Yhteiskunta

Tällä viikolla vietetään koulujen Ahvenanmaa-viikkoa – paljon hyvää ohjelmaa on tarjolla aivan kaikille!

21.3.2022
Ålandsveckan i skolor Ahvenanmaan viikko

Ålandsveckan i skolor eli Ahvenanmaa-viikko kouluissa on tämän viikon suuri ja monipuolinen tapahtuma, jota vietetään Ahvenanmaan juhlavuoden kunniaksi. Hanketta koordinoidaan valtioneuvoston kansliasta käsin, Noora Löfströmin toimesta. VNK:n sivuilla viikkoa kuvaillaan mm. näin:

Maaliskuussa Ahvenanmaan merkkivuoden kunniaksi koululaisilla on opettajiensa johdolla mahdollisuus osallistua Ahvenanmaa-viikkoon. Viisi päivää, viisi teemaa – viikon aikana voi tutustua Ahvenanmaahan monesta eri näkökulmasta. 

Yhteistyössä Kansallisarkiston, Kansallismuseon, Ahvenanmaan kulttuurihistoriallisen museon, Hanasaaren Svenska nu -verkoston, Opetushallituksen, Pohjola-Nordenin ja Pohjoismaisen kulttuuripisteen kanssa kootaan kattava materiaali eri ikäryhmille ja eri oppiaineisiin. Mukana viikon toteutuksessa ovat myös Pidä Saaristo Siistinä, Kielilähettiläät ja Visit Åland. Hanketta koordinoi valtioneuvoston kanslia.” Lisätietoja löydät täältä.

Erityisen mielenkiintoisena pidän itse Ahvenanmaan kulttuurihistoriallisen museon ja Kansallismuseon yhteisiä liveopastuksia. Ne ovat joka päivä kello 10.00 – ja niihin voi siis aivan kuka vain hypätä mukaan. Pääset niihin tästä.

Paras paikka pysyä kärryillä kaikista tapahtumista lienee viikon Facebook-tapahtuma. Sinne kerätään linkit live-tapahtumiin ja muistutellaan viikon tapahtumista. Pääset tapahtumaan tästä.

Täältä digiseinältä pääsee puolestaan lukemaan aina päivän paikalliset lehdet – Nya Åland ja Ålandstidningen. Sekä seuraamaan tunnelmia ympäri Suomen.

Mielestäni on upeaa, että nyt joka puolella Suomea opitaan lisää Ahvenanmaasta. Itselläni ei ainakaan ole mitään muistikuvia kouluajoilta, että Ahvenanmaasta olisi jotain puhuttu. Ja uskonkin, että paljon huonoista asenteista pohjautuu yksinkertaisesti tietämättömyyteen. Onkin siis upeaa, että tällainen viikko järjestetään kaikessa laajudessaan. Fyysisiä tapaamisia on aina länsirannikon Ulvilasta ja Vaasasta Joensuuhun ja Lappeenrantaan, Rovaniemeltä Helsinkiin ja kaikkea siltä väliltä, upeaa!

Itse sain tänään olla mukana viikon avajaistilaisuudessa edustamassa Kielilähettiläitä, mukana oli mm. opetus- ja kulttuuriministeri ja kehitysministeri täältä Ahvenanmaalta. Tilaisuuden voi katsoa jälkikäteen täältä.

Samoin myös jo tänään lähetetyn kansanedustajamme Mats Löfströmin haastattelun voi vielä nähdä täältä, haastattelussa käsitellään mm. sitä, mitä Ahvenanmaan kansanedustaja tekee ja mitä eroavaisuuksia ja yhtäläisyyksiä eduskunnan ja Ahvenanmaan maakuntapäivien toiminnalla on. Tilaisuus on kaksikielinen.

Huomenna lähden itse ihan konkreettisesti tekemään myös Kielilähettiläs-vierailuita Satakuntaan. Ihanaa päästä tekemään näitä ihan fyysisesti eikä vain ruudun takaa. Kielilähettiläiden sivuilta pääset muuten tutustumaan meihin Ahvenanmaalla asuviin ja voit halutessasi kuunella podcastia (ruotsiksi) meidän kielitarinoista. Vauhdikas viikko siis monella tapaa tulossa!

    Leave a Reply