Ahvenanmaa vinkit Saaristo

Brändön Lappo – pieni matkaopas saaristoidylliin

16.8.2019


Blogiyhteistyö: Pellas Gästhem, Ravintola Galeasen ja Fiskarens Fru

Olen keväästä asti haaveillut pienestä matkasta saaristoon. Valokuvia, haastatteluita, aineiston keräämistä ja inspiraatiota tulevaan kirjaani sekä vain aidosta saaristolaismaisemasta nauttimista. Viime viikolla sain viettää kaksi vuorokautta Brändön Lappossa ja en voi muuta kuin suositella tätä paikkaa. Ihan kaikille! Lappo on idyllinen, kaunis, lumoava ja sympaattinen – yhtään liioittelematta, se on juuri kaikkia näitä. En oikein osaa edes sanoin kuvata, miltä tuntui seurata tuon pienen paikan elämää ja tutustua mitä mielenkiintoisimpiin ihmisiin haastatteluja tehdessä. Monta rohkeaa elämäntarinaa kuulin tänne muutosta, ja ennen kaikkea siitä, että se oli paras päätös elämässä. Lautat tulivat ja menivät ja rytmittivät arkea. Välillä tuuli toi meren tuoksun tullessaan, välillä oli sanoinkuvaamattoman tyyntä.  Opin uutta myös siitä, miten tuuli vaikuttaa veneilijöiden päätöksiin jättää poikkeamatta Lappossa tai milloin tuulisuhteet ovat edulliset pysähdykselle. Satakunnan peltojen ja metsien keskellä kasvaneelle tämä kaikki on edelleen niin uutta. Ja se kanervien tuoksu kallioiden lomassa! Kyllä jokin osa sydämestäni jäi tänne idylliin. 

Matka vaikkapa Suomen Turusta Lappoon kestää vain kolme tuntia, joten Manner-Suomesta on helppoa matkustaa autolla ja lautoilla Brändön Lappoon. Itse ajoin autolla täällä Ahvenanmaalla Vårdön Hummelvikiin, jonne jätin auton parkkiin ja hyppäsin noin kaksi tuntia kestävään saaristolauttaan. Lautta pysähtyi matkalla myös Enklingen ja Kumlingen satamissa. Jalankulkijoille nämä lautat ovat ilmaisia. Maksu peritään siis ajoneuvoista (pyörät, moottoripyörät, autot), eikä henkilöistä. Lautoilta löytyy lounaskahvila ja erittäin hyvä WiFi-yhteys (voittaa erään rautatieyhtiön ja suurien laivojen nettiyhteydet mennen tullen). Monille Saariston rengasreitti on tuttu, mutta oletkos kuullut Ahvenanmaan rengasreitistä? Esitteen siitä löydät täältä. Ålandstrafikenin aikataulut löytyvät puolestaan täältä, muistathan (varsinkin) kesäaikaan varata autopaikan hyvissä ajoin! 

Lappossa on kirjoilla noin 30 henkilöä, joista käytännössä marraskuisena tiistai-iltana saarella asuu vain reilu puolet (osa työskentelee lautoilla ja mm. Manner-Ahvenanmaalla arkisin). Siitä huolimatta täällä on ympärivuoden toimiva kyläkauppa ja kesällä tämä on jokaisen lomailijan unelmasaari monine palveluineen. Täältä löytyy vierasvenesatama, uimaranta, majoitusta, ravintola, vaateputiikki, käsityöputiikki ja neuletehdas, minigolf- sekä frisbeegolfrata sekä saaristomuseo. Kuka olisi uskonut, että näin pienestä ja idyllisestä paikasta voi löytyä kaikki, mitä ihminen lomallaan (ja elämässään) tarvitsee. Ja vielä vähän enemmänkin.


Tässä pieni matkaoppaani Lappon palveluihin – olkaapa hyvät!

Pellas Gästhem 

Pienen matkan päässä vierasvenesatamasta sijaitsee Vieraskoti Pellas. Pellaksessa on tarjolla majoitusta 2-6 hengen huoneistoissa ja kolmessa 2-4 hengen yöpymismökissä. Kaikissä näistä on oma keittiö/keittonurkkaus. Huoneistoissa on lisäksi oma WC ja suihku, mökkien suihku- ja WC-tilat ovat yhteiset.

Lisäksi tarjolla on täysin varusteltu lomatalo (3 makuuhuonetta) ja kaksi huoneistoa satamassa. Itse sain yöpyä kaksi yötä ihanassa Pellas Marina no1 -yksiössä. Se oli itselleni täydellinen paikka majoittua. Ikkunoista näkyi meri ja työskentelyn ja ruokailun yhteydessä sai seurata lautan saapumista satamaan. Ja koska rakastan valokuvata erityisesti venevajoja (heikkouteni) niin tuosta asunnosta ei tarvinnut montaa askelta ottaa tähän puuhasteluun. Asunnossa oli myös veden- ja kahvinkeitin, leivänpaahdin ja mikro sekä perusastioita.

