Arki Yhteiskunta

Kahden vuoden arkikiemuroita

4.6.2018

Muutosta tänne on huomenna kaksi vuotta.
Ajan myötä uuteen tottuu, mutta kun oikein siristän muistia niin muistelisin että aluksi kiinnitin seuraaviin erilaisuuksiin huomiota:

– Täällä saa enemmän lapsilisää (joka haetaan KELAsta, mutta sen maksun takana on maakuntahallitus, eli rahat eivät mene keneltäkään manterelaiselta ja rikastumaan niillä pienesti korkeammilla tuilla ei pääse  – sanonpa nyt tämänkin, etten taas aloita yhtä niistä sadoista kalapaliikeista jotka aina tasaisin väliajoin leimahtavat poliittisille ilmoille mantereen ja näiden saarten välillä. Huh. Siihenkin olen siis kiinnittänyt huomiota.). Ihmettelin sitä, ja tietenkin iloitsin, toki vain hetken aikaa. Pari kertaa ruokakaupassa käytyäni ymmärsin miksi näin on. Ja siitä pääsenkin seuraavaan kohtaan:

 – Ruoka on kalliimpaa. Rahti maksaa ja paikallinen maksaa. Bensa on myös paljon kalliimpaa. Ja välimatkojen takia tulee autoa käytettyä useinkin. Paikallisen meijerin rasvaton maito litralta maksaa 1,10€ ja kevytmaito n. 1,30€, luomu on hieman kalliimpaa. Luonnonjogurttilitrasta saa maksaa n. 2,80€ ja paikallisen (mutta maailman parhaimman) juuston kilohinta, sen halvimman, lähentelee 10€. Silloin kun on hyvä tarjous, ostetaan jääkaappi pullolleen. Viimeksi oli kaksi 2,5kg pakettia jemmassa.

 – Kahviloita kesällä on joka nurkan takana. Mutta ei erikoiskahveja niinkään.

– Jos sinulla on mielipide, kirjoita se lehden mielipidepalstalle. Mielellään vielä molempien paikallisten lehtien. Siellä käydään ne tärkeimmät keskustelut.

 – Älä unohda sillan avausta tasatunnein. Muuten istut kuumassa autossa parhaillaan vartinkin. Äläkä unohda sitä varsinkaan kun olet jo muutenkin myöhässä. Matka-aika kaupunkiin tuplaantuu.

Punkkeja on paljon. Opettajatkin poistaa niitä vaikkapa matikantunnilta lapsen korvasta. Kokemusta on.

 – Vaatteiden osto on helppoa ja ei ole helppoa: Niistä tutuista vaatekaupoista täällä on tällä hetkellä kolme. Oli aluksi kaksi ja sitten jo neljäkin ja yksi meni konkurssiin joten nyt taas vain kolme. Ne on niitä samoja kuin mantereella, ja joihin rahapussi riittää. Eipä ole valinnanvaikeutta. Mutta ei kyllä tarjontaakaan aina. Kerran yritin ostaa oman koon mustaa perustoppia. Niitä oli 25 kappaletta. Kaikki kokoa XS. Seuraava täyttö olisi ”joskus ensi viikolla”.

 – Netistä tilausta en pahemmin Turussa harrastanut. Täällä se on vähän pakko ylläolevista syistä. Ja en vieläkään täysin ole ymmärtänyt miten se toimii. Täällä on eri verosysteemit ja täällä on myös aivan oma postilaitos (Ålands post), ja vedetäänpä vielä tullitkin mukaan. Ja siitä johtuen;

1. Kaikista (suomalaisistakaan) nettikaupoista ei voi edes tilata tänne. Olemme kuin ulkomaat.

2. Osa nettikaupoista tietää Ahvenanmaan oman systeemin ja osaa hoitaa asiat kuten kuuluu.

3. Kaikki firmat eivät tiedä sitä, ja niin saatat joutua maksamaan tuplasti arvonlisäveroa ja sitten periä sitä firmalta takaisin. Säilytä kuitit.

