Ahvenanmaa kuulumisia Yhteiskunta

Saako Ahvenanmaalle matkustaa nyt? Miltä tilanne täällä näyttää? – koronatilanteesta, osa 3

18.3.2020

Tilanteet muuttuvat nykyään nopealla vauhdilla. Ja tuntuu, että viranomaisetkaan eivät täysin pysy muuttuvan tiedon tahdissa. Täällä Ahvenanmaalla on ainakin ollut ilmassa monia kysymyksiä jo useamman päivän ajan. Täällä toimitaan periaatteessa täysin samoin kuten Manner-Suomessa, mutta silti tilanne täällä näyttää omanlaiseltaan – onhan jo fyysinen sijaintimmekin täällä meren keskellä ja kahden valtion välimaastossa erityinen. Sekä se tosiasia, että meillä on itsehallinto, joka jossain määrin takaa omia vapauksia lakipykälien muokkaamiseen, meidän oloihimme sopivammiksi.

 Ahvenanmaalla on tämänpäiväisen tiedon mukaan testattu reilut kolmekymmentä ihmistä koronavirustesteillä, mutta yhtäkään tartuntaa täällä ei ole todettu. Koulut ovat sulkeutuneet tänään, aivan kuten mantereellakin. Taloudelliset vaikutukset täällä on jo valtaisat. Laivayhtiö toisensa jälkeen on ilmoittanut lopettavansa liikennöinnin. Juuri hetki sitten tuli tieto, että nyt myös Siljan Turku-Tukholma välin laivareitteihin on tehty sellaisia muutoksia, että nekään eivät enää pysähdy Ahvenanmaalla. Tällä hetkellä ainoastaan Finnlines ja Viking Linen Turku-Tukholma reitin laivat pysähtyvät Ahvenanmaalla välttämättömän rahdin johdosta. Eckerö Linjenin 2 tunnin reitti Ruotsiin ja Viking Linen vajaan 2,5 tunnin reitti Ruotsiin ovat myös lopettaneet liikennöinnin viime päivien aikana. Nämä muutokset tietenkin hidastuttavat erityisesti postin ja elintarvikkeiden kulkemista Ruotsin ja Ahvenanmaan välillä. Saaristolautat mantereelle kulkevat ainakin toistaiseksi suht normaalisti. Myös lentoliikenne toimii ainakin toistaiseksi. Tällä hetkellä ulkomailla on vielä ahvenanmaalaisia turisteja, ja heille on luvattu, että voivat lentää Ruotsin kautta kotiin. Eli Ruotsin lentokentällä ei pitäisi tulla mitään ongelmia. 

 

Kuten varmaan tiedättekin, niin täällä Ahvenanmaalla käy jonkin verran ruotsalaisia töissä sekä vastaavasti myös ahvenanmaalaisia työskentelee Ruotsissa (kuten vaikkapa mieheni). Asia ei olekaan ollut siis ihan kauhean yksiselitteinen, että kuka nyt voi jatkaa työskentelyä rajan yli ja pitääkö sitten mennä kotioloihin karanteeniin kun palaa kotiin. Ja entäs sitten kun taas lähtee viikonlopun jälkeen takaisin töihin – silloinhan karanteeni keskeytyy. Entäs he, jotka työskentelevät laivoilla? Toisaalta seuraamme THL:n ohjeistusta ja toisaalta maakuntahallituksen, joiden pitäisi loogisesti olla yhteneväiset, mutta näin ei ainakaan ihan täysin ole ollut. 

 

Pari päivää sitten maakuntahallitus totesi tiedotustilaisuudessaan, että tässä tapauksessa (kun meillä ei ole tartuntoja) myös Manner-Suomi lasketaan ulkomaiksi ja siksi mantereelta palaavien tulisi eristäytyä koteihinsa kahden viikon ajaksi. Sama koskee Ruotsista palaavia. Viikonlopun aikana lähetettiin myös koulusta tiedote, että mikäli lapsi on ollut viikonlopun aikana matkalla Ruotsissa tai Manner-Suomessa (tai muuten ulkomailla), niin kouluun ei saa tulla maanantaina. Tässä onkin sitten ollut pohdittavaa meidänkin perheen kohdalla; pitääkö miehen mennä töihin Ruotsiin ja entäs sitten kun hän palaa kotiin? Kuuluuko hän siihen ryhmään, jonka työssäkäynti yli rajan on välttämätöntä (ja siten sallittua)? No, hän palasi eilen kotiin ja on aloittanut ohjeistuksen mukaisen 14 päivän karanteenin (ei mitään oireita..). Tänään tiedotustilaisuudessa sitten todettiinkin, että täällä oltiin Helsingistä tulleiden tietojen valossa luultu, että näin kuuluu toimia. Mutta että tuo karanteeni ei olekaan ehdoton, vaan vahva suositus. Samalla todettiin, että ulkomailta palanneen olisi syytä nukkua omassa sängyssään erillään muista. Eli karanteeni ei ole pakollinen, mutta silti pitäisi omissa oloissaan nukkua. Hieman ristiriitaista. 

