Ahvenanmaa kuulumisia Yhteiskunta

Pikainen tilannepäivitys Ahvenanmaan koronatilanteesta – osa 4

22.3.2020

Tänään olen muun muassa käynyt metsäkävelyllä ja yrittänyt kuunnella kuulokkeista muutakin kuin koronapäivityksiä tai koronapodcasteja tai koronatiedotustilaisuuksia. Seuraan tilannetta päivittäin sekä Manner-Suomen, Ahvenanmaan kuin Ruotsinkin osalta, ja toisinaan tuntuukin siltä, että tietotulvalle on pakko laittaa stoppi. Muuten siihen hukkuu. Myös Suomen hallituksen linjaukset, ja muuttuneet linjaukset, ovat vaikuttaneet perheemme arkeen ja viikonloppuun viime päivien aikana. Ensi viikolla voisinkin kirjoittaa hieman ajatuksia kotona tapahtuvasta etäopetuksesta. Tänään ajattelin kuitenkin jakaa pikaisesti tilanteesta täällä Ahvenanmaalla.

Tässäpä siis hieman faktaa ja linkkejä muutamiin artikkeleihin:

– Lauantai-iltana Ahvenanmaan maakuntahallitus piti tiedotustilaisuuden, jossa todettiin kahden koronatestin osoittautuneen positiiviseksi. Ahvenanmaalla on siis todettu ensimmäiset koronatartunnat. Lauantai-iltaan mennessä testejä oli tehty yhteensä 70 kappaletta. Niistä 60 on ollut negatiivisia (ei sairaita), kaksi positiivista ja kahdeksan testin vastausta odoteltiin edelleen. Testit täältä on tähän asti lähetetty joko Helsinkiin tai Turkuun, mutta nyt on siirrytty Helsingin pitkien jonojen ja venyneiden odotusaikojen johdosta lähettämään testit pääasiassa Turkuun.

– Ahvenanmaalaisten käyttöön on avattu jo viikko sitten kaksi eri korona-puhelinlinjaa. Toinen on terveydenhuollon (ÅHS) puhelinlinja, johon voi soittaa sairauteen liittyvissä asioissa. Toinen puhelinlinja on tarkoitettu yleisille kysymyksille. Puhelinnumerot löydät täältä.

– Viimeisten päivien aikana kotiin palaavien ahvenanmaalaisten on pitänyt olla erityisen tarkkana mihin matkansa ostavat ja miten tänne palaavat. Rajavartiolaitoksen ohjeistuksen ja Tullin resurssien (ja varmaan muidenkin byrokraattisten syiden) johdosta täällä on auki ainoastaan yksi satama matkustajille. Torstaina satamaksi ilmoitettiin Maarianhamina, sitten Långnäs ja sitten taas Maarianhamina – kaikki muutokset yhden päivän aikana! Perjantaina satamaksi ilmoitettiin Långnäs. Viikonlopun aikana Viking Line on voinut päästää myös Ruotsista tulleita matkustajia suoraan Långnäsiin (aikaisemmin oli ohjeistus, että pitää ostaa ensin lippu Turkuun, poistua laivasta ja astua laivaan uudestaan uuden lipun kanssa). Myös Tallink Silja ilmoitti viikonloppuna pysähtyvänsä Ahvenanmaalla, aikaisemmin viikolla se oli ilmoittanut ajavansa Ahvenanmaan ohi, mikä herätti tietenkin paikallisissa poliitikoissa myös närää. Miten asiat jatkuvat huomenna – en tiedä! Sen tiedän, että laivavuoroja ei ole montaa ja satamaan matkustajien päästäminen on monen eri byrokraattisen päätöksen takana.

– Yle uutisoi Ahvenanmaan tilanteesta tänään tämän artikkelin myötä. Samoilla teemoilla liikuttiin kuin omassa (edellisessä) blogikirjoituksessani. Turismi on jo nyt kokenut kovan iskun ja tällä hetkellä (näillä näkymin 13.4 saakka) matkustamista Ahvenanmaalle ei suositella. Tänne matkustavia suositellaan omatoimiseen 14 päivän eristäytymiseen, myös Manner-Suomesta.

– Taloudelliset vaikutukset tulevat olemaan valtavat myös täällä. Maakuntahallitus esitteli oman tukipakettinsa yrityksille lauantain tiedotustilaisuudessa. Se on esitelty myös kaikille maakuntapäivien puolueille ja näillä näkymin se astuu voimaan perjantaina 27.3. Voit lukea asiasta lisää täältä.

Kaikkien näiden muutoksien keskellä eletään kuitenkin tavallista arkea. Perjantaina oli tyttären hammaslääkäri aivan normaalisti. Sen jälkeen kalenteri ammottaakin tyhjyyttään tulevien viikkojen osalta. Lasten harrastuksista suurin osa hoidetaan ohjeistavien videoiden tai Skype-puheluiden avulla. Ensimmäinen Skype-klarinettitunti on jo onnellisesti ohi. Ja kaupassa oli jopa ruisleipää perjantaina!!!

Siinäpä siis ne tärkeimmät päivitykset tällä kertaa.

Mitkäs tunnelmat siellä on?

 • Reply
  Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia
  22.3.2020 at 20:53

  Juuri tuossa uutisia katsoin telkkarista. Vaikutuksia on yritysten toimintaan, yksityisten henkilöiden talouteen, asuntokauppaan. Huomenna alkaa ensimmäinen kokonainen etätyöviikko. Työajan rajaaminen opetteluttaa. Näillä hajanaisilla tuumailuilla uuteen viikkoon 🙂

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  30.3.2020 at 18:08

  Jälleen odottelen uuden tiedotustilaisuuden alkua. Monen montaa uuden opettelua nämä päivät ja viikot ovat sisällään pitäneet. Tsemppiä meille molemmille!

Leave a Reply