Ahvenanmaa vinkit

Ilmaista tekemistä Ahvenanmaalla – viisi vinkkiä!

24.6.2019

Kesälomareissumme Tanskaan ja Ruotsin Skåneen on onnellisesti takana (mitä nyt myöhästyttiin juhannusruuhkien onnettomuuksien takia elämämämme ensimmäistä kertaa laivasta eilen illalla…). Juhannuksen jälkeinen arki on alkanut ja täällähän se tarkoittaa vilkkaimman turistikauden alkamista. Muutaman kerran olen saanut kysymyksen, että mitä täällä voisi tehdä ihan ilmaiseksi. Nyt ajattelin heittää ilmoille viisi vinkkiäni – ehkäpä niistä on useammalle iloa! 

Kaikkien ihanien uimarantojen, luontokohteiden sekä Merikorttelin lisäksi ajattelin kerätä sellaisen tärppien listan, joista en ole täällä blogissa vielä aikaisemmin kirjoittanut. Tässäpä siis viiden lista (joka ehkä pitäisi otsikoida ”Folkloristin viiden lista” – sen verran tuli nyt museopainotteinen vaikka kuinka yritin muutakin listoille saada..):

1. Ahvenanmaan kulttuurihistoriallinen museo & taidemuseo – ilmainen sisäänpääsy joka kuun 1. torstai

Maarianhaminassa sijaitseva Ahvenanmaan kulttuurihistoriallinen museo uudisti perusnäyttelynsä muutama vuosi sitten. Jos haluat syväsukelluksen Ahvenanmaan historiaan, tämä museo on vierailun arvoinen. 

Museon kotisivut löydät täältä.

2. Ulkoilmamuseo Jan Karlsgård

Kastelholmassa sijaitseva ulkoilmamuseo on perustettu 1930-luvulla. Museon rakennukset on siirretty alueelle eri puolilta Ahvenanmaata. Alueella on myös useita ulkokalusteita, joten omien eväiden syönti maistuu varmasti vauvasta vaariin 1800-luvun miljöössä.

Kotisivut löytyvät täältä.

3. Maarianhaminan frisbeegolfrata

Aivan Maarianhaminan keskustan liepeellä sijaitsee upouusi frisbeegolfrata. Frisbeetä saa lainaksi Visit Ålandin tiloista (lainasetit tarkoitettu lapsiperheille). 

Lisää tietoa (mm. kartta) löydät täältä.

4. Eckerön Posti- ja tullitalo 

Carl Ludvig Engelin suunnittelema Posti- ja tullitalo on jo itsessään mahtava näky. Rakennuksessa on myös koko kesän ajan esillä kaksi näyttelyä  ja sisäänpääsy päärakennukseen (jossa näyttelytkin sijaitsevat) on ilmainen! Talo on päivittäin auki kello 10-18.00. Talon liepeillä kannattaa käydä myös ihailemassa merikallioita, vanhan postireitin laituria ja venevajoja. 

Kotisivut (ruotsiksi) löytyvät täältä.

5. Pikavisiitti saaristoon – Päiväretki Föglön Degerbyhyn

Kaipaatko nähdä myös saaristoa? (Niin, kun muutimme Ahvenanmaalle, ajattelin, että nyt todellakin asumme saaristossa. Mutta niin vain pian itselleni selvisi, että paikallisen mittapuun mukaan emme asukaan saaristossa vaan erikseen on ihan omat saaristokunnat.) Jos siis kaipaat pikaista pyrähdystä todelliseen saaristoon (hahaa) niin silloin suosittelen päiväretkeä Föglön kuntaan. 

Lautat lähtevät Lumparlandin Svinöstä.  Jos haluat käväistä ainoastaan Degerbyn keskustassa (kauppa, kahviloita, ravintoloita, majoitusta) niin auto kannattaa jättää silloin Lumparlandin puolelle ilmaiseen parkkiin. Lauttamatka kestää puoli tuntia ja ilman ajoneuvoa matkustaville lauttamatka on ilmainen (hinnastot löydät täältä). Föglön puolelta voi myös halutessaan vuokrata polkupyöriä. Satamassa sijaitsee myös idyllinen ja erittäin informatiivinen museo. Museoon voi halutessaan maksaa vapaaehtoisen pääsymaksun. 

Lauttojen aikataulut löydät täältä. 

Oletko vieraillut jossain näistä kohteista?

Mitä itse ehdottaisit listalle?

