Ahvenanmaa vinkit

100 syytä matkailla Suomessa – kotimaanmatkailu ja Ahvenanmaa #34

24.7.2019

Saavuimme viime yönä kotiin Ruotsista ja siksi onkin vähän hassua nyt kirjoitella ja suositella Suomea matkailukohteeksi. Meidän perheellämme kuitenkin on kaksi kotimaata ja siksi matkoja suuntautuu sekä Manner-Suomeen että Ruotsiin tasaiseen tahtiin. Viikonlopun vietimme lasten isovanhempien luona kolmen sukupolven (ja neljän kansallisuuden) voimin. Ensi viikolla olisikin sitten vuorossa matka Satakunnan mummulaan. 

Lapsuudessani meidän perheellä oli tapana matkustella Suomea ristiin rastiin. Olen myös aina ollut kiinnostunut kartoista, joten uskon, että jo lapsena maantiedon tuntemukseni oli keskivertoa korkeampi (Huom! Vain ja ainoastaan Suomesta! Heh.). Seinälläni roikkui matkamuistona eri paikkakuntien viirejä ja ne olivat tärkeitä aarteita. Itse en ole koskaan edes halunnut lähteä kesällä minnekään ”varman auringon” kohteeseen. Muutama vuosi sitten olin tosin kesäkuussa Kreikassa, silloinkin työmatkalla pakolaiskeskuksessa ja en voi muuta todeta kuin että kuumuus oli sietämätöntä. Suosittelen siis Suomea ja ennen kaikkea Ahvenanmaata kaikesta sydämestäni kesälomamatkailun kohteeksi. Ahvenanmaa jos joku on useammankin loman veroinen matkakohde. Onpa tätä tituleerattu myös kotimaan ulkomaiksi. 

Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry pyörittää kolmatta kesää kampanjaa 100 syytä matkailla Suomessa. Kampanjan myötä kiinnostus kotimaan matkailua kohtaan on kasvanut ja kampanjan listoilta löytyy mitä ihanampia kohteita (itseasiassa 120) joiden avulla voi tutustua erilaisiin ja mielenkiintoisiin kotimaamme kohteisiin. Ahvenanmaa on myös kampanjassa näkyvässä osassa – ehkä oletkin törmännyt siihen vaikkapa sosiaalisessa mediassa? Kampanjan nettisivuilta löytyy neljä syytä Ahvenanmaalla matkailuun:

Syy numero #33: Pommern vie kuvitteelliselle merimatkalle maailman ympäri

Syy numero #34: Ahvenanmaa – kotimaan etelänmatka lapsiperheille

Syy numero #35: Ahvenanmaa – Saarihyppelyllä näkee ja kokee

Syy numero #36: Dinner in the sea ja muita saaristolaisia ruokaelämyksiä

Vaikka olemme asuneet Ahvenanmaalla vasta reilut kolme vuotta, voin silti todeta, että nuo neljä kohdetta ovat vain pieni pintaraapaisu siihen, mitä meillä täällä on matkailijoille tarjottavana. Monta tuttuani on todennut käytyään täällä ensimmäistä kertaa, että eihän tässä edes oikein ehtinyt nähdä mitään. Ja silti kaikki aistit saivat uutta ihailtavaa ja koettavaa yllin kyllin. Itse katselen luonnollisesti kaikkea matkailua lapsiperheen näkökulmasta ja taitaapa minullakin olla muutamia vinkkejä vielä heinä-elokuussa tänne matkaaville. 

Mitäs täällä sitten kesällä kannattaa tehdä lasten kanssa?

