Yhteiskunta

Postilakon vaikutuksista Ahvenanmaalla

26.11.2019

Koko Suomi on ollut viimeiset päivät varpaillaan. Ja niin on ollut Ahvenanmaakin. Itse seurasin eilisen päivän silmä kovana postilakon uutisointia – jo lähes ahdistumiseen saakka. Se miten väärin tässä on niitä 700 työntekijää kohtaan toimittu on kovien toimien arvoista. Mutta kyllä nämä tukilakon toimet ovat mielestäni jo paisuneet mittasuhteissaan älyttömyyksiin. Onhan maassamme muitakin huonosti palkattuja ammattiryhmiä, kuka heidän etujaan ajaa samassa mittakaavassa? Mihin se raja vedetään, että ketkä ovat moisten toimien arvoisia? Miksi monet muut joutuvat kärsimään tällaisessa mittakaavassa vaikka heillä ei ole pienintäkään osuutta alkuperäiseen ongelmaan?

Olen seurannut keskustelua sekä yrittäjien erilaisissa keskustelufoorumeissa että sitten täällä paikallisen median ja keskusteluryhmien muodoissa. Olen huolissani niistä pienyrittäjistä, joiden vuoden parhaimmat (välttämättömimmät) tulot ajoittuvat juuri marras-joulukuulle sattuneesta syystä. Tällaisia ovat esimerkiksi monet käsityöläiset. Vaikka he toimittaisivatkin ostoksensa vaikkapa Matkahuollon kautta niin silti monet eivät uskalla tilata heiltä mitään. Lakko on jo hämärtänyt sisälukutaitoakin toimitustavan suhteen, monet yksinkertaisesti pelkäävät tilata lahjoja, koska uskovat niiden jäävän jumittamaan Postin toimesta. Monien yrittäjien myynti on romahtanut tuhoisasti.

Mitenkäs tämä lakkoilu on sitten täällä saarella vaikuttanut?

Posti

No, itse postilakkohan ei meillä ihan kauhean paljon ole näkynyt. Syy on siinä, että meillä on oma postilaitoksemme, Åland Post. Postimme henkilökuntaa tämä lakko ei siis koske. Mantereelta ja ulkomailta tulevat kirjeet ja paketit eivät tietenkään kulje normaalisti ja toimituksissa on tiedotteen mukaan suuria viivästyksiä. Posti Ahvenanmaan sisällä sekä Ruotsiin ja Ruotsista kulkee normaalisti.

Tukilakon toimet johtivat kuitenkin eilen siihen, että Finnairin lennot eivät kulkeneet. Tämän johdosta sanomalehdet mantereelta jäivät saapumatta ja jakamatta. Eilen (maanantaina) ruokaostoksilla käydessäni näin, että lehtitelineessä oli edelleen lauantain Hesari ja HBL. Mikäli lakko jatkuu, aikoo Ahvenanmaan PAU:n osasto osallistua tukilakkoon. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että 2.-8.12 välisenä aikana Ahvenanmaan postin työntekijät (siis PAU:n jäsenet) eivät lajittelisi Postin lähetyksiä. Käytännössä vaikutukset olisivat pienet, koska Postin lähetykset mantereelta ovat jo muutenkin erittäin rajattuja. Tukilakko Ahvenanmaan jäsenistön osalta olisi lähinnä nimellinen.

Liikenneyhteydet

Viime viikosta asti täällä on seurattu ja valmistauduttu mahdollisiin tukilakon vaikutuksiin. Facebook-ryhmissä keskustelu on käynyt kuumana, että pääseekö sitä matkalleen tai kotiin millään. Risteilyistä täällä ei murehdita, mutta työmatkoista, tavaran kulkemisesta, muuttokuormista ja sukuloimisesta sitäkin enemmän. Laivaliikenne on meille välttämätöntä. Ja kuten jo mainitsin, Finnairin Helsinki-Turku-Maarianhamina kolmiolennon vuorot peruttiin eilen. Tämä arvatenkin vaikutti liike-elämän palavereihin. 

Tiedotus aikataulujen muutoksista on ollut kieltämättä hieman sekavaa ja puutteellista. Finnlines ilmoitta vasta tänään Facebook-sivuillaan lakon vaikutuksista. Heidän nettisivuiltakaan en löytänyt eilen mitään tietoa, tänään tietoa löytyi aikataulujen yhteydestä, mutta mitään erillistä ilmoitusta en nähnyt. Viking Linen Ahvenanmaan nettisivuillakin tieto puuttui vielä siinä vaiheessa kun Suomen ja Ruotsin sivuilla asiasta oli jo ilmoitettu. Viking Line Suomi FB-sivut ovat hoitaneet tiedottamistaan esimerkillisesti – siitä olisi muidenkin laivayhtiöiden syytä ottaa mallia.

