Reseptit

Flädersaft eli seljankukkamehu

1.7.2020

Olen jo vuosia rakastanut flädersaftia eli seljankukkamehua. Tutustuin ja ihastuin siihen Ruotsin vierailuilla, ja vuosien ajan sitä aina ostetiin Ruotsissa käydessä kotiin. Saihan sitä IKEAsta, mutta aika tyyristä verrattuna tavallisiin ruokakauppoihin. Joskus sain jopa itse tehtyä. Ja muistan kuinka ihmeissäni olin, kun erään kerran mieheni kummitäti näytti pensaan/puun, jonka kukinnoista tuota mehua tehdään. Olin haltioissani – se oli eksoottista.

Ahvenanmaalle muutettuamme löysin mehua myös paikallisista ruokakaupoista – ihanaa! Ja nyt asumme kolmatta kesää omassa kodissa täällä Ahvenanmaalla, ja voi sitä riemua kun tajusin, että MEIDÄN PIHASSA KASVAA SELJA! Hypin kirjaimellisesti ilosta! Ja onnestakin. Ja mikä tuoksu tuossa pensaassa onkaan!

Ja niin vain on heinäkuu saapunut ja seljan kukinnot ovat siinä kunnossa, että mehua voi jo valmistaa. Seljan suhteen täytyy kuitenkin olla tarkkana, että kyseessä on aito seljan lajike, jotkut lajikkeista nimittäin ovat myrkyllisiä (siis kukinnotkin). Kuvissa näkyvä Mustaselja on se aito ja turvallinen. Mustaseljaa kasvaa Etelä-Suomessa, mutta sen marjat eivät aina ehdi kypsyä.

Reseptejä on tietenkin monia ja itsellänikin vielä se paras hakusessa. Tänään tein mehua tällä reseptillä:

30 kukintoa

1,5 litraa vettä

1,5 litraa sokeria

2 sitruunaa

1 maustemitta sitruunahappoa

Kukat kerätään ja huuhdellaan. Sitruunat huuhdotaan ja leikataan kuoren keltaiset osat ”lastuina” talteen. Sitten kuoritaan valkoinen kerros pois ja itse sitruunan hedelmäliha siivuiksi. Sitruunat ja kukat sekoitetaan keskenään. Keitetty vesi ja sokeri sekoitetaan, sokerin tulee liueta täysin ja sitten joukkoon lisätään sitruunahappo. Tämä liemisekoitus kaadetaan kukkien ja sitruunoiden päälle ja sekoitetaan. Kun seos on jäähtynyt, se laitetaan kansi päällä jääkaappiin pariksi päiväksi. Sitten siivilöidään ja mehutiiviste on valmista pullotettavaksi.

Onko seljankukkamehu sinulle tuttua?

    Leave a Reply