Ahvenanmaa vinkit Saaristo

Tutustu helposti Ahvenanmaan saaristoon – esittelyssä Föglö

18.6.2021

Kaupallinen yhteistyö: @visitfoglo / Föglö kommun

Viisi vuotta sitten luulin muuttavani saaristoon. Mutta ei siinä kauaa kulunut, kun minua sivistettiin ja ymmärsin, että enhän minä lemlantilainen missään saaristossa asu. Vaikka meri tulee vastaan joka suunnassa muutaman kilometrin päässä, asunkin Manner-Ahvenanmaalla ja saaristo on ihan oma juttunsa. Ensimmäinen konkreettinen askeleeni Ahvenanmaan saaristoon tutustumisessa viisi vuotta sitten oli Föglö, jota haluan teillekin nyt esitellä. Itse ihastuin heti ensimmäisellä kerralla tähän idylliseen, luonnonkauniiseen ja monipuoliseen saaristolaiskuntaan. Vierailukertojeni määrässä en ole enää hetkeen edes pysynyt kärryillä.

Ahvenanmaan saaristo koostuu sadoista ja tuhansista saarista. Föglö on Ahvenanmaan suurin saaristokunta, asukasluku on noin 530. Kesäaikaan väkimäärä melkein triplaantuu 700 vapaa-ajan asunnon johdosta. Föglö on loistava kohde, jos haluaa tutustua helposti ja/tai päiväretken verran saaristomaisemiin. Toisaalta Föglössä saa myös useammankin päivän vierähtämään. Pyöräily Ahvenanmaalla sujuu hienosti myös ns. Föglön läpi, näin me teimme esimerkiksi vuosi sitten.

Pyörät maksoivat Lumparlandista (Svinö) lähtevälle Föglön lautalle 6€/kpl, eli meidän poppoolta 30€. Jos autoletka Svinön satamaan on jo kertynyt pitkäksi, niin reilusti vaan pyörillä ohi ja sinne aivan laiturin luokse. Lipunmyyjät toisinaan myyvät lippuja autojonossa suoraan, nyt lipunmyyjä löytyi kopistaan. Lippu on edestakainen matka Svinö-Degerby, ja se kävi myös siihen, että Degerbyn sijaan jatkoimme matkaa Överön satamasta. Lisätietoja aikatauluista ja lippujen hinnoista löydät täältä. (Svinön ja Degerbyn välinen lauttaliikenne löytyy aikatauluista nimellä Föglön linja.)

Miten ja mistä matkustan Föglöhön?

Ålandstrafiken // Degerby & Överö

Tässä muutama ehdotukseni Föglöhön tutustumiseen:

1. Päiväretki: Mikäli vietät muutaman päivän Manner-Ahvenanmaalla, mutta haluat tutustua saaristoon, voit käydä Föglössä päiväseltään. Voit vaikkapa jättää auton Lumparlandin Svinön lauttarantaan (ilmaiseen) parkkiin ja hypätä M/S Skarven -lautalle. Henkilömaksuja lautalla ei peritä, ainoastaan kulkuneuvoista (esim. polkupyörä edestakaisin 6€). Lauttamatka Degerbyhyn kestää puoli tuntia. Degerbyn keskustassa on paljon tekemistä; ravintoloita, minigolfia, kirppiksiä, luontopolkua, kirjasto näyttelyineen, museoita, kauppa jne. Aikataulut (Föglön linja) löydät täältä. Autoille tälle vuorolle ei voi varata lauttapaikkoja etukäteen.

2.Pyöräile Föglössä: Jos sinulla ei ole omaa polkypyörää matkassa ja haluat vain päiväseltään pyöräillä pitkin Föglöä, niin polkupyöriä voi vuokrata myös Degerbystä. Mikäli sinulla on oma polkypyörä, on Föglö oiva pyöräilykohde. Föglöhön tulee kolme eri lauttavuoroa (kahteen satamaan): Föglön linja Lumparlandin Svinöstä Degerbyhyn ja Poikittainen linja sekä Eteläinen linja Föglön Överön satamaan ja satamasta.

Överön lauttarannan kohdalla on huomioitava, että lautta ei pysähdy ilman etukäteisilmoitusta (kerran melkein jäimme rannalle itkemään, viime tipassa huomasimme lukea aikataulusta tämän ”pikku” tiedon.. heh.). Eli soita ja tilaa lautta, jos lähdet Överöstä eteenpäin, puhelinnumero löytyy aikataulusta. Tai jos olet matkalla Överöhön, muista ilmoittaa asiasta lauttaan astuessasi. Degerbyn ja Överön väliä polkiessa (noin 17 km) matkalle osuu myös yksi Embarsundin lossi, joka kutsutaan haluamallesi puolelle rantaa nappia painamalla. Lossikuskin tauot voit tarkistaa täältä (myös tiedot yöliikenteen varauksista löydät samasta paikasta), muuten lossi liikennöi koko ajan.

