Yhteiskunta

Viisi vinkkiä vedensäästöön

28.7.2018

Tervehdys Ruotsin Skånesta! Kotona Ahvenanmaalla kuivuus vain pahenee ja vihjeitä vedenkäytön vähentämiseen jaellaan puutarhapalstoilla ja sanomalehden mielipidepalstoilla. Kuivuudestamme kirjoitinkin täällä. Kuivuus täällä Ruotsissa on myös erittäin paha, olettekin varmaan lukeneet ja kuulleet uutisista täällä riehuvista pahoista metsäpaloista. Skånen maakuntaankin on julistettu täydellinen grillauskielto ja siitäkin huolimatta edeltävän vuorokauden aikana poliisi joutui muistuttamaan tästä kiellosta VIITTÄKYMMENTÄ (50!!!) uhmaajaa. Poliisilla olisi parempaakin tekemistä. Täälläkin paikallinen sanomalehti on jakanut vihjeitään vedensäästämistä varten.

Itse olemme yrittäneet parhaamme mukaan säästää vettä, ja ajattelin jakaa viisi omaa vinkkiäni teille. Ne ovat ihan hyödyllisiä silloinkin kun vesitilanne ja kuivuus ei ole näin ankara.

1. Sulje hana hampaiden pesemisen ajaksi
Itselläni ainakin on paha tapa liruttaa vettä samalla kun huuhtelen hampaita. Kun vettä purskuttelee suussa, ei sen tarvitse valua hanasta. Tällä säästää helposti useita litroja viikossa. Ja mikseipä päivässäkin.

2. Laita lavuaariin (vesihanojen alle) kulhot 

Käsien pesusta, tiskirätin huuhtelusta ja kaikesta tuon kaltaisesta kertyy päivittäin ihan järkyttävä määrä vettä. Itselläni on tiskipöydällä ämpäri johon tyhjennän kulhon kun se täyttyy. Sitten kun ämpäri on täynnä käyn heittämässä sen kukkapenkkeihin. Ihan MIE-LE-TÖN määrä ”ylimääräistä” vettä. Jotkut laittavat ämpäreitä myös suihkuihin.

3. Sammuta suihku saippuoinnin ajaksi 
Tässä minulla on sama paha tapa aina toisinaan kuin ykköskohdassakin. Itse en onneksi ole mikään suikussa lotraaja ja se muutenkin on minulle enemmän pakollisuus kuin nautinto, joten vedenkäyttö pysyy(nee)kin aisoissa. Ainakin omasta mielestäni.

4. Kehota perheen pieniä miespuolisia käymään usein puskapissalla
Siinä säästyy monta litraa huuhteluvettä. Ei siitä sitten sen enempää.

5. Kastele pihalla vain välttämättömät kasvit

Itse en ole koskaan ymmärtänyt nurmikon kastelua. Enkä nytkään. Kuivuu kun kuivuu. Siksi sitä ei kannata kuumilla ilmoilla edes leikata usein, eikä varsinkaan lyhyeksi. Itse olen leikannut osan nurmikostamme tänä kesänä kaksi kertaa ja takanurkan vain kerran. Ja sillä pisimmällä terällä. Silti se on lähes palanut.

Kastelin jonkin verran marjapuskia, että jaksavat tehdä meille ravintoa (normaalisti en), mutta nyt nekin on kerätty. Kukkapenkkeihin heitän siis sitä ylimääräistä vettä kuten kohdassa kaksi kerroin. Muuten kastelen vain tomaatit, salaatit, mansikat ja sipulit; eli kasvatuspenkkini. Ne, joista saamme ruokaa.

Älä pese myöskään autoa. Ja lasten uima-altaan sijaan lähde vaikka rannalle.

Iloista vedensäästöä kaikille!
Mitä muita vinkkejä sinulla on?

 • Reply
  Päden paja
  28.7.2018 at 22:37

  Kovin on nyt kuivaa kaikkialla:( Kamalia on nuo metsäpalot tänä kesänä olleet ja että joku vielä ehdoin tahdoin haluaa tuota grillauskielto uhmata..huh! Paloon ei näin rutikuivilla keleillä tarvita kuin pieni kipinä kun lehahtaa oikein kunnolla:( Nuo vinkit on ihan loistavia ja varsinkin tuolla suihkussa tulee välillä lotrattua ihan liian paljon veden kanssa:) Leppoisaa viikonloppua ja ihanaa kesän jatkoa??

 • Reply
  Hannele Ruusukummusta
  29.7.2018 at 08:00

  Jo on kumma, etteivät ihmiset usko ja opi, miten paloherkkää kaikki tällä hetkellä on!!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  30.7.2018 at 19:33

  Kiitos!
  Tänään bongasin vaellusreitiltä grillin jonka päälle oli vedetty roskasäkki ja kieltomerkit!
  Hyvää kesän jatkoa sinnekin!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  30.7.2018 at 19:33

  No niinpä!!

Leave a Reply