Uimaan menisin Maarianhaminassa Lilla Holmenin tai Nabbenin rannoille. Meidän lapsemme pyytävät myös usein Mariebadiin polskimaan (pyytävät usein ehkä siksi, että heidän mielestään suostun lähtemään sinne liian harvoin). Bomarsundin raunioilla kiipeilyn jälkeen voi myös pulahtaa alueen uimarannalla uimaan. Minigolfia voi pelata mm. Maarianhaminassa Gröna Uddenin leirintäpaikalla, Eckerön Käringsundissa ja Maarianhaminan  Seikkailugolfradalla (Äventyrsgolf), tosin jälkimmäistä en aivan pienimpien lasten vanhemmille suosittele, sen verran haastava rata on. 

Museoista ehdoton suosikkini on Merenkulkumuseo (siellä myös Pommern sijaitsee), mutta koko perheemme pitää myös Ahvenanmaan kulttuurihistoriallisesta museosta. Eckerössä sijaitsee lasten suosikki Ahvenanmaan kalastus- ja metsästysmuseo,  jossa pääsee tutustumaan kotimaan eläimiin ja entisaikaisiin metsästys- ja kalastustapoihin. Eckerön Posti- ja Tullitalossa on avoinna syyskuun alkuun saakka kaksi hienoa näyttelyä. Näyttelyihin on vapaa pääsy ja aikuisten ihaillessa taidetta lapset voivat kiertää omaa rastirataansa (viikko sitten testattu ja hyväksi todettu, tämä mama kiittää!). 

Jos kaipaa hieman aktiivisempaa tekemistä, niin silloin kannattaa joko suunnata Eckerössä sijaitsevaan Leklandetiin (sadepäivien pelastus!), ulkoilmapuisto Smart Parkiin tai Vårdön saaristokunnassa sijaitsevaan ja vastavalmistuneeseeen  Flow Parkiin. Myös polkuveneily, melominen (vuokraamoja esim. Nimix ja Paddelboden) ja majakkaretket ovat hienoja elämyksiä lapsille. Näiden vinkkien lisäksi kannattaa myös lukaista kesäkuinen kirjoitukseni ´Ilmaista tekemistä Ahvenanmaalla – viisi vinkkiä!´ – sieltä löydät vielä pari muutakin ideaa Ahvenanmaan seikkailuihin.

Kesän lopussa kannattaa myös ehdottomasti alkaa suunnitella syysretkeä Ahvenanmaalle! Saaristo on mitä lumoavin ruskan aikaan ja aivan liian aliarvostettu syksyisenä matkakohteena. Majoitusten, museoiden, ravintoloiden ja kahviloiden aukioloajat tosin kannattaa tarkistaa etukäteen; Ahvenanmaa elää kahdessa aikataulussa, on kesä ja sitten on se muu aika joka ei ole kesä. Kesällä bussit kulkevat tiuhempaan ja kahviloita löytyy jokaisen nurkan takaa. Syksyllä täällä on rauhallisempaa ja siten myös rajoitetummin nähtävää. Siitä huolimatta Ahvenanmaa herää eloon syyskuussa kun  täällä järjestetään Sadonkorjuujuhlat. Mielestäni tuo tapahtuma on koko Ahvenanmaan paras tapahtuma. Ja koko Suomen. Ja varmaan oikeastaan ihan koko maailman, jos minulta kysytään. Sitä ei siis kannata missata! Sadonkorjuujuhlilla riittää nähtävää, koettavaa ja maisteltavaa perheen pienimmistä aina isovanhempiin saakka. Jos et siis tänä kesänä ennätä tänne, syksyä kannattaa jo kovasti alkaa suunnittelemaan.  Vuodenajasta riippumatta – tervetuloa!

 

 

Tämä kirjoitus on tehty yhteistyössä 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjan kanssa. 

 • Reply
  Kristiina Kortelahti
  25.7.2019 at 06:37

  Tästä postauksesta saa hyviä vinkkejä Ahvenanmaan lomailulle.
  Mukavaa kesän jatkoa sinulle!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  25.7.2019 at 08:58

  Kiitos, Kristiina!
  Ihanaa heinäkuun jatkoa sinullekin.

Leave a Reply