Ahvenanmaa kuulumisia

Kuulumisia – arki on alkanut sekä muutama sana Ahvenanmaan koronatilanteesta

20.8.2020

Blogin kesätauko venyi kaikkiaan kuukauden pituiseksi. En suunnitellut sitä, mutta se teki hyvää. Rakastan sanoja ja kirjoittamista, mutta tauko on aina toisinaan paikallaan. Viime viikolla pääsin jo muutamana päivänä sellaiseen olotilaan, että luovuus ja luovat ideat vain alkoivat pulputa yksi toisensa jälkeen jostain sisältäni. Se on ainakin itselleni aina hyvä merkki siitä, että loma on tehnyt tehtävänsä.

Kesällä saatiin työ- ja vierashuone valmiiksi viimein (vielä taulu tai hylly seinälle), meillä kävi rakkaita ystäviä vieraana, nautittiin Ahvenanmaasta, vierailtiin mantereella ja vain oltiin kotona ja kerättiin marjoja ja elettiin kesän arkea. Vaikka silti on taas se olo, että vaikka mitä Ahvenanmaasta on edelleen näkemättä..

Koulut täällä alkoivat tämän viikon tiistaina. Ahvenanmaallahan on siis ihan oma opetussuunnitelmansa ja koulun lukuvuosikin menee hieman eri tahdissa kuin siellä mantereella. Täällä kesäloma alkaa vasta (viimeistään) kesäkuun 8. päivä ja kouluun palataan yleensä 18.8. Aikaisemmin olenkin koulunkäynnistä kirjoittanut tässä blogipostauksessa. Tuon kirjoituksen jälkeen tosin Wilma on jälleen saapunut arkeemme.. Meillä on nyt viimeinen vuosi, kun kaikki lapset käyvät samaa koulua; ensi vuonna vanhin siirtyykin jo seiskalle ja samalla edessä on koulun vaihto. Niin ne vuodet rientää.

Perinteiseen tapaan ihanat kesäpäivät jatkavat loistoaan vaikka koulut ovat jo alkaneet (miten yleensä aina elokuussa on hienoimmat säät?). Itse yritän tässä nyt kovasti taas päästä arjen rytmiin kiinni. Ja kieltämättä nautin erittäin suuresti hitaista aamupaloista hiljaisessa talossa. Vaikka keväällä lapset kävivätkin kolmisen viikkoa koulua ihan koulussa, niin silti tuntuu, että tuon kevään etäkoulun ja kesäloman johdosta ollaan koko konkkaronkka pyöritty näiden samojen seinien sisällä nyt aikas monta kuukautta. Hiljaisuus on tervetullutta. Ja normaalimpi arki. Vielä kun saadaan aseteltua kalenteriin kaikki harrastusrumbat oikeille kohdilleen. Futistreenejä, rumputunnit, bassotunnit, klarinetti, orkesteri, musiikinteoria.. Kolmella lapsella riittää harrastuksia.

Ja tiedättekö mitä?! Aloitan itsekin ihan uuden harrastuksen! Ilmoittauduin tänään nimittäin erittäin suositulle kansalaisopiston keramiikkakurssille. Olin ihan varma, etten mahdu mukaan, mutta olin kärppänä tietokoneellani ilmoittautumassa heti kymmeneltä kun ilmoittautuminen avautui (olin tietenkin sopinut muuta juuri ennen kymmentä ja siten istuin kyläkaupan parkkipaikalla autossa läppäri sylissä.. Hahaa.). Itselläni ei ole ollut vuosiin mitään harrastuksia ja nyt löysin siis kurssin, joka on päiväsaikaan. Iltaisin ei ole mitään mahdollisuutta tällä hetkellä aloittaa mitään säännöllistä, koska lapsilla on iltaisin harrastuksia ja nukkumaanmenoaikoja ja jos normaali arki tässä pian ihan oikeasti alkaa, niin mieskin palaa jälleen Ruotsin puolelle töihin viikottain. Joten näin yrittäjänä pystyn nyt käymään tuolla kurssilla päivällä ja sitten tekemään töitä muuhun aikaan vuorokaudesta (kuten iltaihmisenä usein teenkin). Onpas ihanaa ja virkistävää odottaa jotain omaa, luovaa harrastusta.

Mutta varpaillaanhan täällä ollaan koko ajan. Lähinnä nyt näiden poliittisten linjavetojen ja rajan ylityksen suhteen. Täällä kun tuo Ruotsi on monen elämässä erittäin konkreettisesti läsnä työpaikkojen ja perheiden ja sukulaisten muodossa, ja media tuntuu kirjoittavan ainoastaan pohjoisemmista rajanylityspaikoista ja paikalliset poliitikot saavat osan uusista poliittisista päätöksistä tietoonsa suomenkielisten tiedotustilaisuuksien kautta (näinhän siis ei kuuluisi tietenkään olla). Niin, täällä on ministeri Kiurun lausuntojen, risteilykaranteeni ”päätösten” ja monen muun asian tiimoilta oltu tunteet pinnassa ja hämmentyneinä viime päivinä. Mitään poliittista päätöstähän tuosta ´karanteeniin risteilyn jälkeen´ (jos et käy Ruotsissa maissa) ei ole tullut. Ja sitä on pian kaksi viikkoa luvattu selventää. Ensimmäinen selkeä tiedotus tänään asiasta osui silmiini Viking Linen FB-julkaisussa. Ilmeisesti asiasta on nyt tiedotettu laivayhtiöitä? Itse en ole ainakaan uutisista löytänyt tietoa tästä. Täälläkin siis useampi yritys (lähinnä majoitus- & ruokapalvelut) ovat näiden erinäisten lausuntojen jälkeen saaneet peruutuksia, siis juuri suomalaisilta Manner-Suomesta. Mutta siis mitään karanteenia ei tarvita täältä palatessa, joten tänne voi matkustaa ihan normaalisti. Viimeisin koronatartunta Ahvenanmaalla on todettu kuukausi sitten. Ja se oli ainut koko heinäkuussa. Testejä tähän päivään mennessä on tehty 3575 ja tartuntoja on todettu yhteensä 21. Tilastoja voit tutkia lisää täältä.

Tällaisia pieniä kuulumisia nyt tällä erää. Kirjoitan jossain vaiheessa hieman kesän mantereen reissusta, kesälomasta ylipäänsä, kunhan nyt saadaan tämä arkirytmi rullaamaan ensin.

Miltäs teidän syksy näyttää? Joko arki on alkanut rullaamaan?

 • Reply
  Tarja/Ruusu-unelmia ja villasukkia
  22.8.2020 at 06:55

  Kuulumisiasi oli mukava lukea. Tuo koulujen päättyminen keväällä myöhemmin ja alkaminen elokuussa myöhemmin olisi kyllä minusta opettajana ihan hyvä juttu.
  Minulla työ koulussa on siis alkanut ja koulussa ollaan tarkkojen ohjeistuksen mukaan liittyen koronaan. Harrastukset tyttärillä alkouvar tällä viikolla. Marttayhdistyksen toiminta alkaa syyskuun puolella.

  • Reply
   Ihana Ahvenanmaani
   1.9.2020 at 09:54

   Joo, itse olen kiitollinen, että täällä mennään tuolla aikataululla, elokuussa kun yleensä on vielä ihanat ilmat. Nyt on kaikki harrastukset täälläkin alkaneet, ja oma uusi harrastukseni starttaa ensi viikolla. Ihanaa syyskuuta sinulle!

Leave a Reply