Yritykseni

Vuosi yrittäjänä Ahvenanmaalla!

11.2.2020

Niin se vuosi vain vierähti. Ihan ohimennen tuosta vaan. Välillä on tuntunut, että aivot räjähtää kaikesta byrokratiasta ja verokiemuroista ja muusta pakollisesta hoidettavasta. Ahvenanmaalla yrittäjyys näyttää hieman erilaiselta kuin siellä mantereella. Välillä on tuntunut, että onko sitä nyt saanut yhtään mitään aikaiseksi.Välillä on ollut liikaa työtä, toisinaan joku jo varmaksi luultu tilaus on mennytkin sitten puihin asiakkaan osalta. Välillä asiakkaat ovat maksaneet laskut myöhässä, välillä heti ja useimmiten ihan päivälleen. Välillä on harmittanut yksinäisyys, useimmiten siitä on tullut kuitenkin nautittua. 

Miltä se vuosi sitten on näyttänyt? Nostan tähän joitain muistoja kuluneen vuoden ajalta.

Helmikuussa sain myöntävän päätöksen starttirahan suhteen ja siten myös sain viimein haettua Y-tunnukseni. Otin yrittäjyyteni ensiaskeleet. Tein paikalliselle helluntaiseurakunnalle uudet nettisivut. Helmikuussa allekirjoitin myös konsulttisopimuksen Eckerön kunnan kanssa. Toimisin heille konsulttisopimuksella elinkeino- ja kulttuurielämän koordinoijana yhden päivän viikossa. Työnkuvaan on kuulunut mm. Eckeröappenin (puhelinsovellus) sisällön kehittämistä ja markkinointia, tonttimyynnin markkinointia sekä kulttuuri- ja elinkeinolautakunnan kokouksien valmistelua ja pöytäkirjojen laatimista.

Maalis-huhtikuussa lähinnä pohdin kaikkea byrokratiaa, kirjoitin blogia, päivitin Instaa, hioin strategioita. Tein kaikkea näkymätöntä. Kirjoitin. Haaveilin työhuoneesta. Työskentelin monta tuntia Eckerössä, ylitöitäkin. Sain myös apurahan lastenkirjan kirjoittamiseen. Hanke etenee hitaasti (liiankin), mutta varmasti (ainakin toiveajattelussani). Tässä pitää ottaa nyt spurtti.

Toukokuussa julkaistiin parikin mielenkiintoista artikkeliani. Synnytyksistä Ahvenanmaalla pääset lukemaan täältä KaksPlussan sivuilta. Finnlinesin tilaama natiiviartikkeli julkaistiin Iltalehden ja Rantapallon toimesta ja sitä pääset lukemaan täältä. Vinkkejä perhematkailuun Ahvenanmaalle. Eckerössä tein aika monta tuntia töitä kesän alla markkinoinnin ja kunnan jakamien aktiviteettilippujen parissa. 

Kesäkuussa päättivät Eckerössä lisätä työaikaani. Sain viimeisteltyä sinne pari työprojektia ja olin tehnyt etukäteen käytännössä kaikki heinäkuunkin tunnit, joten olin täysin lomalla kaksi viikkoa. Kävimme mm. Legolandissa ja Skånen mökillä.

Heinäkuussa työaikani Eckerön kunnalle siis tuplaantui kesäkuisen päätöksen mukaisesti, työhöni oltiin siis tyytyväisiä. Tosin heinäkuun työtunnit olivat paljolti etukäteen tehtyjä. Olisivat halunneet enemmänkin aikaani, mutta 40% työviikosta oli juuri sopiva mielestäni. Lasten harrastusrumbien johdosta en edes kykene täysin täyteen työviikkoon, joten tuo 40% ja siihen päälle muut työt ovat olleet ihan riittävästi aikatauluihini. Heinäkuussa appivanhemmat viettivät pyöreitä ja samalla reissulla kävimme blogiyhteistyön merkeissä Ruotsin Villissä lännessä – High Chaparrallissa. Tapasin Zorron. 

 

Elokuussa vierailin parikin kertaa saaristossa. Brändön Lappossa olin blogiyhteistyömatkalla Pellas Gästhemmetin Tiinan kutsumana. Kökarissa piipahdimme mieheni kanssa pikareissun verran. Sain myös julkaistua Eckerön kunnalle tekemäni pienen mainosvideon (tonttimyynti), käy katsomassa video täältä. Ilmakuvat- ja videot on kuvannut Flygfoto.ax. Elokuussa veri (ja toisella puolella maailmaa asuvat ystävät) veti myös Helsinkiin. Blogiyhteistyöpizzat tarjosi Niska Helsinki

Syys- ja lokakuussa minua työllisti erityisesti vaalisihteerin hommat. Täällä järjestettiin siis kahdet vaalit samana päivänä. Siinä sitten sain opeteltua ahvenanmaalaisia vaalikiemuroita ruotsiksi. Omat vaalilait ja uusi sanasto tuntui aluksi haastavalta (lähtökohtana mainittakoon tarve opetella vaalisanastoa ihan vain suomeksi ja vasta sen jälkeen sanakirjan kanssa ruotsinkielisien termien pänttäystä), mutta voi kuinka mielenkiintoista se olikaan. Yhteiskunnalliset asiat ovat aina muutenkin kiinnostaneet minua. Erityisen kiinnostavia ne ovat täällä pienissä piireissä. 