3.Saaristoreitin matkan varrella: Autolla, moottoripyörällä ja polkupyörällä voi matkata myös saaristotietä pitkin Manner-Suomesta käsin. Reitti itsessään on jo kokemus (ainakin kaltaiselleni maakravulle..). Suosittelisin saapumaan ja lähtemään eri satamista (Degerby & Överö) ja näkemään ja kokemaan Föglöä kokonaisuudessaan. Samat saaristolinjat siis kuin kohdassa kaksi.

Jos päätät matkustaa Manner-Suomesta Manner-Ahvenanmaalle saaristoreittiä pitkiän, mutta yövytkin esim. juuri Föglössä, ovat matkat edullisemmat (ilman yöpymistä nimittäin maksetaan ns. läpikulkutaksan mukaisesti). Ehkä oletkin siis ajatellut kokea tänä kesänä saaristoreitin – miksipä et siis yöpyisi Föglössä reitin varrella?

Saaristoliikenteen hinnaston löydät täältä. Karttaa voit vilkaista täältä. Ja aikatauluoppaan kokonaisuudessaan löydät täältä.

Föglö on myös hyvä kohde veneilijöille. Degerbystä löytyy kaksi eri vierasvenesatamaa. Matkailuautoille on hiljattain tehty matkaparkki Degerbyhyn. Hintaan kuuluu vesi, sähkö, Wi-Fi sekä pääsy kivenheiton päässä sijaitsevaan huoltorakennukseen. Lisätietoja löydät täältä.

Mitä tehdä Föglössä?

Luontokohteena Föglö on erinomainen! Kauniita saaristomaisemia voi ihailla pyöräillen, kävellen, frisbeegolfia pelaten, meloen, veneillen.. Jyddön vaellusreiti on erittäin kaunis keväällä ja alkukesästä, Hastersbodan vaellusreitti tarjoaa metsäpolkuja ja kallioita, joilta voi ihailla merta. Merikotkat ja kauriit ovat tietenkin yleisiä myös Föglössä, mutta täältä voi myös löytää Ahvenanmaalle harvinaisen Isoapollon (perhonen). Kalastamisesta Föglössä löydät lisätietoa täältä.

Koulun luota löytyy ulkokuntosali, tavallinen kuntosali, tenniskentät ja leikkipaikka. Lisätietoa tenniskentän varauksesta ja kuntosalista saat turisti-infosta. Granbodassa sijaitsee urheilukenttä. Lähellä sijaitsee ”Degersundsbron”, josta löytyy pieni hyppytorni mereen, mikäli hiki pääsee yllättäämään vaikkapa jalkapallotaistossa.

Melontaan Föglö tarjoaa loistavat puitteet ja täältä löydätkin kivan ehdotuksen melontareiteiksi. Kajakkien vuokrausta ei valittettavasti tällä hetkellä Föglössä missään ole tarjolla.

Frisbeegolf on kuluneen vuoden hittijuttu Ahvenanmaalla. Föglön radasta löydät lisätietoa täältä.

Degerbyn keskustassa sijaitsee tori ja tori-illat järjestetään 23.6, 6.7, 13.7, 20.7, 27. 7 sekä 3.8 klo 19-21.

Kirjasto Degerbyn keskustassa on pieneksi kunnaksi erittäin monipuolinen. Kirjaston aukioloajat löydät täältä. Kirjaston ja turisti-infon kanssa samassa rakennuksessa on myös koko kesän näyttely Haddonin ja Sallmannin töistä (tunnetut föglöläiset ”Jeesus”- & ”Coca-Cola ukko” -teoksistaan). Lisätietoa kulttuuritarjonnasta (museot, kirkko jne) löydät täältä.

Viimeistään viimeinen vuosi on ollut monelle uudenlaisen etätyön opettelua. Ehkä haluatkin yhdistää lomasi ja työnteon. Föglön kunta tarjoaa tähän tarkoitukseen työpisteitä kunnantalolta, lisätietoa löydät täältä.

Yhteystiedot Föglön ravintoloista, kahviloista, majoituksista, pyöränvuokrauksesta jne löydät täältä (Logi = Majoitus).

Uimarannat, vierasvenesatamat jne löydät tästä kartasta.

Föglön turisti-infon Facebook-sivuja päivitetään kesän aikana ahkerasti, löydät sitä kautta aina uusimmat tiedot tapahtumista. Klikkaa sivuille tästä.

Lisätietoja tarjoaa Föglön turisti-info, joka on auki joka päivä kesällä! Infosta löytyy myös pieni matkamuistoputiikki. Löydät myös lisätietoa Föglön tapahtumista ja palveluista kunnan ruotsinkielisestä kesälehdestä.

Föglön turisti-info, Föglövägen 10, Degerby I Aukioloajat: 18.6-22.8.2021, klo 9.45-18.45

Kotisivu I Facebook I Instagram

    Leave a Reply