Ahvenanmaa kuulumisia Yhteiskunta

Koronasta täältä käsin katsottuna

10.3.2020

Kovasti olin jo päättänyt, että en lähde tähän keskusteluun mukaan. Mutta kun ei tämä aihe ainakaan ole hiipunut viime päivinä, niin päätin muutaman ajatuksen itsekin aiheesta kirjoittaa. Itse en ole sekuntiakaan tätä koronavirusta pelännyt. Onhan näitä viruksia ja epidemioita jo nähty jos jonkinmoisia tässä  lähivuosina (kuten vaikka SARS, johon verraten tosin nyt ”korona-kuolemia” on jo paljon enemmän).  Itse en yhtään ihmettele, että kasvavan matkustusmäärän mukana taudit leviävät kirjaimellisesti ympäri maailmaa. Enkä valitettavasti olisi yllättynyt, jos tämänkaltaisia uutisia kuultaisiin jatkossakin. Mutta kyllä tässä myös on media mielestäni mässäillyt aiheella sekä lietsonut liikaa ja turhaa pelkoa. Pelko ei rakenna mitään positiivista, puolestaan altistaa sekasorrolle. Sanoisin, että maltti on valttia. Käytetään viisautta ilman pelkoa. Ja huolehditaan ennen kaikkea käsihygieniasta. 

Olen aikanani kolunnut maita ja mantuja jos jonkinmoisia. Sellaisia, joihin tavallinen turisti ei lähde samoilemaan. Enkä turistina niissä Intian slummeissa, Malesian viidakkokylissä, Afrikan kyläpoluilla tai Indonesian tsunamituhojen keskellä liikkunutkaan. Kuala Lumpurin narkkarit ja kodittomat sekä Intian Hiv/Aids -lapset olivat uusia tuttaviani päivien ja viikkojen ajan. Enkä niissä (työ)oloissa ikinä pelännyt sairastuvani, enkä onneksi sairastunutkaan. Kerran muistan olleeni mahataudissa. Lomapäivänä Costa Rican kauneimmassa paikassa. Se harmitti. Mutta suhteutettuna matkapäiviini, voi ihmetellä miten vähällä olen päässyt. Kuolla kun voi vaikka huomenna rattijuopon uhrina tai salamaniskuun. Läheltä olen saanut kokea, miten yllättäen kuolema voi meitä koskettaa. Elämässä ei siis ole tilaa liialle pelolle. Mutta viisas saa silti olla. Tasapaino kaikessa tässäkin on mielestäni hyvästä. 

Olen itse vähän tällainen mökkihöperö nykyään. Kauhean paljon en kotoa liiku arjessa. Lähinnä lasten harrastuskuskina ja muutamien työpalavereiden johdosta lähden ihmisten ilmoille. Eilen olin pitkästä aikaa Maarianhaminassa ja ensimmäistä kertaa elämässäni sielläkin tuli ihminen hengityssuoja päällä vastaan. Se oli erikoinen hetki. Täällä meidän saaren keskellä vielä toistaiseksi olemme suojassa. Tosin laivat jos jotkut ovat suotuisia tautien leviämiselle. Eli mihinkään pumpuliin ei kannatta täysin tuudittautua.

Täällä Ahvenanmaalla oli korona-epäily, jonka vuoksi epäilty henkilö eristettiin sairaalaan, omaan sopukkaansa, muusta maailmasta. Lopulta koetulos oli negatiivinen ja siten Ahvenanmaa säästyi korona-uhriltaan. Tuolloin maakuntahallitus yhdessä paikallisten terveysviranomaisten kanssa piti aiheesta tiedotustilaisuuden

Ahvenanmaalainen Strandvikin perhe on tullut varmasti monelle Ruotsissa ja Suomessa tutuksi viime viikkojen aikana, perhettä kun on haastateltu jos johonkin mediaan. Heidän lomamatkansa venyi nimittäin ylimääräisillä vajaalla kahdella viikolla, kun koko lomakohteen hotelli joutui eristyksiin. Nyt he ovat jo turvallisesti kotona Ahvenanmaalla. Heidän tapauksensa on myös herättänyt eräillä palstoilla kiivastakin sananvaihtoa siitä, että pitäisikö nyt kaikkien perua matkansa, jotta Ahvenanmaa säilyisi terveenä. Teki mieli kyllä tuohonkin keskusteluun lisätä, että siinä tapauksessa pitäisi kyllä kaikki portit tänne sulkea. 

