Yhteiskunta

Rantahuviloita & hinnat pilvissä? Ahvenanmaan asuntomarkkinat tarkastelussa

28.1.2020

Viime viikolla kirjoitin työpaikoista ja tänne muuttamisesta – molemmat tekstit saivat aikaan kivaa vastakaikua ja lisäkysymyksiä lukijoiden parissa. Yksi yleisempiä kysymyksiä, ilman viime viikon tekstejäkin, koskee yllättäen kyllä täkäläisiä asuntomarkkinoita. Paljonko asunnot, tontit ja talot maksavat Ahvenanmaalla? Asuvatko kaikki meren rannalla luksuslukaaleissaan? Onko täällä edes vuokra-asuntoja? Nyt ajattelin pureutua hieman tähän aiheeseen ja esitellä paikallista tarjontaa. Haluan myös muistuttaa, että minä en ole asuntoasioiden ammattilainen ja nämä pohdinnat ovat oman empiirisen tutkimukseni tulosta viimeisten vuosien ajalta. 🙂 

Voisi tosiaan kuvitella, että täällä hinnat nousevat pilviin tai tarjonta on suppeaa, mutta kyllä itse sanoisin, että asuntojen liikkuvuus on yllättävän vilkasta, varsinkin kun ottaa huomioon väkiluvun. Pilviin hinnat eivät voi nousta juuri suppeiden asuntomarkkinoiden takia. Vaikka asunnon voi ostaa ilman kotiseutuoikeuttakin, niin mitä tahansa taloa meren rannalta ei voi. Kotiseutuoikeus rajaa siis potentiaalisten ostajien joukkoa. Ja onhan nämä saaret aika eristyksissä, joten on luonnollista, että asuntojen hinnat pysyvät kurissa. 

Asuntoja on täällä laidasta laitaan, samoin niiden hinnatkin ovat laidasta laitaan. Jos vertaa hintoja Helsinkiin tai Turkuun, hintataso on halvempi. Jos taas vertaa pienimpiin paikkakuntiin Manner-Suomessa, hinnat voivat tuntua toisinaan korkeiltakin. Kalleimpia asunnot ovat Maarianhaminassa ja Jomalassa (Maarianhaminan viereinen, kasvava kunta). Halvimmat asunnot löytyvät muuttotappiota tekevistä saaristokunnista. Kuntia Ahvenanmaalla on siis edelleen 16. 

Kaksi erityisesti silmiini pistänyttä (erikoista) asiaa täällä on, erona Manner-Suomeen: 

1. Joka kuukausi lehdessä julkaistaan aukeaman koonta kuluneen kuukauden asuntokaupoista. Lista on tehty kunnittain ja siinä mainitaan ostaja, myyjä, asunnon koko, sijainti ja myyntihinta. Itselleni tämä tuntui erittäin oudolle, ruotsalainen mieheni oli tällaiseen tottunut. 

2. Itse asuntokauppoja tehdessä on yleinen tapa, että kaikki jotka ovat tehneet talon pyyntihinnasta tarjouksen, saapuvat kutsuttuina yhteiseen huutokauppaan. Ei siis mitään suljettuja kirjekuoria ja tarjousehdotuksia ja vastaehdotuksia ees-taas nimettömänä meklarin kautta, vaan kaikki saman pyöreän pöydän ääreen. Siinä sitten huudetaan niin kauan, kunnes voittaja selviää. Näin kävi esimerkiksi meidän talomme kohdalla. Meidän lisäksemme kolme muuta olivat jättäneet tarjouksen pyyntihinnasta ja sitten eräänä iltapäivänä kello 15.00 kaikki neljä ostajaa olivat meklarin kanssa samassa huoneessa. Itse en hermojeni takia kestänyt mennä paikalle (sanoin syyksi ”kotona lasten kanssa” heh), mies hoiti homman kotiin. Yksi oli ollut hiljaa. Yksi tarjonnut kerran-pari. Kolmannen kanssa sitten huudettiin vuorotellen. Hinta nousi noin 40 000 euroa pyydetystä alkuperäisestä hinnasta (auts). Koko homma oli hoidettu kymmenessä minuutissa! Vaimo sai helpottuneen tekstiviestin kello 15.11. 