Pellaksessa järjestetään myös monia eri kursseja, kuten vaikkapa nyt syyskuussa kajakkikurssi. Pellas  tarjoaa loistavat puitteet kurssien järjestämiseen luonnon rauhassa.

Pellas Gästhem

Lappoby

Kotisivu  I  Facebook  I  Instagram

Ravintola Galeasen 

Lappon keskustassa (eli siis käytännössä aivan satama-alueella, jossa suurin osa palveluista sijaitsee) sijaitsee kesäkauden auki oleva ravintola Galeasen. Ravintoloitsija Pekan sanoin täällä ravintolassa tehdään ruokaa ”kunnon voilla ja kuohukermalla”. Lammas ja kala on taattua lähiruokaa Kumlingestä ja lähimeriltä. 

Itse söin alkupalaksi graavisiikaröörää ja mätiä Kastelholman linnalimpun kera  ja pääruoaksi lammasburgerin maalaisperunoilla. Ruoka oli erittäin maistuvaa, enkä ennen ole näin hienossa maisemassa syönytkään. Ulkoterassilta ja ravintolasta on suora näkymä merelle (ja niihin venevajoihin)! Seuraavana päivänä kävin vielä uudestaan nauttimassa ihanista merinäkymistä ja ahvenanmaan pannukakusta (mitä en muuten koskaan aikaisemmin ole syönyt missään kahvilassa tai ravintolassa, usko tai älä!). Erittäin maukasta oli – suosittelen!

Kotisivu I Facebook

Fiskarens Fru 

Lappon vanhalla koululla on Fiskarens Frun tehtaanmyymälä – erittäin ihastuttava käsityöpuoti. Fiskarens Fru on erikoistunut neuleiden ja painotuotteiden valmistukseen. Villapaidat ja -housut, pipot, painotuotteet, korut ja ihanan värikkäät lankarullat lähtevät täältä helposti vierailijan mukaan, niin ihastuttavia ne ovat. Suosittelen myös maistamaan kahvilapuolen pullia kahvin kanssa, valehtelematta Tuulan leipomat pullat olivat elämäni parhaimmat. 

Lappo skolan

Lappoby

Kotisivu I Facebook  I  Instagram   
Vierassatama

Vierassatama on auki toukokuusta syyskuun alkupuolelle. Venepaikkoja satamassa on noin 90 ja satamamaksu sisältää sähkön, saunan, suihkut, veden, septitanktin tyhjennyksen, jätehuollon ja muut sataman palvelut. 

Satama sijaitsee päivämatkan päässä mm. Uudestakaupungista, Salosta, Nauvosta, Iniöstä ja Naantalista. Sataman välittömässä läheisyydessä sijaitsee myös polttoaine-automaatti, joka soveltuu myös isommille veneille.   

Kotisivu I Facebook I InstagramSaaristomuseo

Saaristomuseo sijaitsee noin sadan metrin päässä vierassatamasta. Satamassa on mahtava kattaus saaristolaiselämän kalastus- ja metsästyskulttuuria sekä noin kymmenkunta saaristossa käytettyä puuvenettä. Laaja kokoelma vanhoja valokuvia kertoo elävästi millaista elämä ennen saaristossa oli. Myös vanhasta postitiestä meriteitse on hienosti kerrottu tässä museossa. Opastusvihkoja löytyy myös suomeksi (ja tämänkin kesän opas oli suomenkielinen). 

Kotisivut I Facebook

Lisäksi Lapposta löytyy siis kyläkauppa, kirjasto, taiteilija Finviks Paul, minigolf- ja frisbeegolfrata, vaellusreitti sekä Sjöboden-puoti, jossa myydään PelleP:n ja Noolan vaatteita sekä ahvenanmaalaisen Guldvivan koruja.

Tutustu ihmeessä myös Lappon omiin nettisivuihin täältä!

Ja pienenä jälkikirjoituksena vielä todettakoon, että Lappo on siitäkin erityinen paikka, että monet tänne ajautuneet yrittäjät ovat mantereelta tulleita suomenkielisiä. Palvelua saa siis erittäin monesta paikasta myös suomeksi. Tämä on siis myös ummikko-suomenkieliselle turistille hyvä ensiaskel Ahvenanmaan lumoihin!

Juttu on tehty blogiyhteistyönä Gästhem Pellaksen, Ravintola Galeasenin sekä Fiskarens Frun kanssa. (Majoitus ja ravintolaruokailu saatu, syksyinen arvonta tulossa FF:n kanssa).

