Ahvenanmaa kuulumisia

Kesäloma alkaa NYT – ja pari ajatusta hälyyttävän alhaisista ferritiiniarvoista eli rautavarastoista..

22.6.2021

Blogiyhteistyö: Puhti (*testipaketti saatu)

Viimeistä viedään ennen kesäloman alkua. Yrittäjänä kesälomaansa voi joustaa, välillä voi toki olla myös haaste sanoa ei töille, jotka yrittävät vyöryä kesälomalaisen niskaan. Turismialan yrittäjät taas usein lomailevat (ainakin täällä saarella) muulloin kuin kesällä – kesällä pitää takoa rautaa kun se on kuuma! Pari vuotta sitten pidin kahden viikon yhtäjaksoisen kesäloman, ja kuinka se olikin ihanaa. Käytiin Legolandissa ja Ruotsin mökillä. Syntyihän niistäkin blogiin tekstiä, mutta vasta jälkikäteen, vapaa-ajalla. Viime kesänä taas piti olla vähän pakon edestäkin varpaillaan koronan mullertamassa maailmassa – töitä kun tarjottiin hiljaisen ja epävarman kevään jälkeen, niin ne otettiin eikä lomailu ollut niin yksijaksoista.

Tänä kesänä yritän nyt pitää kunnon pidempijaksoisen loman. Mutta kun tätä blogia ja Instaa ja Facebookkia ja kaikkia kanaviaan tekee sekä vapaa-aikana että työnään, ni se onkin kuulkaas vähän haastavampi juttu sitten vetää se raja siihen, että mikä on työtä ja mikä on vaan omaa rentouttavaa kiinnostusta. Enkä ole ainut sisällöntuottaja, joka tämän asian kanssa painii.

Rajavetoni on nyt ainakin tämä: uusia käännöstöitä en nyt muutamaan viikkoon ota ja blogiin ja Instagramiin kirjoitan ja jaan just sen verran (tai niin vähän) kuin itse haluan. Ehkä olen monta päivää sieltä pois, ehkä jaan lähes päivittäin. Fiiliksen mukaan. Rennolla otteella. Olen tässä jo loppukeväästä ja alkukesästä pitänytkin muutamia päiviä ja viikonloppuja niin, että en ole sisältöä tuottanut. Sisällöntuottaminen vaatii aikaa ja kuluttaakin välillä, jos on pakko vaan tuottaa ja tuottaa. Nyt ei ole. Aion myös nyt ohjata turistikyselyt tuonne minun ja Henna-Mari Kosken luomaan ja luotsaamaan Matkavinkit Ahvenanmaalle -ryhmään (Facebook), siellä siis kannatttaa kysellä mieltäsi askarruttavia asioita, jotka liittyvät matkailuun täällä. Rakastan auttaa ihmisiä – siksi tuo ryhmäkin luotiin, mutta aikani ei valitettavasti aina riitä vastata henkilökohtaisesti jokaiseen kyselyyn. Siihen menee aikaa, kysymyksiä tulee paljon, ja se aika on sitten pois työstä, josta minulle maksetaan ja ajasta perheenkin kanssa. Toki kysyä saa aina, mutta pahastua ei kannata, jos en ennätä vastaamaan kaikille henkilökohtaisesti! Vinkkejäni muuten tänne matkailuun voitte lukea tästä tuoreesta Iltalehden tekemästä jutusta.

Yksi syy nyt tähän loman irtiottoon ja somenkin hiljentämiseen on oma jaksamiseni. Olen vuosikausia kärsinyt alhaisesta hemoglobiinista ja väsymyksestä ja uupumuksesta. Taustalla on 2007 käymäni burn out ja siinä samassa sopassa tapahtui kaikki elämän isoimmat muutokset vuoden sisään: naimisiinmeno, ensimmäisen lapsen syntyminen, muuttaminen, isäni yllättävä kuolema ja siihen liittyvät taloudellisetkin haasteet. Olen siitä lähtien rämpinyt aika pimeässä vuosia. Todella pimeässä. Vaikka on ollut paljon hyvääkin. Mutta masennuksen oireet, uupumus, sumussa kulkeminen, muistikatkokset, terapia jne ovat tuttuja juttuja. Enkä nyt niihin sen enempää edes mene. Montaa muutakin raskasta on vuosien aikana osunut tielleni, välillä on tuntunut vähän epätodelliseltakin, että miten näin paljon yhdelle (nuorelle) ihmiselle kasataankaan painolastia.

Muutama vuosi sitten menin lääkäriin ihan vain tarkistaakseni kaikki vitamiini-, hemoglobiini- yms tasot. Ferritiinistä, eli alhaisista rautavarastoista puhuttiin jo silloin paljon. Niitä ei kuitenkaan lääkäri halunnut mitata. Olen kuitenkin läheltä seurannut vakavia raudan puutostiloja, ja epäilin itsellänikin jotain sen kaltaista. Kilpirauhasarvot kun olivat ok (tutulla löytyi sieltä selitys väsymykseen), mutta kai minä vain jotenkin tyydyin siihen, että kun on niin paljon henkisesti raskaista asioita tapahtunut, niin kaikki se heijastaa muuhunkin jaksamiseeni. Ja niin varmasti myös on. Enkä jaksanut silloin vaatia sitten lääkärissä liikaa niitä ferritiiniarvojen mittauksiakaan. Kolesteroliarvot olivat hieman koholla ja niitä lääkäri kehotti seuraamaan muutaman vuoden välein.

