Arki

Punkit tulevat – oletko valmis(tautunut)?

23.4.2019

Kesä lähestyy kovaa vauhtia ja meillä täällä Ahvenanmaallahan se tarkoittaa myös sitä, että punkit ovat kömpineet koloistaan ja pitäisi taas muistaa tehdä punkkitarkastukset iltaisin kaikille perheenjäsenille. Viime kesäinen punkkiennätykseni oli seitsemän punkkia. Siis yhden päivän aikana. Yhteissaldo koko perheellä samaisena päivänä oli reilusti kaksinumeroinen. No pitäisikö sitten mennä paniikkiin, seota, ruveta hysteeriseksi tai ihan vaan kiljua? No ei.

Kirjoitin tästä samaisesta aiheesta viime kesänä ja kyseinen teksti on edelleen yksi blogini luetuimpia. Pääset lukemaan jutun tästä. Koskaanhan et voi tietää, koska punkki sinuun takertuu, etkä varsinkaan sitä, kantaako juuri kyseinen punkki borrelioosia tai puutiaisaivokuumetta. Arviolta noin 1,6 % Suomessa esiintyvistä punkeista kantaa puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa virusta ja tartunta voi tapahtua minuuteissa, koska se erittyy punkin syljen kautta. Borrelioosin ehkäisyssä punkkitarkastukset ovat tärkeitä, tarttuminen on nimittäin sitä todennäköisempää mitä kauemmin punkki on ollut tarttuneena iholla. Rokote.fi -sivustolta voit lukea näiden kahden sairauden eroista.

Itse olemme valinneet rokotuttaa koko perheen. Ahvenanmaan maakunta tarjoaa täällä kirjoilla oleville kolme ensimmäistä rokotusta. Vuoden päästä meidän pitää ottaa neljännet rokotukset ja ne sitten jo tuntuvatkin viisihenkisen perheen omassa rahapussissa. Rokote suojaa puutiaisaivokuumeelta. Jos punkin pureman jälkeen saa borrelioosin oireita (kuten esim. punainen ympyrä ihossa tai ”halvaantumisen” tai puutumisen oireita kasvoissa) tulee lääkäriin hakeutua välittömästi ja tutkimusten jälkeen lääkäri lyö antibiootit kouraan. Itse olemme säästyneet punkin aiheuttamilta taudeilta nämä kolme vuotta, vaikka meillä on lähes joka päivä ollut jollain ainakin se yksi punkki. Valitettavasti kaikki tuttumme eivät ole olleet näin onnekkaita; jotkut ovat selvinneet pienellä ja antibiootit ovat tehonneet heti, mutta eräskin tuttumme joutui pidemmäksi aikaa sairaalaan puutiaisaivokuumeen iskettyä. Tuttavissamme on sekä rokotuksen ottaneita että sen väliin jättäneitä.

Yle uutisoi eilen kauhua aiheuttaneesta jättipunkista. Mitään hysteriaa ei kuitenkaan ole syytä lietsoa, en nimittäin usko, että se auttaa yhtään ketään. Yleinen neuvo punkkien välttämiseksi on pukeutua pitkiin vaatteisiin pitkässä ruohikossa liikuttaessa. Oma pihanurmikko tulisi pitää lyhyenä. Itse olen kuitenkin todennut, että niin vain ne punkit löytävät minunkin iholleni ihan vain kotipihalla touhutessani vaikka nurmikko on lyhyt. Tonttimme reunalla kuitenkin virtaa pieni puro/iso oja, mikä lienee punkeille ihanteellinen mellestyspaikka.

No mitenkäs matkailijan sitten kannattaa tehdä?

