Yhteiskunta

Suomen hurjin myrsky: 7700 taloutta edelleen ilman sähköä Ahvenanmaalla

3.1.2019

Olette varmaan kaikki lukeneet Ahvenanmaata riepotelleesta myrskystä. Itse olen parhaillani Maarianhaminan kirjastossa lataamassa puhelimia ja tietokoneita (tietokoneen kautta saan ladattua lisää puhelinta). Netti on pätkinyt ja sähköttä olemme olleet nyt 36 tuntia. Meillä onneksi on takka ja puuliesi. Pakastin on pitänyt sulattaa ja puuliedellä olen keitellyt mehuja ja illaksi on luvassa hilloamista. Meillä on onneksi kaikki hyvin.

Monissa paikoissa ihmiset ovat edelleen jumissa kodeissaan, koska teille on kaatunut niin paljon puita. Näky tänne Maarianhaminaan ajellessa oli myös aika uskomaton, kuin sotatanner. Sähkölinjojen päillä oli edelleen useita kaatuneita puita ja ajoinpa yhden sähkölinjan ylikin tuolla 90 km/h tiellä. Ei tätä oikein tahdo edes käsittää. Täältä näette kuvia.

Eilen kirjoittelin pientä reportaasia, mutta netti kun pätki ja sitten loppui akku, niin se jäi lähettämättä. Tässä se nyt tulee vähän vanhentunein tiedoin.

—-

Myrskytuhoja Ahvenanmaalla: 9 300 taloutta edelleen ilman sähköäViime yönä kova myrsky riepotteli koko Ahvenanmaata. Ilmatieteenlaitos oli antanut etukäteen punaisen varoituksen Ahvenanmaalle. Ahvenanmaan Kökarissa jäätiin vain hieman alle hirmumyrskyrajan 33 m/s kun 10 minuutin keskiarvo tuulen nopeudesta ylsi 32,5 m/s. Merellä puuskatuulen nopeudeksi mitattiin 41,6 metriä sekunnissa, kertoo Ilmatieteenlaitos. Merkitseväksi aallonkorkeudeksi on ilmoitettu 7,9 metriä alustavien tietojen mukaan.


Keskiviikkoaamuna Ahvenanmaan 15 000 sähköasiakkaasta 14 000 oli ilman sähköä. Käytännössä koko Ahvenanmaa Maarianhaminaa lukuunottamatta oli pimeänä. Kello 15.30 ilman sähköä oli edelleen 10 600 taloutta ja iltakahdeksalta reilut 9 300 taloutta.

Ahvenanmaan maakunnan hallitus yhdessä pelastustahojen kanssa kehotti aamupäivällä asukkaitaan pysymään sisätiloissa ja välttämään autoilua. Useita autoja on suistunut teiltä haastavien sääolosuhteiden johdosta. Keskiviikkoaamuna viiden jälkeen Pelastuskeskus tiedotti kolmen päätien olevan poikki kaatuneiden puiden vuoksi. Päivän aikana päätiet on saatu raivattua, mutta monet pienet tiet ovat edelleen kaatuneiden puiden johdosta poikki. Hälytyskeskus muistuttaa, että hätänumeroa tulee käyttää vain todellisessa hädässä. Hätänumero ei ole toiminut kaikilla ahvenanmaalaisilla päivän aikana ja vanhuksien turvapuhelimien käyttö on katkeillut. Puhelinlinjoissa ja nettiyhteyksissä on ollut häiriöitä pitkin päivää.
 
Myrsky on vaikuttanut monin tavoin myös matkustajaliikenteeseen. Viking Line ja Eckerölinjen ovat peruneet Ahvenanmaan ja Ruotsin välisiä laivavuorojaan ja myrkystä johtuen yöllä ja päivällä matkanneet matkustjalaivat eivät ole voineet pysähtyä Ahvenanmaan satamissa. Saaristolautat ovat myöskin myrkystä johtuen joutuneet pysymään satamissa. 


 


Maarianhaminassa sijaitseva kauppakeskus Sittkoffska gården on avannut ovensa niille, jotka eivät voi yöpyä omissa kodeissaan kylmyyden tai myrskytuhojen johdosta. Kauppakeskuksen liikkeet noudattavat normaaleja aukioloaikojaan, mutta kauppakeskuksen käytävät ovat yöpyjien käytössä. Tarjolla on lämmintä teetä ja kahvia. Myös Ahvenanmaan radio on ottanut sosiaalisessa mediassa käyttöön hashtagin #hjälpistormen. Merkintää käyttämällä avun tarvitsijat ja avun tarjoajat voivat löytää toisensa. Yhteishenki ja mieliala vastoinkäymisistä huolimatta on korkealla. 
 


 


 


 

 

 

 

   

 • Reply
  Ritva Pyylampi
  3.1.2019 at 15:44

  Huh huh, aikamoisia kuvia myrskystä. Olette kokeneet ihan konkreettisesti sen, kun kaikki ei toimi niin kuin pitäisi. Sähkön puute on iso asia. Onneksi teillä on puuhella ja takka. Eikä tullut mitään akuuttia ongelmaa. Asun Uudessakaupungissa. Myrskyn ujellus on kuulunut ja puut ovat olleet kaksinkerroin. Mutta vahinkoja ei ole. Mökkimme sijaitsee vähän pohjoiseen , Pyhämaassa. Siellä on kaatunut puita linjoille ja sähkö on ollut poikki. Siellä on hyvä yhteishenki, kun ihmiset auttavat toisiaan. Tsemppiä sinne.

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  9.1.2019 at 10:49

  Meillä on kanssa tutuilla mökki Pyhämaassa. Kaunista seutua.
  Täällä vielä toivutaan myrskystä, vielä ei kaikilla sähköt toimi. Ehkä pian…
  Ihanaa päivän jatkoa sinulle!

Leave a Reply