivän päälle, vaan myös toivoa jaksaa uskoa huomiseen!

Tässä pari vihjettä mistä löydät vinkkejä toimia pienyrittäjiä tukien:

  • www.joulumyyjaiset2020.fi – Virtuaaliset joulumyyjäiset 1.12.-18.12.2020. Näissä joulumyyjäisissä on lähes 80 pienyrittäjää ympäri Suomea esittelemässä ja myymässä tuotteitaan. Paljon hyviä tarjouksia. Olen itsekin mukana, ja pääset nappaamaan käyttöösi myös minun messutarjouksen täältä. Tarjolla on mm. kauniita kortteja, jotka soveltuvat hyvin myös jouluksi sekä koruja ja lasinalusia. Toimitan ympäri Suomea.
  • Joulukuun vinkkinurkka – Julkaisen joka päivä Instagram-tililläni stooreissa vinkkejä ahvenanamaalaista IG-tileistä ja yrityksistä, joista et ehkä ennen ole kuullutkaan sekä vinkkejä muista kotimaisista pienyrittäjistä, joita itse pidän vinkkaamisen arvoisena. Tarjoan myös alekoodeja nettikauppaani ja pari arvontaakin on luvassa. Kokoan ne vinkit tänne bloginkin puolelle aina 5-7 päivän välein, mutta tuolta löydät ne tiivistetysti, tuoreina, joka päivä! (Osa tarjouksista saattaa olla voimassa vain pari päivää..). Hypäää siis mukaan seuraamaan tiliäni tästä!
  • Julmarknad, Åland 2020 – Ahvenanmaalaisille haluan vinkata Facebookissa toimivasta joulumarkkina-ryhmästä. Eli ryhmä on toiminnassa joulukuun ajan, sieltä voit ”virtuaalisesti” ostaa joulumarkkinoilla myytäviä asioita. Ryhmä luotiin korvaamaan Jan Karlsgårdenin peruttuja markkinoita. Tästä pääset liittymään ryhmään.
  • Markkinat Ahvenanmaalla – Olen päivittänyt tekemääni listaa Ahvenanmaan joulumarkkinoista, löydät sen täältä.

Mikä on sinun vinkkisi joulukuulle?

    Leave a Reply