Selailin nyt hieman kiinteistönvälitysfirmojen sivuja ja päätin esitellä muutaman myynnissä olevan kohteen. Olen valinnut niitä eri firmoilta ja eri paikoista, jotta saisitte mahdollisimman kattavan yleiskuvan tarjonnasta. Mikään ei estä selailemasta lisää kohteita. Kuvat on lainattu myynti-ilmoituksista. 

Yksiö, Maarianhamina

 

1h + k

Pinta-ala: 33 neliötä

Rakennusvuosi: 1974

75 000 € (velaton hinta n. 92 750 €)

Lisätietoa kohteesta löydät täältä.

Kohdetta myy: Lyyski Fastigheter

Talo, Maarianhamina (Esplanadin laidalla)

 

Talon ulkomitat: 10,6 m x 9,7 m

Tontti: noin 400 neliötä

Rakennusvuosi: 1952

340 000 €

Lisätietoa kohteesta löydät täältä

Kohdetta myy: Mäklarhuset

Talo + navetta, maakellari & piharakennus, Kumlinge (saaristo)

 

Pinta-ala: noin 147 neliötä + 40 neliön ullakkotila

Tontti: 4024 neliötä

Rakennusvuosi: 1700-luvun lopulla, taloa on laajennettu ja remontoitu useita kertoja sen jälkeen.

59 000 €

Lisätietoa kohteesta löydät täältä. 

Kohdetta myy: FastighetsKonsult

Kolmio, Hammarland

3 h + k

Pinta-ala: 78 neliötä

Rakennusvuosi: 1973-74

105 000 €

Lisätietoja kohteesta löydät täältä.

Kohdetta myy: Din Fastighet

Talo, Hammarland

Talon ulkomitat: n. 10,5 m x 9 m

Tontti: 4100 neliötä

Rakennusvuosi: 1960-luvun alku

120 000 €

Lisätietoja kohteesta löydät täältä. 

Kohdetta myy: Mäklarhuset

Ja viimeisenä oma suosikkini. Jos voittaisin lotossa (tosin en lottoa..) ja saisin ostaa meren rannalta, ostaisin heti!

 

Talo (meren rannalta), Lemland


Pinta-ala: 220 neliötä

Tontti: 2,3 ha

Rakennusvuosi: 1995 ja 1998-1999

725 000 €

Lisätietoja kohteesta löydät täältä

Kohdetta myy: Lyyski Fastigheter

Herättivätkä nämä asuntomarkkinat jotain ajatuksia tai lisäkysymyksiä?

 • Reply
  Kristiina Kortelahti
  28.1.2020 at 16:23

  Noita meklarien sivuja katselen päivittäin, vaikka mitään muuttoaikeita ei olekaan. Minulla on se käsitys, että täällä Ahvenanmaalla omakotitalot ovat edullisia jos vertaa kaupungin kerrostalojen hintoihin. Samoin rantatonttimökit ovat paljon edullisempia kuin mantereella vastaavat.

 • Reply
  sami niilola
  28.1.2020 at 16:56

  Tuollainen olisi meilläkin ostoslistalla jos vaan tulisi se iso lottovoitto.

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  28.1.2020 at 17:08

  Kyllä minäkin niitä aika usein tutkin, haaveena on sitten joskus tulevaisuudessa talo meren rannalta. Mökki-ihmisiä meistä ei saa, mutta olisi ihana saada omat kajakit rantaan ja nauttia auringonlaskuista omalla pihalla. Ja samassa käsityksessä olen minäkin.

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  28.1.2020 at 17:09

  Niinpä! 🙂

 • Reply
  Susanna Hietanen
  28.1.2020 at 20:17

  Kiitos tästä erinomaisesta katsauksesta 🙂

 • Reply
  Unknown
  1.2.2020 at 17:23

  Lukiessani blogiasi alkoi tehdö mieli Ahvenanmaalle. Käynyt viimeksi 30 vuotta sitten

 • Reply
  Heidi
  17.8.2020 at 20:28

  Millainen tilanne on vuokra-asuntojen suhteen tai pitkäaikainen mökin vuokraus esim. vuosivuokrauksella?

Leave a Reply