Ahvenanmaa vinkit

Önningeby – takakonttikirppis ja taidenäyttely

5.7.2019


Sunnuntaina silmiini osui mainos takakonttikirppiksestä. En edes tiedä onko se oikea termi suomeksi, mutta tiedättehän, sellainen kirpputori ulkosalla missä ihmiset pystyttää myyntipöytänsä autonsa takakontin eteen. Önningebyn museon pihalla semmoinen olisi nyt heinäkuussa siis joka maanantai kello 18.00 – 20.00. 
Olemme ajaneet kymmeniä (varmaan satoja) kertoja tuon museon ohi. Ja monen monta kertaa olen miettinyt, että sinne pitäisi pysähtyä. Nyt viimein sain itseni tyttären kanssa matkaan. Ja pitää kyllä myöntää, että yllätyin täysin. Kun museon ohi ajelee, näkee hienoja vanhoja rakennuksia. Ja kun sitten lopulta astuu yhden rakennuksen sisälle, sinne missä taidenäyttely sijaitsee, niin ei tahdo millään uskoa, että tällainen aarre täältä taas löytyi, meidän saarelta. 

 

Tällä paikalla siis kokoontui yhteen vuosina 1886-1914 suomalaisia ja ruotsalaisia taidemaalareita. Heidän taideyhteisöään nimitettiin Önningeby-siirtokunnaksi ja heidän joukkoonsa lukeutui mm. Elin Danielson, Edvard Westman ja Hanna Rönnberg. Näyttelyssä on heidän historiaansa käsitteleviä upeita teoksia. Itse kiinnitin erityisesti huomiota Elin Danielsonin esittelyyn. Hän nimittäin on kotoisin Satakunnan Noormarkusta, aivan oman kotitilani lähistöltä siis (itse olen Noormarkuntieltä Lavian puolelta). Hän opiskeli Helsingissä taideyhteisön piirustuskoulussa ja sai senaatilta stipendin Pariisiin. Hän saapui Italian vuosien jälkeen 1886 Önningebyhyn. Hän vietti täällä useita vuosia ja onkin todennut, että ”vierailut Noormarkkuun tuntuivat kuin hukkaan heitetyltä ajalta”. Tätä minä siellä näyttelyssä sitten naurahtelin, että niin vain me molemmat olimme tuolta Satakunnasta tänne lähes samalle kylälle ajautuneet kaikkien niiden muiden maiden ja kansainvälisten seikkailujen jälkeen. Koin hetken lähes sellaista sielunsisaruutta, jos sitä nyt edesmenneisiin voi kokea. ”Hukkaan heitettyä aikaa” ne Satakunnan vierailut. Noh, ei kai nyt sentään. Juuret kun ovat tärkeät.

Taidenäyttelyn puolella on tällä hetkellä esillä Danelle Bergströmin upeita maalauksia, kokoelman nimi kantaa nimeä Våga. Suosittelen ehdottomasti näkemään ja kokemaan tämän kokonaisuuden! Ja kuka tietää, ehkä minut löytää sieltä pihalta jonain maanantaina rojua ja aarteitani myymässä. Kannattaa siis lähteä maanantaisin Önningebyhyn vierailemaan!

Önningebymuseet

Jonesasgatan 3, Önningeby, Jomala

Aukioloajat: Tiistai – Sunnuntai klo 11.00-16.00

Pääsymaksu: 5€/3€

 

Takakonttikirppis heinäkuussa maanantaisin kello 18.00 – 20.00.

Museo on silloin poikkeuksellisesti auki, ei pääsymaksua. 

 

Lisätietoa löydät täältä.

 • Reply
  sami niilola
  6.7.2019 at 20:29

  Ohhoh, onpas tummat pilvet.

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  10.7.2019 at 19:05

  Ne oli todella tummat, lopulta sieltä sitten satoi vettä niskaan.

Leave a Reply