 

Nyt myös välttämättömän työliikenteen täyttäviä ehtoja on tarkennettu. Mieheni täyttää nuo ehdot. ”Työntekijät, jotka pysyvään työsuhteeseen perustuen työskentelevät päivittäin jossain muussa kuin asuinmaassaan ja palaavat asuinmaahan vähintään kerran viikossa huomioiden paikalliset olosuhteet ja luontainen työssäkäyntialue.”  Rajavartiolaitos on myös tänään todennut Facebookissa järjestämässään kahden tunnin kysymystuokiossa, että ”välttämättömässä työmatkaliikenteessä ei ole karanteenin kaltaisia olosuhteita käytössä”. Yritäpä tässä kaiken välillä nyt sitten tietää, miten kuuluu toimia. Samaan aikaan maakuntahallituksen tiedotustilaisuuksissa painotetaan, että normaalia elämää tulisi elää niin pitkälti kuin se vain on mahdollista. 

 

Samassa tiedotustilaisuudessa tänään todettiin, että vaikka me täällä laskemme mantereen ulkomaiksi niin mantereella tuskin katsotaan asiaa samalla tavalla. Olen myös itse saanut kysymyksiä juuri tähän liittyen, että saako tänne nyt tulla vierailemaan ja lomailemaan. Ja tiedän myös useampia ihmisiä, jotka täällä lomailevat parhaillaan. Se onkin varmaan loogista ajatella, että kun mahdollinen ulkomaanmatka on peruuntunut, niin nyt voi lähteä matkailemaan Suomen sisällä – eli Ahvenanmaalle. Tätä ei kuitenkaan suositella! Ja kyllähän se minustakin kummalliselta on tuntunut, että me täällä kaikki eristäydymme ja joudumme karanteeniin mantereelta palatessamme ja sitten turistit voivat tulla tänne vapaasti ja liikkua vapaasti kuten haluavat. Olen  nyt tänään sitten selvitellyt asiaa niin paikallislehtien palstoilta, Visit Ålandilta kuin Rajavartiolaitoksenkin taholta. 

 

Rajavartiolaitos vastasi kysymyksiini, että Suomen välisiä rajoja ei valvota. Visit Åland, aivan kuten itsekin, oli sillä kannalla, että matkustaminen tällä hetkelle ei ole suositeltua. Heidän sivuillaan lukee myös seuraavasti: ”Koko Suomi mukaan lukien Ahvenanmaa on poikkeustilassa koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Tässä tilanteessa kehotamme välttämään kaikkea matkustamista ja toivomme, että saamme pian taas toivottaa sinut tervetulleeksi Ahvenanmaalle! Sitä odotellessa jaamme inspiraatiota ja positiivisia ajatuksia some-kanaviemme kautta, pääasiassa Instagramissa ja Facebookissa. Upeat auringonlaskut ja saaristoelämykset eivät katoa mihinkään, vaan odottavat sinua täällä tilanteen normalisoiduttua. Pidetään huolta toisistamme!”

 

 

Rajavartiolaitoksen nettisivuilta voi lukea ensi yönä alkavien tiukennusten johdosta seuraavaa: 

”Helsinki-Vantaan, Maarianhaminan ja Turun lentoasemat pidetään auki tavara- ja paluuliikenteelle. Työmatkaliikenteen osalta Rajavartiolaitos voi sallia työmatkaliikenteen välttämättömästä, perustellusta syystä. Muut lentoasemat suljetaan kansainväliseltä liikenteeltä. —

Kaikki satamat pidetään auki tavaraliikenteelle. Helsingin, Turun, Vaasan ja Maarianhaminan satamat ovat auki myös paluuliikenteelle sekä muulle välttämättömälle liikenteelle. Miehistönvaihdot sallitaan kaikissa satamissa.” Tästä mielestäni voi päätellä, että turistina matkustaminen ei ole sallittua. 


Viikonloppuna täällä avattiin Korona-puhelinlinja. Tänään sen rinnalle on avattu yleinen Korona-tiedotuslinja, johon toivotaan suunnattavan kaikki muut kuin sairauteen liittyvät kysymykset. Tiedotustilaisuuksia pidetään päivittäin, ehkä huomenna saadaan lisävastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Se mikä on ainakin selvää tässä vaiheessa on se, että turismi kärsii. Ja sitä kautta monet perheet tulojen menetyksen muodossa. Itse toivon, että kun tämä korona saadaan selätettyä niin edessä on vuosisadan paras kotimaanmatkailun kausi! Joten tervetuloa tänne ihanaan saaristoon, kun tämä kurjuus on saatu voitettua! 

 

Tänään siis tällaisia ajatuksia rajatilanteesta. Huomenna kirjoittelen vaikka muista toimista ja uudenlaisesta arjesta kotikouluineen. 


Mitenkäs siellä on korona vaikuttanut arkeen?

 

Kuva: Rajavartiolaitos

 • Reply
  Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia
  19.3.2020 at 03:09

  Ei ole yksiselitteisiä nuo ohjeet, suositukset ja rajoitukset. Pitää soveltaa. Ikäviä vaikutuksia tästä yrittäjille. Tilanne on vakava ja haastava omalla tavallaan kaikille.
  Eilen oli ensimmäinen etätyöpäivä. Tyttäret harmittelevat, että harrastukset ovat tauolla. Ovat tottuneet liikkumaan monipuolisesti ja säännöllisesti. Täällä on ollut reippaita lumisadepäiviä. Jäisen tien päälle, kun sataa lumen, niin on liukasta kävellä. Aurinko paistoi eilen päivällä keväisesti lämmittäen <3 Millainen sää on Ahvenanmaalla?

 • Reply
  Susanna Hietanen
  19.3.2020 at 17:23

  Rajavartiolaitoksen teksti viittaa mielestäni Suomen ulkopuolelta ja ulkopuolelle suuntautuvaan matkustamiseen. Onhan kyse Suomen rajavartiolaitoksesta.

Leave a Reply