4. Tiettyyn rajaan asti saat ostaa ilman tullia (sekin vaihtelee, alv on joko 24%, 10% tai 14%, ja netissäkin voi tullata etukäteen ja tästä löytyy tietoa niin että vaikka kuinka luen en tajua vaan kaikkea).  Kun selviät näistä tulee seuraava haaste:

 – Pakettien saapuminen: Kerran erään firman (joka tietää nämä asiat) paketti ei tullutkaan 4 kilometrin päähän kyläkaupan toimituspisteelle vaan se piti hakea 20 kilometrin päästä pääpostista ja tullata siellä. Vaikka sitä ei pitänyt tullata.

Mokasivat.

Kerran tilasimme mantereelta erään työn kannalta kiireisen ja tärkeän asian. Paketti tuli Maarianhaminaan, josta se lähetettiinkin meidän vanhaan Turun osoitteeseen, vaikka sitä ei ollut paketissa. Asiakastiedoissa oli.

Mokasivat.

Tilasin pari kuukautta sitten uuteen kotiin verhoja kahdesta eri firmasta. Jotta välttyisin kaikelta ylimääräiseltä sotkulta, tilasin ne Turkuun, josta ystäväni hakisi ne. Tilasin ne eri toimituspisteisiin, koska en pystynyt valitsemaan samaa. Ja yllätys oli suuri kun tekstiviesti piipitti että paketti olisi haettavana neljän kilometrin päästä. Minullehan se oli hyvä, mutta paketissa oli vain ystäväni numero, ei minu – miten tekstiviesti löysi minut? Olenko jo niin tuttu naama kyläkaupan postissa? Ja kun menin hakemaan ensimmäistä pakettia, löytyi se toinenkin sieltä. Molempiin oli lyöty tilauspisteiden päälle tarrat jossa oli minun osoitteeni.

Mokasivat.

Onneksi.

 • Reply
  Laura
  5.6.2018 at 06:32

  Hauska teksti, mut toi verhotarina oli paras☺️!! Ihmeelliset ovat verhojen tiet Ahvenanmaalla!

  En tiennyt noista erilaisista veroista ja tulleista! Onpa outoa!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  5.6.2018 at 11:20

  Kiitos! 🙂
  Autonominen asema+ EU, me ei kuuluta EU:n veroliittoon ja sen johdosta laivoillakin on Tax Free.

  Ihmeelliset ovat verhojen, videotykin ja kirjan (meri)tiet!

 • Reply
  Kristiina Kortelahti
  5.6.2018 at 14:16

  Tuttuja juttuja minullekin nuo vero-ja tullirajat. Ei kivaa. Meille tilattiin kerran kasvihuone Hobby Hallista. Postista soitettiin kun se oli Ahvenanmaalle saapunut ja sovittiin koska ja mihin paketti toimitetaan. Kuvailimme mökkimme ulkonäön ja värin. Tarkka osoitekin oli tiedossa. Sovittuun aikaan olin paikalla mökillä ottamaan pakettia vastaan. Pakettia ei vaan kuulunut ja parin tunnin päästä soitin uudelleen postiin. Puhelimessa sanottiin että kuljettaja on kyllä lähtenyt paketin kanssa. Mitään ei kuulunut ja soitin taas postiin. Nyt sanottiin että kuljettaja on jättänyt paketin annettuun osoitteeseen jo aikoja sitten. Meidän pihalla ei kuitenkaan mitään kasvihuonetta näkynyt joten menimme naapuriin katsomaan olisiko paketti siellä. Ei ollut, ei myöskään lähitaloissa. Kuljimme mökkitietä eteenpäin ja vihdoin noin 500 M:n päässä olevan mökin pihanurmikolta paketti sitten löytyi! Se oli vaan jätetty sinne ilman että ketään oli vastaanottamassa. Onneksi se oli tallessa ja saimme kaivatun lähetyksen itsellemme. Tosin jouduimme sen kuljettamaan itse perille mökille, vaikka kuljetuksesta oli erikseen maksettu.

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  5.6.2018 at 14:52

  No huh huh! Olipas aikamoista, onneksi oli tallessa.
  Meilläkin kyllä oli jätetty yhtenä päivänä kodinkonepaketti vaan tohon rapuille, vaikka oltiin kotona niin ei kuultu mitään. Tie kuinka monta tuntia se oli siinä ollut. Aikamoisia. Koitetaan selvitä!

Leave a Reply