Ahvenanmaa kuulumisia

Myrsky tuli, myrsky meni – viikonlopun Sadonkorjuujuhlia vietetään auringosta nauttien

18.9.2020

Kuten otsikkokin toteaa niin myrsky tuli ja myrsky meni. Lehdistö ja sääennusteet maalailivat ”Aapeli kakkosta” Ahvenanmaan kohdalle. Keskiviikkona viranomaiset tiedottivat monen eri kanavan kautta miten myrskyyn tulisi varautua. Koulustakin lähetettiin viestiä, että koululaiset olisi syytä saattaa kouluun tai koulukyydin luokse torstaina. Täällä pelättiin pahinta. Ja siihen osattiin valmistautua.

Itse kannoimme kukat, penkit, pöydät, trampoliinin, jalkapallomaalit, kanien kevyehköt irtokopit ja monen muuta pientä irtotavaraa pihalta suojaan. Illalla lämmitin takkaa (pohjoistuuli kun muutenkin viilentää), valutin astiaan varuiksi juomavettä, annoin lapsille taskulamput huoneisiin yöksi sekä otin pakastimesta valmiiksi leipää ja parin seuraavan päivän aikana tarvittavat ruoka-aineet. Jos sähköt menisi pitkäksi aikaa, ruoka-aineet pakasteessa säilyvät kyllä 1-2 vuorokautta, MUTTA silloin ovea ei saa avata. Enkä millään olisi halunnut nyt kesän marjojen menevän hukkaan (siis mehuiksi ja hilloiksi..). Aapelin aikana keittelin puuhellalla kaikki marjani mehuiksi ja hilloiksi, kynttilän valossa.

Mutta eihän meiltä sähköt sitten olleetkaan poissa kuin korkeintaan kaksi tuntia. Yksi oksa oli lentänyt sähköjohdolle ja matkalla kaupunkiin näin muutaman kaatuneen puun. Yhteensä pahimmillaan noin 2800 taloutta oli ilman sähköjä. Mielestäni myräkkä tuntui vähän reilummalta tuulelta (täällä kun syksyisin kuitenkin tuulee aika reippaasti, että koviin tuuliin on totuttu siinä mielessä). Ja kyllähän tuolla Långnäsin satamassa mitattiin 25 m/s tuulenpuuskia, että sinänsä tuulta kyllä riitti. Mutta onneksemme suurilta vahingoilta säästyttiin eikä Aapelin kaltainen kauheus toteutunut! Siitä saamme olla kiitollisia!

Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhlat

Tänään aurinko paistaa, tuuli on leppoisan syksyinen ja koko maakunta on valmiina viettämään syksyn suosituinta ja suurinta tapahtumaansa – Sadonkorjuujuhlia! Itse en ole vielä ihan ehtinyt miettiä, että minne kaikkialle sitä tulee mentyä. Lapset haluavat Bolstaholmiin, uutuuksista kiinnostaa eniten Mickels Gård -tila ja varmasti tulee käytyä myös Lumparlandin kohteissa. Myös Västerrö voisi olla kiva käydä vihdoin kunnolla katsastamassa, pihassa on tullut käytyä lähinnä jälkikasvujemme johdosta..

Tässä muutama tunnelmakuva viime vuosilta, raportoin sitten ensi viikolla missä tuli käytyä! Ja Instagram-tilini Stooreja kannattaa viikonloppuna seurata, näette melkein live-seurantaa sitä kautta.

Aurinkoista viikonloppua!

    Leave a Reply