Yhteiskunta

Luvassa puuskittain jopa 35 m/s – näin meillä varaudutaan myrsyyn!

1.1.2019

Tuparit on pidetty, vuosi on vaihtunut ja talvimyrsky on tuloillaan. Jo parin päivän ajan meillä on ollut tiedossa, että tällä viikolla myrskyää. Viimeisten tuntien aikana myrskyvaroitukset ovat kuitenkin muuttuneet enemmän ja enemmän varoittaviksi.

Viime yönä Viking Linen laiva Tukholmasta Helsinkiin ei pystynyt pysähtymään satamassa lainkaan ja Maarianhaminan ja Kapellskärin väliä kulkeva Rosella on perunut tämän illan vuoronsa ja on myös koko huomisen päivän Maarianhaminan satamassa. Eckerölinjen on myös perunut vuorojaan Ruotsiin. Paikalliset lehdet raportoivat asiasta täällä ja täällä. Epäilenpä suuresti pääsevätkö Turku-Tukholma välin laivat pysähtymään yöllä Långnäsissä, se nimittäin ei ole mitenkään epätavallista. Meillekin on käynyt niin että reittimatka on muuttunut risteilyksi, tai matkaan ei ole päästy lainkaan.

Meille on luvattu yöllä 19 m/s tuulta ja lumisadetta. Iltalehden artikkelin mukaan puuskat täällä Ahvenanmaalla voivat olla jopa 35 m/s. Se on kyllä kovin myrsky mitä minä olen elämässäni kokenut. Ahvenanmaan maa-alueetkin ovat saaneet punaisen varoituksen erittäin vaarallisesta myrskystä. Kun katsoo kartan kuvaa, niin siellä myrkyn silmässähän me olemme. Sähkö-, vesi- ja telekatkoksia on mitä todennäköisemmin tiedossa. Ilmatieteen laitoksen sivuilla kirjoitetaan mm. näin: ”Säätilanne on erittäin vaarallinen. Laajoja vahinkoalueita, joissa huomattava raivaustarve. Pitkiä sähkökatkoja, katkoja juomaveden jakelussa ja teleliikenteessä.”

Iltaruuan jälkeen passitimme jälkikasvun ulos taskulampun kanssa etsimään ja keräämään kaiken irtaimiston sisätiloihin. Sukset, pulkat, jalkapallot, lumikolat ja terassien koriste-esineet sekä kukat on nyt siirretty autotalliin ja eteistiloihin. Takassa ja keittiön puuliedessä palaa tulet, joten jos sähkökatkos iskee yöllä, ei ainakaan heti tule kylmä. Olen myös varuiksi ottanut vettä muutaman litran talteen. Kukaan ei halua olla lähelläni, jos aamukahvit jää keittämättä vesikatkoksen takia. Eiköhän näillä pärjätä?! Me emme sentään asu saaristossa, joten tuuli ei ihan suoraan mereltä pääse meitä riepottelemaan.

Nyt toivotaan parasta ja odotetaan jännityksellä pystytäänkö yöllä nukkumaan (peltikatto kovalla tuulella pitää nimittäin omaa ääntään).

Ihanaa ja jännittävää vuoden 2019 alkua sinullekin!

 • Reply
  Kristiina Kortelahti
  1.1.2019 at 19:12

  Minäkin otin vettä kanisteriin varmuuden vuoksi ja nostin terassilta lyhdyt sisätiloihin etteivät niiden lasit kaatuessaan mene rikki. Jännitän vaan sitä miten mökillä kasvihuone säilyy ehjänä vai lentääkö naapuriin. Meilläkin on sentään onneksi takka jos vaikka kaukolämpö lakkaisi toimimasta.
  Hyvää uuden vuoden alkua kaikesta huolimatta!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  1.1.2019 at 19:19

  Eli kutakuinkin samoissa tunnelmissa siellä. Toivotaan parasta! Lapset täällä kanssa murehti, että mitäpäs jos leikkimökki lentää ilmaan…
  Hyvää vuoden alkua!

Leave a Reply