Luonto

Keväinen Ahvenanmaa – 3 x luontokohde

24.5.2020

Ihana kevät on saapunut jo aikaa sitten tänne Ahvenanmaalle! Tuuli mereltä on edelleen aika viileää, vaikka kesäkin on jo kolkutellut ovelle. Parina päivänä on nimittäin pärjännyt jo kesävaatetuksessa. Toukokuu on mitä ihaninta aikaa täällä saaristossa. Luonto muuttaa muotoaan päivittäin, kun kukat kukkivat kilpaa vuorotellen. Luontoa rakastavalle tämä on oikein paratiisi tähän aikaan vuodesta. 

Luontokohteista täällä ei ole pulaa. Mielestäni eri luontokohteet ovat käymisen arvoisia kaikkina vuodenaikoina, nekin kun muuttavat muotoaan luonnon eri vaiheissa. Mutta on minulla myös muutama suosikki näin keväällä, ja halusinkin jakaa ne myös teille.

Ramsholmen – valkoisen meren loistoa

Ramsholmenin luonnonsuojelualue on yksi Ahvenanmaan suosituimmista luontokohteista keväisin. Asiaan vaikuttaa varmasti se, että paikka sijaitsee suhteellisen lähellä Maarianhaminaa ja retkipolku on pituudeltaan 1,5 kilometriä. Tämä kohde siis soveltuu hyvin kaikenikäisille. Hävettää lähes myöntää, että vasta tänä keväänä pääsin käymään tuolla itse ensimmäistä kertaa. Ja tästä lähin aion ottaa tämän jokavuotiseksi kohteekseni.

Vaikka kuinka olisi nähnyt paikan valokuvista, ei valkovuokkojen merta tahdo uskoa todeksi. Näky on lumoava ja satumainen. Valtava kukkameri vain jatkuu ja jatkuu ja jatkuu. Tämä onkin erittäin suosittu kohde perhekuvauksiin. 

Ramsholmen sijaitsee siis Jomalan kunnan puolella, Maarianhaminasta ajetaan 5-10 minuuttia Eckerön suuntaan. Pyörälläkään aikaa ei kulu kuin 15-20 minuuttia. Alueen vieressä sijaitsee myös jäätelökioski.

Nåtö – orkideoiden tulitusta 

Vuosi sitten keväällä pääsin ensimmäistä kertaa käymään Nåtön luonnonsuojelualueella. Nåtö sijaitsee Maarianhaminasta suoraan etelään, noin kuuden kilometrin päässä. Täällä lehdesniittyjen keskellä kiemurtelee luontopolkuja kolmen kilometrin verran. 

Nåtön tunnetuimpia asukkaita lienevät Aatami ja Eeva, orkideat, joita saavutaan ihailemaan pidempienkin matkojen päästä. Kevään vehreys yhdistettynä meren sinisyyteen vetävät kyllä itse kunkin sanattomaksi. Tänne kannattaa varata hyvät eväät ja paljon aikaa – sitten vain nauttimaan. Kattavamman selostuksen ko. paikasta löydät aikaisemmasta kirjoituksestani täältä

Herrö – vehreä vakiokohteemme

Mikään ei voita Herrön luonnonsuojelualuetta, ainakaan meidän mielestä. Tästä paikasta on tullut näiden neljän vuoden aikana yksi perheemme vakiokohteista ja täällä olemme vierailleen lukuisia kertoja. Polkuja täällä riittää 1,6 kilometrin edestä ja niemen kärjessä on lintutorni, josta voi bongata niin merikotkia kuin laivojakin. Kaikki Turku-Tukholma / Naantali-Kapellskär -linjan laivat ajavat tästä aivan vierestä. Herröskatan sijaitsee Lemlandissa, noin 30 kilometrin päässä Maarianhamista ja noin 22 kilometrin päässä Långnäsin satamasta. 

Herröskatanin alue lumoaa erityisesti keväisin. Täältä voi bongata niin miekkavalkkua, verikurjenpolvea kuin mäkimeiramiakin. Ja paljon, paljon muitakin kasveja. Kallioilla on ihana nauttia meritunnelmasta ja pieneltä hiekkarannalta voi pulahtaa uimaankin. Kesäisin täällä myös törmää laiduntaviin lampaisiin. Uudistettuja grillipaikkojakin löytyy kaksi. Auringonlaskut täällä vetävät sanattomaksi ja syksyn väriloistossakin tämä alue on mitä kaunein.

Lisätietoja kohteista löydät Visit Ålandin sivuilta
 • Reply
  Susanna Hietanen
  24.5.2020 at 17:40

  Erinomaisia kohteita näin turistinkin mielestä 🙂

 • Reply
  Kristiina Kortelahti
  24.5.2020 at 20:31

  Hienoja kohteita kaikki kolme, suosittelen.

 • Reply
  Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia
  25.5.2020 at 04:44

  Ihania luontokohteita <3 Oi, miten kaunista siellä jo on! Niin vihreää ja vehreää.

 • Reply
  Mari Lassila
  25.5.2020 at 08:27

  Vajaan kolmen viikon päästä olen Ahvenanmaalla, tulemme pyörillä. Silloin otan esiin tämän ja muutaman muunkin postauksesi. Tulemme pohjoista reittiä ja Viikkarilla Turkuun. Onko sille reitille sinulla jotain erityistä suosikkia, jota suosittelet?

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  25.5.2020 at 08:44

  Ja parasta on, että joka kerta ne ovat erinäköisiä. Luonto on ihmeellinen, ja ihana!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  25.5.2020 at 08:44

  Kyllä!
  Ihanaa uutta viikkoa!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  25.5.2020 at 08:45

  Jotenkin tämä vihreys vain pääsee yllättämään joka vuosi, niin nopeasti se sitten tuleekin kaiken odotuksen jälkeen.

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  25.5.2020 at 08:49

  Tervetuloa!
  Jos on aikaa pysähtyä Brändön Lappossa, niin se on ihanan sympaatiinen paikka. Ja sitten esimerkiksi Bomarsundin linnoitukset osuvat kivasti siihen matkan varrelle ja Smakbyn ravintola Kastelholman kupeessa. Siitä kivenheiton päässä on sitten Uffe på Berget -näkökahvila, josta on komeat näkymät, jos torniin tohtii kiivetä. Godbysta eteenpäin kannattaa sitten vaikka pyöräillä Ämnäsin kautta, sieltä löytyy Brobacka, idyllinen majatalo, jossa ihana kahvila. Tosin kannattaa aukioloaikoja vielä näin kesäkuussa tarkastella, kaikki paikat eivät välttämättä ole joka päivä auki. Siinä nyt muutama vinkki. 🙂

Leave a Reply