Yritykseni

Kaikkea uutta ja jännää!

14.10.2020
uniikit kaulakorut Ahvenanmaalta koivuvaneria

Hiljaisuus on täyttänyt blogin viime viikkoina. Toimettomana en kuitenkaan ole ollut. Siinähän se syy onkin! Olen jo pidemmän aikaa (vuosia) haaveillut teettäväni omia kuvatuotteita myyntiin ja nyt kun koronan johdosta työkuviot ovat vähän hakeneet uusia uria, niin olen heittäytynyt tähän uuteen ideaani ja sehän onkin sitten vienyt.

Ensimmäisenä olen lanseerannut/lanseeraamassa lasinalusia, joiden materiaalina on koivuvaneri, sekä korva- ja kaulakoruja. Motiiveina on siis erilaiset kohteet Ahvenanmaalla. Nettikauppa aukeaa pian tänne sivuille, sähköpostilla voi toki jo tilailla.

Tässä on kuitenkin mennyt paljon aikaa monenmoiseen byrokratiaan ja itse tuotteiden tilaukseen, kun pitää etsiä painopaikat, hyvät materiaalit, pakkausmateriaalit ja kaikki ne ihanat pienet yksityiskohdat kirjekuorista aina omiin tarroihin. Mutta eniten harmaita hiuksia (no ainakin huonosti nukuttuja öitä) on tuottanut se tosiasia, että Ahvenanmaa ei siis kuulu EU:n arvonlisä- eikä valmisteveroalueeseen. Verotoimisto tiivistää asian näin: ”Ahvenanmaan maakunta (jäljempänä Ahvenanmaa) ei kuulu Euroopan unionin (EU) arvonlisä- eikä valmisteveroalueeseen. Ahvenanmaa kuuluu kuitenkin EU:n tulliliittoon ja -alueeseen. Neuvoston direktiivin 2006/112/EY (arvonlisäverodirektiivi) 5 ja 6 artiklan perusteella Ahvenanmaa on arvonlisäverotuksessa kolmannen alueen (eli EU:n ulkopuolisen alueen) asemassa suhteessa muuhun Suomeen ja toisiin EU-maihin.” Kaikkihan tietävät Tax Freen laivalta, sehän on mahdollista siis juuri tämän syyn takia. Mutta näin pienyrittäjän näkökulmasta tässä on aika monta kiemuraa ja koukeroa. Tänne kun ostaa tavaroita niin ne pitää myyjän lähettää ilman arvonlisäveroa, ja sitten yrittäjänä se maksetaan tavallisen Alv-ilmoituksen yhteydessä. Samoin kun haluan myydä näitä tavaroitani vaikka sitten Manner-Suomeen, minun tulee joko hankkia verorajatunnus, jolloin voin myydä alvin kanssa tai sitten ilman tuota tunnusta minun pitäisi myydä tuote alvitta ja sitten ostajan hoitaa ne maksut tavaran hakemisen yhteydessä. No, arvatkaapa vaan kuinka moni tilaisi?? Eli verorajatunnus on haettuna. Ja sama pätee siis itsellenikin, että jos yksityishenkilönä tänne saarelle tilaan, niin silloin alvien maksu yleisemmin tapahtuu tavaraa hakiessa postista. Paitsi jos se on tietyn raja-arvon alainen, niin alvia ei peritä (yleisemmin 24% alvilla 22€).

Tässä kaikki hyvin lyhyesti kaikessa yksinkertaisuudessaan. Mutta tieto nettisivuilla on ollut ristiriitaista ja olen ollut yhteydessä tulliin, verotoimistoon jne. Ja moni tilaamani asia on jäänyt jumittamaan tulliin tai kuljetusyhtiölle, koska tilaamani yritys ei ole merkinnyt päälle Alv-tunnustani ja sitten sitä on pitänyt selvitellä ja todistella, että kyllä minä olen yrittäjä ja minulla on Alv-tunnus ja silloin teidän kuuluu antaa paketti suoraan minulle.

Viime viikolla teki mieli jo yhtenä päivänä luovuttaa. Mutta nyt luulen, että kaikki asiat ovat aikalailla selviä ja tänään saapuikin ensimmäinen korueräni, testikorut ovat olleet itselläni jo kovassa käytössä. Mutta hihkun täälläkin lisää, kun kauppa avautuu. Ja huomenna lähden pariksi päiväksi syysloman viettoon äitini luokse. Joten kuullaan syysloman jälkeen!

    Leave a Reply