Frisbeegolfrata on erityisen
kaunis merimaisemineen
Tiina pyörittää sekä Pellasta että kuvan Sjöboden-putiikkia
Saaristomuseo

 

Lautat ovat elävän saariston elinehto
Pellas Gästhem
Huoneistoni yläkerrassa oli myös parisänky nukkumasopissa.
Näkymät huoneestani – Pellas
Marina no 1

Fiskarens Fru

Fiskarens Fru / Tuula esitteli neuletehtaansa (oma
mummunihan on siis tällaisilla työkseen ommellut, joten tämä oli
itselleni ihan erityistä päästä näkemään!)
Kyläkauppa

 

 

 • Reply
  Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia
  16.8.2019 at 21:29

  Mielenkiintoista luettavaa! Kiitos vinkeistä! Rentouttavaa viikonloppua!

 • Reply
  Anonyymi
  18.8.2019 at 09:13

  Ensi kesänä sinne pitää mennä. Kiitos inspiraatiosta.

 • Reply
  SisustEllen
  18.8.2019 at 17:49

  Lappo on yksi lempparisatamistamme, jossa olemme yöpyneet useampana vuonna. Idyllinen tunnelma<3

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  18.8.2019 at 20:02

  Kiva kuulla! Ja ihanaa uutta viikkoa!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  18.8.2019 at 20:03

  Kiva kuulla, uudestaan minäkin aion sinne mennä! Monta kertaa.

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  18.8.2019 at 20:03

  En yhtään ihmettele! <3

 • Reply
  Arja / Elämänmakuisia matkoja
  18.8.2019 at 20:42

  Lappo on myös yksi suosikkini Ahvenanmaalla. Se ihana rauhallinen saaristolaistunnelma ja mukava majoitus Pellaksessa 🙂

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  19.8.2019 at 07:15

  Lappoossa on tullut purjeveneellä poikettua useammankin kerran – ja joskus myös viivyttyä sopivia tuulia odotellessa 🙂

 • Reply
  Terhi
  19.8.2019 at 18:08

  Lappo on idyllinen paikka ja varsinkin juhannus kannattaa viettää siellä.

 • Reply
  Sanna // From Lapland To South
  19.8.2019 at 21:09

  Hieno kattavata postaus, kiitos! Kyllä alkoi kutkuttamaan että Ahvenanmaalle olisi suunniteltava uusi reissu ehkäpäs ensi kesälle 🙂

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  21.8.2019 at 14:10

  Vaikuttaapa kivalta! Hummelvik on tuttu, mutta sitten kaikki muu olikin uutta. Seuraava reissu Ahvenanmaalle tarvitsisi tehdä näillä pikkulautoilla!

 • Reply
  Merikaisla tuulessa
  21.8.2019 at 20:46

  No nyt oli kyllä hienosti esiteltynä tämä piskuruinen Lappo ja matkailukohde, tuonne on ihan must mennä viimeistään ensi lomalla käymään. ⚓️

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  22.8.2019 at 09:02

  Sitten meillä on yhteinen suosikki!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  22.8.2019 at 09:02

  Niinpä, ne tuulet! Nyt oli paikallisten yrittäjien mukaan tavanomaisen hiljainen elokuun alku, tuulet olivat puhaltaneet niin, että veneilijät jatkoivat matkaansa Lappon ohi.

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  22.8.2019 at 09:03

  Erittäin hyvä idea, pitääpä laittaa harkintaan itsekin!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  22.8.2019 at 09:04

  Kiitos! Ja tervetuloa! 🙂

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  22.8.2019 at 09:05

  Hummelvik on minulla taasen edelleen käymättä – täällä näitä paikkoja riittää vaikka loppuiäksi! Musta aina kanssa tuntuu, että noi lauttamatkat menevät niin hurjan nopeasti, paljon mukavammin kuin isot laivat, on siis kaivattua vaihtelua.

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  22.8.2019 at 09:06

  Kiitos paljon ja kiva kuulla! Ihania matkasuunnitelmien tekoja!

 • Reply
  Anna K. - Kaukaa haettua
  24.8.2019 at 19:46

  En ole ikinä käynyt Ahvenanmaalla! Todellakin pitäisi, koska siellä olisi vaikka mitä nähtävää ja upeita maisemia. Onko se liian lähellä, ettei tule lähdettyä?

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  29.8.2019 at 08:36

  Et ole ainoa! Äitini (75-vuotias) kävi täällä elämänsä ensimmäistä kertaa vuosi sitten. Liian lähellä, mutta silti niin kaukana.
  Tervetuloa!

Leave a Reply