Talouteen ja yrittäjien elämään Suomessa sekä täällä Ahvenanmaalla koronaviruksella on jo ollut seurauksia, paikoittain suuriakin. Turismin parissa toimivat yritykset ovat kärsineet erityisesti, konkurssejakin ollaan nähty vaikkapa Flyben kohdalla. Muille aloille koituu seisautuksia, kun tilattu ja tarvittava tavara ei liiku tehtaiden ja kulkuneuvojen ollessa pysähdyksissä muualla päin maailmaa. Nähtäväksi jää, kuinka suuret seuraukset tällä kaikella on talouteen. 

Ruotsissa on varsinkin Dagens Nyheterin pääkirjoituksessa arvosteltu Ruotsin päättäjien hidasta reagointia . Suomen tilanteesta te varmasti kaikki tiedätte vähintään saman kuin minä, ehkä jopa enemmän, kovin aktiivisesti en ole jaksanut uutisointia seurata.  Israelissa koronavirukseen kehitteillä oleva rokote on jo loppusuoralla. Nyt maa on päättänyt passittaa kaikki ulkomailta kotiin palaavat kansalaisensa sekä turistit suoraan kahden viikon eristykseen.

Juuri kun olin saanut julkaistua tämän kirjoituksen, luin Finnairin tiedotuksen perutuista lennoista. Huhtikuussa Ahvenanmaa-Turku-Helsinki -kolmiolentoa ei lennetä, vaan tilalla lennetään kolmiota Ahvenanmaa-Helsinki-Bromma (Tukholma).  Myös musiikkiopiston tanssiopiskelijoille on lähetetty päivän aikana ohjeistukset miten toimitaan sairastapauksissa, juuri koronaa silmällä pitäen. Pieniä suoranaisia vaikutuksia on siis tämänkin saaren elämään tässä vaiheessa. 

Kukaan ei huomisesta tiedä. Kaikkia median lähteitä ei voi pitää luotettavana eikä kaikkea kannata uskoa sinisilmin. Monia kysymyksiä jää myös pohdittavaksi:
Saadaanko virus kuriin? Koska?
Miksi parantuneiden määrästä ei raportoida? Miksi puhutaan vain kuolleista ja tartunnan saaneista?
(Tiesitkö, että tähän mennessä viruksesta on parantunut 64 630 ihmistä?)
Voiko enää minnekään matkustaa?
Pitäisikö kaikki koulut laittaa karanteeniin?
Pitäisikö Suomenkin passittaa kaikki ulkomailta saapuneet karanteeniin?
Miksi nälänhätä tai ihmiskauppa ei saa yhtä laajaa huomiota mediassa?

Kuva lainattu www.thl.fi -sivuilta

Presidenttimme Sauli Niinistö kirjoitti aiheesta Facebook-sivullaan muutama päivä sitten. Hän päätti sanansa seuraavaan toteamukseen: ”Kyllä tästä selvitään.”
Siihen minäkin haluan uskoa. 

Täältä siis voit seurata ajankohtaista tilannetta (mm. tartunnat, kuolleet, parantuneet).
Ulkoministeriön sivuilta kannattaa tarkastaa ajankohtaiset matkustustiedotteet, löydät ne täältä.
Ja THL päivittää ja tiedottaa tilanteesta erinomaisesti sivuillaan.

Mitä sinä pohdit asiasta? Pelkäätkö virusta vai ärsyttääkö median jatkuva uutisointi?


Edit: 11.3 klo 13.05 poistettu osuus, jossa kirjoitin, että oman ymmärrykseni mukaan Finnairin lentojen perumiset vaikuttavat sairaalalentojen kuljetuksiin. Tämä ei pidä paikkaansa, nuo lennot hoitaa nimittäin Air Leap. 

Kuvat: www.thl.fi ja Claudio Schwarz/Unplash

 • Reply
  Susanna Hietanen
  10.3.2020 at 16:38

  Tämä tilanne on ollut meille sillä tavalla läheinen, että ensi viikolla vietämme talvilomaamme ja suunnitelmissa oli matka Napoliin. Lykkäsin matkan varaamista päivä päivältä ja odottelin tietoa taudin leviämisestä. Kun ensimmäiset tartunnat havaittiin Ranskassa ja Italiassa, päätimme, että Napolin matka voi odottaa johonkin toiseen ajankohtaan. Ei ollut mitään erityistä syytä yrittää pitää kiinni juuri tuosta matkasuunnitelmasta. Ihminen on onneksi sopeutuvainen otus 🙂

  Päädyimme uusia korvaavia matkasuunnitelmia tehdessämme siihen, ettemme suuntaisi minnekään maaliskuussa aktiivisina oleviin turistikohteisiin. Viihdymme mainiosti rauhallisissa, luonnonläheisissä paikoissa, joten tämä oli meille helppo päätös.