 • Reply
  Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia
  25.6.2019 at 17:21

  Kiitos hyvistä matkavinkeistä! Varasin tänään pienen lomasen Ahvenanmaalle. Lähdemme lomaselle heinäkuun puolessa välin.

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  25.6.2019 at 19:10

  Kiva kuulla! Tervetuloa ja ihanaa matkaa tänne!

 • Reply
  Fammo matkalla
  2.7.2019 at 21:49

  Tuo frisbeegolfrata on tuntematon, muissa paikoissa on tullut pyörittyä. Joka kesä on Ahvenanmaalle ehdittävä.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  3.7.2019 at 09:35

  Jos näistä pitää valita, niin ehdottomasti Eckerö! Vietin lapsuudessani yhden kesän täysihoitolassa hyvin lähellä tuota Postitaloa ja sen jälkeen olen palannut Eckeröhön useita kertoja. Postitalon lisäksi voi ihan ilmaiseksi myös ihastella tunnelmaa Käringsuhdissa.
  Havsvidden pohjoisessa on myös käymisen arvoinen, vaikka lounaalle tai illalliselle, ellei ihan asumaan halua.

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  3.7.2019 at 18:56

  Se onkin käsitykseni mukaan vasta tänä keväänä avattu. Ajattelin tässä pian mennä testaamaan lasten kanssa. Tervetuloa tänäkin kesänä tänne!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  3.7.2019 at 19:00

  Ai ihana kun sulla on tuollaiset muistot tänne jo lapsuudesta! Käringsund odottaa seuraavien vinkkien listalle. Itse toimin itse asiassa Eckerön kunnalle kulttuuri- ja elinkeinoelämän kehittäjänä 1-2 päivää/viikko. Kannattaa ladata puhelimeen ”Eckeröappen”-sovellus, se on kunnan tuorein (ja aika iso) satsaus turismin saralla, siitä oli radiossakin tänään. Suomeksi toivottavasti saadaan se vielä tämän vuoden puolella.

 • Reply
  Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  3.7.2019 at 19:37

  Ahvenanmaa olisi mukava nähdä rauhassa ja kiertää saaristoa enemmän. 🙂 hyviä vinkkejä, vaikken itse mitenkään suuri museo fani olekaan. 🙂

 • Reply
  Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  3.7.2019 at 20:15

  Kiitos, ilmaiset vinkit ovat aina tervetulleita. Noi ulkoilmamuseot ovat mun suosikkejani, joten pannaanpa korvan taakse. Ahvenanmaan saaristoon pitäisi kyllä taas päästä, on se niin huikean hieno.

 • Reply
  Periaatteen Nainen
  4.7.2019 at 23:34

  Kiitos vinkeistä! Olen sen verran budjettimatkailija että sana "ilmainen" herättää aina huomion otsikossa 🙂

 • Reply
  Rosa
  6.7.2019 at 21:12

  Meidän olikin tarkoitus lounastaa Jan Karlsgårdin pihalla tai siinä vieressä tällä viikolla, mutta tuuli oli niin kylmä, että se pakotti meidät vain nopeaan vierailuun linnassa ja palasimme nopeasti Maarianhaminaan.

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  10.7.2019 at 19:06

  Lisää vinkkejä on tulossa myöhemmin, silloin jätän museot vähemmälle! 🙂

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  10.7.2019 at 19:07

  Tuo tuuli on kyllä niin hurjan kylmä ja kova täällä aina välillä. Tänään on onneksi ollut taas ihanan lämmintä. Toivottavasti teidän matka oli muuten onnistunut!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  10.7.2019 at 19:09

  Lisää ilmaisia vinkkejä tulee varmasti lisää myöhemmin! Tänne kannattaa suunnata myös syksyllä ja keväällä, silloin luonto on myös erittäin kaunis (toki riski on syyssäässä…).

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  10.7.2019 at 19:09

  Kiva kuulla, että olivat mieleisiä! 🙂

 • Reply
  Ansku- Glitteri addikti
  17.8.2019 at 10:44

  Alkoikin kovasti kiinnostella nyt sinne Ahvenanmaalle reissu. Olen suunnitellut matkaa sinne jo kaksi kesää mutta jostain syystä on vielä jäänyt toteuttamatta. Pitää kyllä ottaa bucket listalle nyt viimeistään ensi kesäksi 🙂

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  22.8.2019 at 09:44

  Tervetuloa! Multa saa aina lisää vinkkejä, jos haluaa. Suosittelen myös Sadonkorjuujuhlia, jotka järjestetään kuukauden päästä!

Leave a Reply