Yhteiskunta

Saako sinne siis muuttaa?

5.6.2018

Tänään meidän perhe on asunut täällä kaksi vuotta. Vasta illalla aiotaan juhlia kakkukahvien kera, koska tajusin sen juuri ja soitin kauhealla kiireellä miehen kauppareissun perään että toisi nyt jotain kakkua edes.

Enemmän kuin yhden kerran minulta on kysytty, että saako tänne muuttaa. Kyllä, tänne saa muuttaa. No saako siellä asua ihan talossa? Kyllä, täällä saa asua ihan talossa. Ahvenanmaalla on käytössä kotiseutuoikeus, joka aiheuttaa aina aika ajoin sekaannusta, hämmennystä ja epätietoisuutta. Itsellänikään ei nyt niin kovin kauaa ole siitä, kun ajattelin että täältä ei ilman sitä voi minkäänlaista taloa ostaa, vaan asua ihan vuokralla vaan. Mutta olin väärässä. Ja nyt tiedän paremmin.

Koska Ahvenanmaa on Suomen autonominen osa ja haluaa osaltaan varjella kaunista ja ihanaa seutuaan joutumasta kenen tahansa käsiin, niin täysistä oikeuksista nauttiminen vaatii, että sinulla on kotiseutuoikeus. Kotiseutuoikeuden saa automaattisesti alle 18-vuotias, jos toisella vanhemmista on kotiseutuoikeus. Kotiseutuoikeuden haltijat ovat myös vapautettuja asepalveluksesta, tämä toki ei koske niitä jotka ovat muuttaneet tänne 12 vuotta täytettyään. Ja tässä kohtaahan manner-suomalaisten niskavillat nousevat pystyyn. Voin joskus avata vuoden 1921 sopimuksia, jotka pohjaavat jo vuoteen 1856. Ennen sen historian tuntemusta ei kannata hiiltyä. Kansakunta ilman historian tuntemusta on kuin ihminen ilman muistiaan. Ja käy täältäkin vapaaehtoisia aseväessä.

Kotiseutuoikeutta voi anoa maakuntahallitukselta seuraavien kohtien täytyttyä:

– Sinulla on Suomen kansalaisuus

– Hallitset todistetusti ruotsin kielen

– Asut vakituisesti Ahvenanmaalla

Pääsääntönä on, että Ahvenanmaalla pitää asua viisi vuotta jotta kotiseutuoikeutta voi hakea. Mutta voit hakea sitä aikaisemmin, esim. jos sinulla on ollut kotiseutuoikeus aikaisemmin, tai jos olet asunut aikaisemmin tauotta viisi tai tauotettuna yhteensä seitsemän vuotta Ahvenanmaalla.

Oikeutensa voi myös menettää. Jos menetät Suomen kansalaisuuden voit myös hyvästellä kotiseutuoikeutesi, tai jos asut Ahvenanmaan ulkopuolella viisi vuotta (opiskeluja ei lasketa).

Mitä tästä kotiseutuoikeudesta sitten on hyötyä?

Saat äänestää maakuntapäivien vaaleissa (tai asettua ehdolle!) sekä perustaa firman, yhdistyksen tai ostaa sen rantatontin ilman erityislupia. Kuten sanoin, täällä voi ostaa talon ilman kotiseutuoikeuttakin. Silloin maakuntahallitukselta pitää anoa erityislupaa. Tämän erityisluvan kriteerit ovat erilaisia riippuen siitä oletko juuri muuttanut vai oletko ennen asunut täällä tai jos puolisollasi on kotiseutuoikeus. Meidän kohdalla ehdot kuulostavat seuraavilta: emme saa omistaa rantatonttia, tontin koko maksimissaan 4000m2, kiinteistön pitää olla vakituiseen asumiseen, ei kalastusoikeusalueelta ja sen pitää sijaita kaavoitetulla alueella tai kyläsessä.

Itse ainakin olen kiitollinen siitä että asuntojen markkinahinnat pysyvät kurissa ja tämä ei ole ruotsalaisten ja venäläisten kesäparatiisisaari. Mutta minä olenkin enemmän kuin vähän kotiseutuhenkinen.

 • Reply
  Nina / Merikapteenin vaimo
  5.6.2018 at 19:21

  Voi kun tuli mielenkiintoista infoa, kiitos 🙂 Onnea merkkipäivänä teidän perheelle, siellä on varmasti ihana asua <3 Minä en ole koskaan Ahvenanmaalla käynyt, mutta haaveissa on 🙂
  Mukava kun löysin blogisi <3

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  5.6.2018 at 20:10

  Kiitos paljon, ja kiva kun löysit tänne!
  Tietoutta tulee kyllä lisää roppakaupalla! Ja tämä on kyllä ehdottomasti tutustumisem arvoinen paikka! <3

 • Reply
  Kristiina Kortelahti
  5.6.2018 at 22:03

  Mekin aikoinamme saimme erikoisluvalla ostaa omakotitalon täältä, vaikka emme olleet asuneet vielä tuota vaadittua viittä vuotta. Sitten muutimme takaisin mantereelle ja olimme siellä niin kauan että menetimme kotiseutuoikeuden. Nyt saisimme sen heti takaisin, mutta emme ole katsoneet sitä tarpeelliseksi hakea, kun mökkikin rantatontilla tuli jo aikanaan hankittua. Voi olla että kuitenkin sen joskus vielä hankimme takaisin.

 • Reply
  Susanna
  6.6.2018 at 20:00

  Vad roligt att du bloggar! Intressant läsning �� och tänk att ni bott där redan 2 år!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  7.6.2018 at 10:43

  Me juuri uudessa kodissa odotellaan maakuntahllitukselta postia. 🙂

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  7.6.2018 at 10:43

  Tack kära vän!
  Tiden går fort, eller hur?! Kram!

Leave a Reply