Luonto Yhteiskunta

Vuosi Aapeli-myrskystä

3.1.2020

Tänään täällä on ollut aika tuulista ja yöllä tuuli niin, että nurkissa ulisi. Tämä tuuli on kuitenkin ollut ihan normaalia tänne saaristoon, toista se oli viime vuonna, kun Suomen yhdeksi kovimmaksi myrskyksi luokiteltu Aapeli iski tänne voimalla. Kovin puuska merellä oli jopa 41 m/s (Kökarissa)! Lisää Aapelin tilastoista voit lukea täältä

Meidän perheemme oli sähköittä reilut 70 tuntia, mutta pärjäsimme hyvin takan ja puulieden avulla. Ulkona ei ollut pakkasta nimeksikään, joten käytimme terassia jääkaappina. Pakastin piti tyhjentää kokonaan ja akkuja piti käydä latailemassa ystävien luona ja kirjastossa. Puuhellalla lämmitettiin tiski- ja pesuvedet. Pärjäsimme olosuhteisiin nähden erinomaisesti. Olimme onnellisia puulämmityksestä. 

Kirjoitin silloin blogiini näin: ”En oikein edes tiedä mitä kirjoittaisin. Olo on jotenkin niin epätodellinen. Hätääntynyt tai peloissani en ole missään vaiheessa ollut, mutta en vain jotenkin tätä oikein tahdo käsittää. En oikein tiedä mikä päivä on, tai pikimmiten että kuinka mones päivä myrskystä oikein on meneillään. Ensi yönä siitä Aapelista tulee neljä vuorokautta. Jos nyt osasin oikein laskea. 

Tostaina saimme sähköt vierailulle neljäksi tunniksi. Tiskikone pyöri kerran ja pesukoneen ohjelma jäi kesken, kun sähköt jälleen lähtivät. Olin ihan varma, että ne tulee perjantaina takaisin. Mutta eivätpä tulleet. Tänään olemme nauttineet sähköstä jo 10 tuntia. Sähköt olivat meidän kodistamme poissa siis 76,5 tuntia. Vettä meille on tullut koko ajan ja olemme pärjänneet takan ja puulieden kanssa vallan mainiosti. Mitään ruokaa emme ole joutuneet heittämään pois, kun olen kynttilän valossa keitellyt mehuja ja hilloja puuliedellä. Nyt on monta purkkia ”Aapelin Myrsky Marmeladia”, sekä tyrnin että viinimarjan makuista.”

 

Edelleen täällä on paljon puita metsissä korjaamatta. Metsissä näkee edelleen toisiin puihin nojaavia, puoliksi kaatuneita puita. Lehti raportoi eilen, että myrskyn kustannukset sähkölaitokselle olivat lähes 4 miljoonaa euroa. Paljon on kuluneen vuoden aikana tehty parannuksia sekä sähkölaitoksen että viranomaisten puolella. Koteihin on kuluneen vuoden aikana myös jaettu vihkonen ”näin varaudut ja toimit yllättävän kriisin sattuessa”. Luonto on kuivan kesän (vettä säännösteltiin kesällä 2018) ja myrskyn jälkeen kokenut kovia. En edes uskalla ajatella monien maatilojen tappioita näiden luonnontapahtumien johdosta. Elämä kuitenkin on jatkanut kulkuaan. Muutama viikko sitten täällä oli useampi sata taloutta hetken aikaa ilman sähköjä ja silloin oli aistittavissa (ja luettavissa somessa) ahdistusta muutamien ihmisten kohdalla – pelko vuodentakaisen toistumisesta oli läsnä. 

Vuosi sitten pieni Ahvenanmaa kuitenkin osoitti, että ystävää, tuttavaa ja naapuria ei hädässä yksin jätetä. Yhteishenki kriisin kohdattua oli mahtava – uskon, että kriisi muistutti meitä monia siitä, mikä elämässä on loppujen lopuksi tärkeintä ja mikä toissijaista. 

Vuoden takaisiin tunnelmiin pääset näiden kirjoitusteni kautta:

Suomen hurjin myrsky: 7700 taloutta edelleen ilman sähköä Ahvenanmaalla (3.1.2019)

Ilman sähköjä 76,5 h – Ahvenanmaan myrskytuhot ovat valtavat (5.1.2019)

Myrskypäivitys, matkajännitystä & Matkamessujen lippuarvonta (10.1.2019)

 • Reply
  Hannele Ruusukummusta
  4.1.2020 at 08:25

  Luonnolla on mahtavat ja pelottavat voimat, kun sille päälle sattuvat.
  Hyvää alkanutta vuotta sinulle Tiina♥

 • Reply
  rita
  4.1.2020 at 19:28

  Myrsky voi näyttää voimansa myös ihmisten sydämissä ja mielissä ❤️
  Ihanaa vuotta 2020 sinulle ❤️

 • Reply
  sami niilola
  5.1.2020 at 19:16

  Täällä oli ja hurja myrsky pari vuotta sitten. Luonto näytti voimansa.

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  6.1.2020 at 12:01

  No niin on! Siinä ei paljon ihmisellä ole sananvaltaa.. Ihanaa vuotta sinullekin! <3

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  6.1.2020 at 12:02

  Sitä välillä miettii, että kuinkahan paljon näitä tulevaisuudessa onkaan edessä.. Luonnolla on suuret voimat halutessaan.

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  6.1.2020 at 12:03

  Totta tämäkin. Ihanaa vuotta sinullekin! <3

Leave a Reply