Kieltämättä on myös vähän naurattanut. Tai ei ole oikein tiennyt pitäisikö nauraa vai itkeä. Iltasanomat esimerkiksi uutisoi eläkeläisten peruuntuneesta risteilystä. Eino Grön jäi näkemättä. Suomalaisilla laivoilla kulkee vientitavaraa päivittäin noin 100 miljoonan euron arvosta ja nyt myös monien rahtiyhtiöiden rekat ovat joutuneet ajamaan Etelä-Ruotsista ja Tanskasta Suomeen Tornionjokilaakson kautta. Siinä ovat monien  työtunnit pakollisine lepotaukoineen paukkuneet. Mutta onhan se Eino Grönkin tärkeä. Heh.

Vihaksikin täällä on pistänyt. Eikä siis vain minua. Ensinnäkin ahvenanmaalaisten on ollut hieman haastellista ymmärtää, että missä tässä lakossa oikein on kyse. Kauhean selkeästi siitä ei alkuun tiedotettu, ja miksipä olisi kun vaikutukset meidän elämäämme täällä saarella olivat minimaaliset. Nyt kun tukilakolla on vaikutuksia monien työmatkoihin, taloudellisista tappioista puhumattakaan, niin uutinen siitä, että tukilakkoon osallistunut Merimies-Unioni viettää tänään pikkujoulujaan Silja Europalla, on saanut monen veren kiehumaan. Ja vaikka toivoin, että Merimies-Unionilla olisi hieman pelisilmää, niin ei näemmä ole vaan he suuntaavat suunnitellusti risteilylle. Muuten toukokuussa maksetut rahat olisi menetetty. Mikä sinänsä on ironista, koska monet muut mantereella ovat varmastikin menettäneet rahojaan peruuntuneiden risteilyjensä takia. Vaikka laivaliput saisikin siirrettyä tai rahat takaisin, pitkänmatkan takaa tulleet ovat varanneet satamien läheisyyteen hotelleja ja niitä laivayhtiöt eivät korvaa. Monien reissusuunnitelmat ovat siis lakon johdosta olleet tappiollisia. Mutta Merimies-Unionin jäsenet eivät rahojaan halua menettää. Tämä herättää ainakin minussa enemmän ja vähemmän kysymyksiä ja tuntemuksia

Tukilakko koskettaa siis Suomen lipun alla seilaavia laivoja. Yksi paikallinen kauppa täällä ilmoitti eilen, että tästä johtuen heillä on tavarantoimituksessa ongelmia. Tosin se etukäteen arvioituna  koski vain tarjouksessa olevien persimonien mahdollista loppumista. Kaikkea muuta pitäisi hyllyillä kuulemma riittää. Tänään lisätäydennystä kauppojen hyllyille on saapunut saaristolautoilla. Ehkäpä me yhdet perimonien loppumiset kestämme. Ehkä. 

Mieheni käy töissä Ruotsissa eikä koskaan varaa maanantain aamuvuorolle paikkaa. Hänellä on vuosikortti ja hän vain ajaa satamaan, tilaa kun aina on. Tällä kertaa hän kuitenkin varautui varaamalla autopaikan ja vaikka laiva ei täysi ollutkaan, piippuhylly oli otettu hänen työmatkojensa aikana ensimmäistä kertaa käyttöön. Eckerö Linjen seilaa siis Ruotsin lipun alla ja on lisännyt ylimääräisiä vuoroja tälle viikolle. Ahvenanmaalaisten suosima Viking Linen Rosella nimittäin seisoo paikallaan Maarianhaminan satamassa. Tällä on suora vaikutus Eckerö Linjenin asiakasmäärään. Laivan työntekijät kyllä haluaisivat tehdä töitä. Heitäkään lakko ei ilahduta. Tukilakon puhkeamista seruattiin Viking Linen konttorilla sunnuntaina erittäin jännittyneinä. Ja kuten on pelätty pahinta, niin nyt Viking Linen toimitusjohtaja on vilauttanut mahdollisuuden siirtää laivat pois Suomen lipun alta. Sillä olisi suoranaisia vaikutuksia Ahvenanmaalle (ja Suomelle). Täällähän Viking Linella on pelkästään maissa työskenteleviä noin 200 ja kyseessä on suuret summat rahaa. Tosin tämä ”uhkaus” ei ole ensimmäinen laatuaan. Odottavalla kannalla ollaan. 

Pääseekö täältä nyt sitten minnekään? No pääsee onneksi, vaikkakin tavallista heikommin. Ja voi vaan arvata, että autopaikat ovat tiukassa niillä vuoroilla, jotka kulkevat. Ainakin näin oletan.