Päätin siis nyt keväällä käydä mittauttamassa kaikki arvot, ihan vain oman mielenrauhani takia. Olin kuullut Puhti -palvelusta ja päätinkin mittauttaa arvoni heidän kauttaan. Kevään Manner-Suomen matka vain aina siirtyi ja siirtyi, joten pääsin testeihin vasta viime viikolla. Nykyään Puhti -testipaketit toteutetaan Mehiläisen tiloissa, joten pääsin äitini luona käydessäni näppärästi sukkuloimaan Kankaanpäässä sijaitsevaan Mehiläisen toimipaikkaan. Samalla muistelin nuoruusvuosia Kankaanpään vanhan musiikkiopiston sekä torin laitamilla – Kankaanpää oli lapsuudessa ja nuoruudessa minulle se paikka, joka Maarianhamina nykyään on meidän lapsille.

Puhti -testeihin et siis tarvitse lääkärin lähetettä, vaan voit itse tilata haluamasi paketin ja testata juuri niitä arvoja joita haluat seurata. Mielestäni se on erittäin kätevää. Minä otin tuon Puhti-terveystarkastuksen, johon sisältyy kaikki tämä:

 • Täydellinen verenkuva (koostuu 18 testistä)
 • Kolesterolit (sis. kokonaiskolesteroli, triglyseridit, LDL- ja HDL-kolesterolit, non-HDL, Kol/HDL-suhde)
 • Herkkä CRP (tulehdus)
 • Pitkäaikainen verensokeri (B-HbA1c)
 • Kreatiniini ja Pt-GFRe (munuaiset)
 • ALAT (maksa)
 • D-vitamiini (S -D-25)
 • Ferritiini (elimistön rautavarastot)
 • Tyreotropiini TSH (kilpirauhanen)

Tulokset tulivat minulle alle kahdessa vuorokaudessa eli erittäin nopeasti. D-vitamiinitaso oli yksi itseäni eniten kiinnostava, vähän laiskasti kun napsin D-vitamiinia talviaikaan. Mutta ne olivat erittäin mallikkaat. Kolesterolikin oli ihan hyvällä mallilla ja hemoglobiini yllättävän hyvä, eli juuri vihreällä skaalalla. Testin jälkeen sain siis sähköpostiini linkin, jonka kautta pääsen pankkitunnuksilla lataamaan kaikki testitulokset pdf-muodossa. Arvojen lukua helpottamaan on tehty selkeät väriskaalat, lähes kaikki minulla siis näytti vihreää. Testituloksia on maallikon erittäin helppo lukea.

Mutta niinhän sieltä sitten selvisi, että ferritiinitasoni ovat aivan aivan liian alhaiset ja rautavarastoni huutavat hätää. Kolme synnytystä ja vuosien imetys ovat varmaan edesauttaneet kaiken muun lisäksi tämän tilanteen kehittymistä. Toimintasuunnitelmani on nyt ruveta tankkaamaan rautaa, hakea konsultaatiota joskus loman jälkeen lääkäristä sekä ruveta uusintamittauksilla seuraamaan tätä tilannetta. Pari päivää tuloksien saavuttua itkin kuitenkin helpotuksesta. Välillä muistin pätkiessä, huonoissa yöunissa ja kausittaisissa uniongelmissa, sydämen tykytyksissä (tämä on ihan EKG:llä ja sydänultrallakin tarkistettu, ei löytynyt mitään hälyyttävää), stressi- ja paniikkikohtauksissa olen välillä miettinyt, että olenko lopullisesti sekoamassa. Nämä kaikki ovat oireita alhaisista rautavarastoista. En sano, että se on ainut syy, mutta se selittänee osittain kummallisiakin oireita. Ja kun koskaan ei ole täysin virkeä. Vaikka nukkuisikin hyvin. Aina väsyttää ja ekstroverttinä ihmisenä uuvun nopeasti, jos on liikaa ihmisiä ympärillä tai muuten paljon ohjelmaa. Rakastan sitä – mutta siitä toipuminen tolpilleen vie aina aikaa. Ja sekös vasta haastavaa on – haluaisi elää kuten aina ennenkin, mutta ei vaan jaksa kaikkea sitä. Olen vähän jo erakoitunutkin, heh. Tietenkin tähän vaikuttaa myös aistiyliherkkyyteni; valot, hälinä, meteli – ne kaikki uuvuttavat nykyään aika helposti.

Jään siis seuraamaan tilannetta, syömään rautaa, konsultoimaan asiantuntijoita – ja nauttimaan lomasta! Lepoa, sitä kaipaan.

Ihanaa kesän jatkoa siis teille kaikille! Palailen viimeistään kuukauden päästä tänne blogin puolelle – ehkä jo aikaisemmin, jos siltä tuntuu.

P.S Onko Puhti teille tuttu? Entäs miten on, seuraatteko veri- ja muita arvojanne säännöllisesti?

  Leave a Reply