Reseptit

Ahvenanmaalaisten ylpeys – Ahvenanmaan pannukakku

10.1.2020

Nyt kai voi sanoa, että olen ahvenanmaalaistunut. Niin paljon ainakin kuin maakrapu voi. Tein nimittäin tällä viikolla ruoan tähteistä (mannapuuro) Ahvenanmaan pannukakkua. Tuosta vaan ihan ohimennen. Ihan kuin joku vanha paikallinen mummo konsanaan. Ilman reseptiä, ulkomuistista. Minut tuntevat tietävätkin, että olen lapsesta asti leiponut ja laittanut ruokaa usein improvisoiden ja ilman reseptiä. Ahvenanmaan pannukakkua tosin en ennen tätä kertaa ole ilman reseptiä tehnyt. Mutta kerta se on ensimmäinenkin. Ja onnistui muuten loistavasti!

Ahvenanmaan pannukakku on maakuntamme ylpeys. Sitä voi ja saa ostaa lähes jokaisesta kahvilasta. Maun salaisuutena, joka ei ole salaisuus, on kardemumma. Kardemumma loihtii pannukakun erityisen makuelämyksen. Ahvenanmaan pannukakun herkullisuudesta voidaan olla montaa eri mieltä. Itse en itse asiassa ensimmäisinä kertoina siihen oikein ihastunut, ja tiedän monia muitakin, joita tämä herkku ei kiehdo. Olen kuitenkin oppinut pitämään siitä. Aika paljonkin. Sitä kun tulee maisteltua kahviloissa, aamupalapöydässä, kirkkokahvilla, kylässä, juhlissa jne. Siltä ei voi välttyä.  

Pannukakku tarjoillaan aina kermavaahdon ja hillon kera. Ja juuri tuo ”hillo” on se, joka aiheuttaa kädenvääntöä. Olen monta kertaa siis nähnyt kuinka pannukakkua tarjotaan mansikkahillon ja kermavaahdon kanssa, mutta oikeaoppisestihan juuri tätä pannukakkua tarjoillaan luumukiisselin kanssa. Paksun sellaisen. Eikä liian makean. Toinen kädenvääntö käydään siitä, että mihin puuroon pannukakku oikein tehdään. Pannukakku tehdään usein mannapuuroon (kuten minä kuluneella viikolla), mutta perimätietojen mukaan se aito ja oikea pannukakku tehdään riisipuuroon. Eli mitään pikaruokaa tämä ei ole, jos rupeaa puuroa keittämään vartavasten tätä varten. 

Vaikka en resepti-ihminen olekaan, niin tässä on teille resepti, kertokaa sitten miten sujui:

3-4 dl Mannapuuron jämä (voit myös keittää 5 dl maitoa ja 3/4 dl mannasuurimoita).

Löysään mannapuuroon lisätään:
3-4 munaa
1 rkl sokeria
tilkka öljyä
(hitunen suolaa, jos mannapuurossa ei ole suolaa)
1/2 l maitoa
n. 2-3 dl vehnäjauhoja
2 tl kardemummaa (tai maun mukaan)

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Päälle voinokareita oman maun mukaan. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. (Kiireinen kotiäiti: 250 astetta ja reilut parikymmentä minuuttia).

Tarjoillaan kermavaahdon ja luumukiisselin kanssa. Luumukiisselin saat, kun keität kuivattuja luumuja tilkassa vettä. Luumujen ollessa pehmeitä se on valmista. Jos tykkää makeasta, niin sokeria mukaan. Hyvää ruokahalua! Smaklig måltid!

Löysin netin uumenista videon, jossa tähtikokkimme Michael Björklund valmistaa pannukakun riisipuurosta. Videoon pääset tästä.

Oletko maistanut Ahvenanmaan pannukakkua? Mitäs tykkäät?

P.S Ihan ensimmäistä kertaa maistoin Ahvenanmaan pannukakkua eräässä seminaarissa, jonne ITSE leivoin pannukakut (kuva). Eli ensimmäistä kertaa olen maistanut sitä ”väärinoppineen” tekemänä. Hahaa. Onnistuneelta se kuitenkin silloinkin maistui. Vaikka oli kyllä liian ohutta.

 • Reply
  Kristiina Kortelahti
  10.1.2020 at 14:40

  Ahvenanmaan pannukakku on ihanaa ja parasta riisipuurosta tehtynä mielestäni!

 • Reply
  sami niilola
  10.1.2020 at 18:54

  Nam, herkkua.

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  13.1.2020 at 08:51

  Me syödään riisipuuroa läpi vuoden. Pitäisi ensi kerralla muistaa keittää sitä niin paljon, että voisi sitten helposti tehdä pannukakkua.
  Ihanaa alkanutta viikkoa!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  13.1.2020 at 08:51

  🙂

Leave a Reply