Marras- ja joulukuussa puursin kaikennäköistä ja näkemätöntä. Kuvailin. Kirjoitin. Pohdiskelin tulevaa vuotta myös paljon töiden näkökulmasta. Päätin lopettaa työskentelyn Eckerön kunnalle sopimuksen loputtua (31.12.2019 siis), vaikka toivoivatkin, että jatkaisin. Museo-lehdessä julkaistiin juttuni purjelaiva Pommernista. Se löytyy siis Museo-lehti 4/2019 numerosta, ei sähköisenä. 

Tammikuu tuli ja yllätti. Muutamaa projektia olen vääntänyt ja ottanut vähän rennommin. Pohdiskellut ja suunnitellut, turhautunut ja iloinnut. Nukkunut ja nukkunut huonosti. Käväisin Helsingissä seminaarissa oppijan roolissa. Kirjoitin kolmen tekstin sarjan täällä Ahvenanmaalla työskentelystä (kesätyöpaikat jaossa nyt!), tänne muuttamisesta sekä asuntomarkkinoista.

Helmikuu tuli ja vuosi meni. Finnlines on juuri julkaissut uuden esitteensä, sieltä sivuilta 14 ja 15 löytyy tuttu naama. Olen liittynyt myös Worklandia-yhteisön jäseneksi. Työskentelen edelleen kotoa käsin, mutta pääsen tapaamaan ja verkostoitumaan toisten yrittäjien kanssa säännöllisten lounaiden ja aamupalojen merkeissä. Juhlapäivän kunniaksi tänään täällä kotona vieraili toimittaja ja kuvaaja mantereelta, siitä lisää myöhemmin. Aiheena tosin ei mitenkään yrittäjyyteni. Hahaa. Mutta asiantuntijuuttani ja kokemuksellisuuttani täältä Ahvenanmaalta kaivattiin. Tässä illalla lasten nukahdettua (mies Ruotsissa töissä) keitin kahvit, pakkasesta löytyi kakkujämänpala. Sytytin kynttilän. 

Ensimmäinen vuosi yrittäjänä siis takana – selvisin, ja jäi jopa rahaa elämiseen! JES! Summasummarum:

Olen erityisen kiitollinen kaikista asiakkaistani ja mitä olen kaikkien tehtävien ja tilausten kautta oppinut. 

Olen ylpeä siitä miten olen osannut hoitaa kaikki veroasiani (Alvit ja muut) oikein ja aivan itse. Jes! Olen myös ylpeä itsestäni miten olen selvinnyt kaikista kuntahommien byrokratiahommista på svenska

Haluan oppia pystyväni järjestellisempään työskentelyyn. Se ja luovuus eivät aina persoonassani kohtaa toisiaan. Toisaalta olen hirveän hyvä järjestämään vaikka sadan hengen konferenssin ja otan huomioon kaiken mahdollisen ja delegoin kaiken tarvittavan. Mutta kun pitää tuottaa pidempää kirjoitusprojektia (sanotaanko nyt vaikka kirja, heh), luovuus ei enää kohtaa samaa järjestelmällisyyttä ja suurta kokonaiskuvaa. Tätä pitää oppia!

Toivon saavani mielenkiintoisia työprojekteja tälle tulevalle vuodelle. Erityisesti haluaisin tehdä seuraavia asioita: Some-sisältöä yrityksille (sekä paikallisille että siellä mantereella), auttaa paikallisia yrittäjiä markkinoimaan palvelujaan suomeksi (mm. kääntämällä nettisivuja ja tuottamalla some-sisältöä), kirjoittamalla artikkeleita ahvenanmaalaisesta elämästä sekä matkavinkeistä tänne. Ja tehdä mielenkiintoisia blogiyhteistöitä. Jos tarviit jeesiä tai tiedät jonkun joka tarvii, laitapa viidakkorumpu soimaan! Se on yrittäjälle parasta mainosta. Ja toivon olevani sen mainoksen arvoinen.

 • Reply
  Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia
  12.2.2020 at 00:55

  Aivan mahtava vuosi takana! Niin paljon erilaisia työtehtäviä, kohtaamisia, kokemuksia, kirjoitettuja tekstejä ja eloon kuuluvaa tunteiden kirjoa.
  Toivon kaikkea hyvää sinulle >3

 • Reply
  Kristiina Kortelahti
  12.2.2020 at 02:49

  Oot sä aika flikka! Paljon olet ehtinyt ja osannut. Oikein hyvää jatkoakin yrittäjyydellesi!

 • Reply
  Susanna
  12.2.2020 at 16:26

  Roligt att läsa sammanfattningen av ditt företagarår! Du är ju fantastisk och så bra på de du gör. Ser med spänning framemot vad de kommande åren för med sig för dig!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  13.2.2020 at 12:57

  Kiitos paljon! Oikein ihanaa helmikuun jatkoa sinullekin.

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  13.2.2020 at 12:57

  Kiitos paljon, Kristiina!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  13.2.2020 at 12:58

  Tusen tack kära vän!

Leave a Reply