Kuten viime vuoden kirjoituksessakin kerroin, hysteria kannattaa heittää ensimmäisenä sivuun. Jokainen voi itse päättää, haluaako rokotukset hankkia, siihen minulla ei ole sen enempää sanottavaa. Itse olin vieraillut Ahvenanmaalla useammankin kerran ilman rokotuksia enkä ollut saanut punkkeja kannoilleni. Koskaan ei voi tietää, koska ne iskevät. Apteekit myyvät myös erilaisia punkkikarkotteita niin ihmisille kuin koirille. Itse en ole niihin ollenkaan perehtynyt, joten en voi ottaa kantaa suuntaan enkä toiseen. Mutta jos yhtä asiaa suosittelen niin ne ovat punkkipihdit! Ne kannattaa ehdottomasti hommata ja vievät vain pienen huomaamattoman tilan matkalaukun pohjalla.

Punkkia poistaessa on syytä muistaa, että vanhan kansan neuvo voin levittämisestä iholle on erittäin huono neuvo (rasvan johdosta punkki voi oksentaa mikä puolestaan lisää tartuntariskiä)! Ei niin! Punkki tulisi irrottaa ihosta suoralla vedolla, ei kiertäen kuten vanha neuvo kertoo. Silloin on vaarana, että raajat katkeavat ja jäävät osittain ihoon kiinni. Kymmenien ja kymmenien punkkien poistamisessa olen arviolta 3-4 kertaa epäonnistunut niin, että yksi raaja on jäänyt ihoon kiinni, koska punkki on ollut aivan liian tiukasti ihossa kiinni. Yleensä tuon raajan on saanut sitten vähän ”urkkimalla” ihosta irti, mikä ei valitettavasti liene punkin uhrille se kivuttomin vaihtoehto. Yleisesti ottaen punkin irrottaminen on helppoa.

Millaisia ajatuksia tämä aihe herättää? Ovatko punkit arkipäivääsi vai ovatko ne ”uusi tuttavuus” (ikävä sellainen)? Neuvoja? Kysymyksiä? Hysteriaa?

Punkeista huolimatta, ihanaa kesän odotusta!

 • Reply
  Pilvi
  23.4.2019 at 18:01

  Kyllähän punkkien olemassaolo vähän luo oman varjonsa kesään. Enää ei lekotella heinikossa, kuten Suomi-filmien aikaan.

  Me olemme rokotuttaneet itsemme varmaan n 10 vuoden ajan, kun olemme aina liikkuneet saaristossa ja omalta pihalta myös meillä niitä tulee. Meillä on myös koiralla punkkipanta, mikä on toiminut sillä ihan älyttömän hyvin ja olemme todenneet, että koiran punkkipannan myötä meidän omat punkkihavaintomme ovat myös olleet minimaaliset. Emme tosin käyskentele punkkipaikoissa ja pidämme nurmen matalana, mutta kun eiväthän nuo tunnu kovin paljon ihmisiä auttavan… Oli syy sitten missä tahansa, onneksi meillä on ollut vain jokunen yksittäinen punkki ihossa per kausi ja suurin osa perheestä on säästynyt monia kesiä ilman mitään, vaikka naapurustossa valitellaan punkkien yleisyyttä.

 • Reply
  sami niilola
  23.4.2019 at 18:34

  Hysteriaan ei kannata alkaa. Kop kop, pitää koputtaa puuta. Ei ole pitkään aikaan ollut punkkia ja tulee seikkailtua monenlaisissa paikoissa. Lucky me.

 • Reply
  Anonyymi
  27.4.2019 at 10:34

  Kuulemma punkin saa helposti irti ilman pihtejäkin pyörittelemällä vanupuikolla punkin ympäriltä, niin se irrottaa otteensa. Itse en tätä muistanut sillä toistaiseksi ainoalla kerralla kun ihostani punkin löysin Norjan Lofooteilta palatessa. Asun sisämaassa ja rokotutin itseni kun kolmeen ensimmäiseen piikkiin tarjoutui mahdollisuus työnantajan kustantamana. Täällä on irroiteltu punkkeja lemmikeistä ja ihmisistä jo kauan, ennen kuin niitä virallisen tiedon mukaan piti täällä ollakaan. Silti luonnossa liikutaan entiseen malliin ilman turhaa paniikkia.

Leave a Reply