  Minä olen kovasti tiedonhaluinen ihminen enkä ärsyynny tietoon kovin helposti 😉 Toki välillä ylitsepursuava uutisointi koronasta jo kyllästyttääkin, mutta vasta nyt, kun kaikesta on vihdoin saatu jo jotain tietoakin. Lähtötilannehan oli kuitenkin aika järisyttävä: nopeasti leviävä virus, johon ei ole lääkettä eikä rokotetta ja jonka leviämismekanismia ei tunnettu. Lisäksi luottamukseni kiinalaisten avoimeen ja rehtiin tiedonvälitykseen ei ollut kovinkaan tukevalla pohjalla 🙁

  Seuraavaa lomapätkääni suunnittelen toukokuulle. Seuraan todella mielelläni tilanteen kehittymistä maailmalla ja punnitsen sen tiedon varassa omia lomasuunnitelmiani. Ehkä konkreettisin seikka olisi mahdollinen karanteeni. Se olisi kohdalle sattuessa huomattavasti miellyttävämpi (jos sellaista sanaa tässä yhteydessä voi käyttää) kotona tai kodin lähellä kuin jossain kovin kaukana.

  Toinen tärkeä seikka on se, että vaikka tauti tuskin nujertaisi minua, en haluaisi olla vastuussa siitä, että levittäisin sairautta eteenpäin. Tämä aika kysyy jonkinasteista yhteisvastuullisuutta.

  En pelkää virusta enkä juuri jaksa uutisoinnista ärsyyntyäkään, sillä luen vain sen verran kuin tiedonjanoni vaatii. Lopun jätän lukematta. Ja niin kauan kun uutisoinnin taso pysyy juuri tällaisena, mitään muuta katastrofaalisempaa ei sitten maailmalla olekaan tapahtunut. Ja se on hyvä se 🙂

 • Reply
  sami niilola
  10.3.2020 at 18:15

  Maltti tosiaan on valttia.

 • Reply
  Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia
  12.3.2020 at 19:37

  Mediassa asia (korina) on jatkuvasti esillä. Tuota parantumisen määrää ei kylläkään tuoda esille samalla tavalla kuin sairastuneiden tai asia on jäänyt minulta huomaamatta. Olen töissä yläkoulussa ja meillä on selkeät ohjeet mm. flunssan ja flunssaoireiden suhteen ja koronaan liittyen, käsien pesuohjeet on käyty kaikkien koulumme oppilaiden kanssa läpi ja sairaana ei tulla kouluun eikä töihin. Esimiestasolla on laadittu selkeät ohjeet erilaisiin tilanteisiin liittyen koronaan.
  Tätä olen pohtinut tänään: kun tapahtumien, joissa on yli 500 hlöä, niin entäs nämä isot koulut. Meidänkin koulussa oppilaat ja hlökunta mukaan lukien on yli 500 hlöä.
  Mutta arki rullaa kuten ennenkin.

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  18.3.2020 at 08:32

  Nyt näyttää siltä, että meidänkin vapun lomamatka tulee siirtymään. Ja kovasti tilanteet ovat muuttuneet muutamassa päivässä.
  Tsemppiä meille kaikille!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  18.3.2020 at 08:32

  Kyllä!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  18.3.2020 at 08:33

  Kovasti on tilanteet muuttuneet muutamassa päivässä. Nyt enää kymmenen ihmistä saa olla koolla. Täällä kotona pidän nyt kotikoulua, kukapa olisi uskonut.
  Kivaa viikon jatkoa!

 • Reply
  Unknown
  4.4.2020 at 20:44

  Suunnitelmissa kevätmatka (matkailuautolla) Ahvenanmaalle. Edellisistä ei ilmene onko maakuntahallitus tai joku muu taho antanut ohjeita esimerkiksi liikkumisen rajoittamisesta, ja jos niin millaisia? Itse en ole onnistunut sellaisia mistään löytämään.

 • Reply
  Unknown
  4.4.2020 at 20:48

  P.S.
  Jatkoa edelliseen; siis Manner-Suomesta, mutta ei Uudeltamaalta.

Leave a Reply