Ahvenanmaa kuulumisia

Ruokaostokset netistä – onnistuuko se Ahvenanmaalla?

18.12.2018

Kauppakassi-palvelut ovat käsitykseni mukaan nykyään erittäin suosittuja – ainakin isoissa kaupungeissa. Eipä niitä muualla taida ollakaan. Ei ainakaan meillä. Asiakas voi helposti joko tilata viikon ruuat resepteineen tai sitten klikkailla ruokaostoksensa omien halujensa mukaan ja niin ne kannetaan kotioven taakse.  Muutama nettikauppa myy myös ”hävikkiruokaa” alennuksella.  Tällaisia palveluita on useampiakin ja ystäväni hankki minulle yhteen sellaiseen alennuskuponginkin, että pääsisin testailemaan. Kun olin klikkaillut ostokset valmiiksi ja yritin maksaa, eteen tulikin se vanha ja tuttu tenkkapoo. Eli ko. firmahan ei sitten tänne Ahvenanmaalle ollenkaan pakettejaan lähetä. Varmistin asian vielä erikseen asiakaspalvelusta.

Olin muutamaa viikkoa aikaisemmin nähnyt erään tutun Instagramissa kuvan, jossa hän oli tehnyt ruokaostoksia erään toisen palveluntarjoajan kautta. Vaikka luin heidän kotisivuiltaan, että tavaraa ei toimiteta Ahvenanmaalle, oli tuttuni tilaus kuitenkin saapunut perille ilman sen suurempia mutkia. Niinpä päätin itsekin kokeilla josko se toimisi.

Tavaroiden tilaus sieltä mantereelta tänne Ahvenanmaalle onkin ihan oma taiteenlajinsa. Olen siitä jo kerran avautunut mm. täällä. Ennen tilauksen teon aloittamista tarkistin ihan ensimmäisenä Ahvenanmaan Postin sivuilta, että mikä on tilauksen raja, ettei tarvitse maksella tupla alveja tai joutua muuten tullin kanssa asioitaan selvittelemään. Tämäkin on sellainen viidakko, että en vielä itsekään ole sitä oppinut. Jos asia kiinnostaa, voit lukea siitä täältä Postin sivuilta, joko ruotsiksi tai englanniksi. (Niin tiesithän, että meillä on ihan oma postilaitoksemme täällä?).

Raja elintarvikkeille on siis 35,65 € ja tilasin yhteensä 32,22 eurolla. Näihin molempiin summiin sisältyy kuljetuskustannukset. Matsmartin (eli käyttämäni firma) mukaan säästin normaalihinnoista 35,77 €. Sain tilattua monta sellaista asiaa erittäin halpaan hintaan, joka olisi kyllä nuukuuttani jäänyt kaupan hyllyyn normaalihinnoilla. Kuten luksus myslit ja muutamat luomu-tuotteet. Muuten tilailin sellaista mitä muutenkin kaupasta ostan.  Se paha puoli tällaisessa nettishoppailussa on, että täytyy kyllä osata hillitä itsensä hyvin, ettei vaan sorru tilailemaan kauheita kasoja mukamas-halpoja-herkkuja. Varsinkaan väsyneenä ja nälkäisenä ja rankan päivän jälkeen ei pitäisi päästä ollenkaan tekemään tällaisia ostoksia. Ylipäätään ruokaostoksien tekemiseen nälkäisenä pitäisi keksiä vastaavanlainen niksi kuin ammattiautoilijoiden alkoholilukot. Vai mitäs olet mieltä?

No, mitenkäs se paketti sitten saapui?

Perinteisesti. Postiterminaalista tuli tiedote, että tulepas käymään tai soittele, niin katsotaan mitä paketillesi oikein tehdään. No, minäpä soitin. Ja kerroin paketin arvon. Siellä nainen löi leimat päälle että sallitun rajoissa ja koska en itse ollut kaupunkiin perjantaina matkalla, sanoi hän laittavansa sen eteenpäin meidän kylän postin toimipisteelle (sinne minne sen pitikin tulla). Nyt kun vaan oli jo perjantai, niin pakettihan tulisi vasta maanantaina.  Maanantaina olin sitten juuri kyläkaupalla kun postin kuljetukset saapuivat, mutta eihän sieltä minulle mitään annettu, kun ne piti ensin rekisteröidä. En sitten viitsinyt jäädä kipeän lapsen kanssa odottelemaan (olin siis juuri hakenut kesken eskaripäivän reppanan ja kävin nopeasti hakemassa pakastelounasta kotimatkalla). No, reilu vartti ehdittiin olla kotona, kun tekstari piippasi, että paketin saa noutaa. Tänään sen sitten hain. Iso oli laatikko ja kovasti tavarat siellä pyöri. Ruis Nachoille kävi vähän köpelösti, mutta muuten kaikki oli ehjää.

Sitä kyllä jäin nyt miettimään, että kannattiko? Onko tässä nyt kuitenkaan mitään järkeä? Kun oikein ajattelee tämän paketin matkaa tänne, niin kuinka paljon tässä nyt tuli taas kasvatettua hiilijalanjälkeä. Toisaalta sitä ”pelastaa” ruokaa, mutta sitten toisaalta se kuljetus tänne tuhoaa ne pelastamiset kokonaiskuvassa. Tätä minä nyt jään näiden (ruoka)aarteideni äärellä pohtimaan.

 • Reply
  Kristiina Kortelahti
  19.12.2018 at 12:42

  Täällä Ahvenanmaalla oli kyllä aikaisemmin ruokakauppa josta sai netin kautta tilata tavaraa. Se oli nykyisen Varuboden Cityn paikalla Torggatanilla, nimeltään CityLivs. Tyttäreni tilasi jonkin aikaa tavaraa sieltä, itsellä ei ole kokemusta siitä.

 • Reply
  Nenna
  19.12.2018 at 16:13

  Itsekin olen näiden nettishoppailujen ekologisuutta pohdiskellut. Olen töissä verkkokaupassa, jonka läpi kulkee miljoonia tilauksia viikoittain ja oksettaa ajatus ympäristövaikutuksista.

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  19.12.2018 at 21:30

  Muistan kaupan! Nyt tietääkseni sellaista palvelua ei mistään saa..

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  19.12.2018 at 21:30

  No niinpä! Ja monet varmasti ostelee ja sitten palauttelee… On kyllä ekologisuus kaukana.

Leave a Reply