Tämän päivän (aivan kuten eilenkin) osalta laivaliikenne näyttää tältä:

Manner-Suomesta
Ahvenanmaalle:

Galaxy
(SL) 8.20 Turku – Maarianhamina

Amorella
(VL) 8.45 Turku – Maarianhamina PERUTTU

Finnlines
10.45 Naantali – Långnäs PERUTTU

Serenade
(SL) 17.00 Helsinki – Maarianhamina PERUTTU

Gabriella (VL) 17.15 Helsinki – Maarianhamina PERUTTU

Baltic
Princess (SL) 20.15 Turku – Långnäs PERUTTU

Grace (VL) 20.55 Turku – Långnäs PERUTTU

Finnlines
22.30 Naantali – Långnäs PERUTTU

Ruotsista
Ahvenanmaalle:

Baltic
Princess (SL) 7.10 Tukholma – Maarianhamina PERUTTU

Grace (VL) 7.45 Tukholma – Maarianhamina PERUTTU

Finnlines 9.15 Kapellskär – Långnäs PERUTTU

M/S Eckerö 10.00 Grisslehamn – Eckerö

Rosella (VL) 12.00 Kapellskär – Maarianhamina PERUTTU

M/S Eckerö 15.00 Grisslehamn – Eckerö

Mariella
(VL) 16.30 Tukholma – Maarianhamina PERUTTU

Victoria
I (SL) 17.30 Tukholma – Maarianhamina (Tallinnaan)

Cinderella (VL) 18.00 Tukholma – Maarianhamina 

Rosella (VL) 19.00 Kapellskär – Maarianhamina PERUTTU

Galaxy (SL) 19.30 Tukholma – Långnäs

Amorella (VL) 20.00 Tukholma – Långnäs PERUTTU

M/S Eckerö 20.00 Grisslehamn – Eckerö

Finnlines 21.30 Kapellskär – Långnäs PERUTTU

Ahvenanmaalta
Manner-Suomeen:

Finnlines 2.20 Långnäs – Naantali PERUTTU

Galaxy (SL) 2.55 Långnäs – Turku 

Amorella (VL) 03.20 Långnäs – Turku PERUTTU

Baltic Princess (SL) 13.45 Maarianhamina – Turku PERUTTU

Finnlines
14.10 Långnäs – Naantali PERUTTU

Grace (VL) 14.25 Maarianhamina – Turku PERUTTU

Mariella
(VL) 23.45 Maarianhamina – Helsinki PERUTTU

Symphony
(SL) 23.55 Maarianhamina – Helsinki

Ahvenanmaalta
Ruotsiin:

Baltic Princess (SL) 00.40 Långnäs – Tukholma PERUTTU

Grace (VL) 01.10 Långnäs – Tukholma PERUTTU

Finnlines 3.55 Långnäs – Kapellskär PERUTTU

Mariella (VL) 4.30 Maarianhamina – Tukholma PERUTTU

Victoria I (SL) 5.00 Maarianhamina – Tukholma (Tallinnasta)

Rosella
(VL) 7.30 Maarianhamina – Kapellskär PERUTTU

M/S
Eckerö 8.30 Eckerö – Grisslehamn

Cinderella (VL) 9.00 Maarianhamina – Tukholma

M/S Eckerö 13.30 Eckerö – Grisslehamn

Galaxy (SL) 13.45 Maarianhamina – Tukholma

Amorella 14.25 Maarianhamina – Tukholma PERUTTU

Finnlines
15.45 Långnäs – Kapellskär PERUTTU

Rosella
(VL) 16.00 Maarianhamina – Kapellskär PERUTTU

M/S
Eckerö 18.30 Eckerö – Grisslehamn

Lisäksi
Ahvenanmaalta Tallinnaan, Baltic Queen (SL) 01.00. 


 

 

(Ethän kuitenkaan luota näihin 100% vaan tarkistat asian vielä omalta laivayhtiöltäsi, minäkin saatan tehdä virheitä ja muutoksia saattaa tulla laivayhtiöiden sisälläkin!)

Normaalisti vuorokaudessa:

– Ahvenanmaalta Ruotsiin on 14 laivayhteyttä, nyt niistä toteutuu 6 (joista yksi on Eckerö Linjenin ylimääräinen vuoro)

– Ruotsista Ahvenanmaalle 14 laivayhteyttä, nyt niistä toteutuu 6 (joista yksi on Eckerö Linjenin ylimääräinen vuoro)

– Ahvenanmaalta Manner-Suomeen on normaalisti 8 laivayhteyttä, nyt niistä toteutuu 2.

– Manner-Suomesta Ahvenanmaalle on normaalisti 8 laivayhteyttä, nyt niistä toteutuu vain yksi.

Tällä hetkellä huominen näyttää kutakuinkin samalta kuin eilinen ja tämä päivä.

Saaristolautat kulkevat normaalisti, lisätietoa aikatauluista löydät täältä. Joten kyllähän täältä sentään pois pääsee, mikäli vain tilaa laivoissa tai lautoissa on. 

Toivon todella, että sopu asiaan syntyy pian. 

Oletko sinä seurannut lakkoa aktiivisesti?

Onko sillä ollut vaikutusta sinun arkeesi?

Päivittelen lakon vaikutuksista enemmän Instagramini Stoorien puolella. Kannattaa laittaa siis Insta-tilini seurantaan. Löydät minut nimellä @ihanaahvenanmaani / www.instagram.com/ihanaahvenanmaani .

    Leave a Reply