Ahvenanmaa kuulumisia

Downin syndrooma -päivä #sukatrokkaa #rockasockorna

21.3.2019

Tänään on vietetty Kansainvälistä Downin syndrooma -päivää. Se on YK:n yleiskokouksen
vahvistama juhlapäivä. Lapset  eilen eskarista ja koulusta kotiin tullessaan muistuttivatkin, että huomenna pitää muistaa ”rocka sockorna”, ja niinhän me on tehty. Täällä on kouluissa, kodeissa ja työpaikoilla rokattu sukkia.

Jotta päivä saisi näkyvyyttä ja Downin syndrooma myös, voi kuka tahansa osallistua päivään pukemalla eriparisukat päälle – rokkaa siis sukkiasi erilaisuuden kunniaksi. Päivää kutsutaan myös 213-päiväksi. Downiaiset -sivustolla kerrotaan näin: Downin syndrooma johtuu kromosomin 21 poikkeavasta määrästä: kahden sijasta niitä on kolme. Siksi päivämäärä 21.3.  Tarkoituksena on tuona päivänä edistää tietoisuutta koskien Downin syndroomaa. Haluamme myös tuoda positiivisesti näkyvyyttä ihmisille, joilla on Downin syndrooma.”

Olen tänään kissojen ja koirien kanssa selvitellyt, että onko tuolle ruotsinkieliselle hashtagille vastinetta suomeksi. #rockasockorna on levinnyt kulovalkean tavoin somessa ja olen törmännyt siihen niin ruotsalaisten, norjalaisten, ahvenanmaalaisten kuin suomenruotsalaistenkin parissa. Instan pienimuotoisen gallupin tuloksena täytyy todeta, että suomenkielisten parissa tämä tempaus on vähemmän tunnettu, jos ei jopa tuntematon. Tutkinnan tuloksena löysin suomeksi kolme eri hashtagia, joita on käytetty verrattain vähän. Mielestäni paras vaihtoehto on #sukatrokkaa. Eiköhän oteta se käyttöön ja tehdä tästä näkyvämpi päivä ensi vuonna?

P.S Missä ihmeessä olen luuhannut 1,5 kuukautta? Olen perustanut yrityksen. Kerron lisää ensi viikolla!

    Leave a Reply