IA Maailmalla

Matkamessujen tunnelmia – kotimaanmatkailua & vastuullisuutta

23.1.2019

Takana on mitä intensiivisin viikonloppu. Sovittuja ja spontaaneja tapaamisia, verkostoitumista, uusien työkuvioiden projektien suunnittelua, junamatka Kokkolaan teatteria katsomaan ja ystäviä, ystäviä ja ystäviä. Sydän on niin täynnä ja tekisi täälläkin mieli vaikka mitä jakaa tuolta viikonlopulta, mutta keskityn nyt kuitenkin Matkamessuihin. Tosin pitää sen verran vinkata, että jos Kokkola millään lailla osuu matka-aikatauluihinne, niin menkää nyt ihmeessä katsomaan Carola-musikaalia. Rakas ystäväni tekee siinä niin mahtavan pääosasuorituksen, että ei ylpeämpi voisi olla. Minä sekä nauroin, itkin että jammailin yleisössä. Suosittelen!

Matkamessut 2019 Helsingin Messukeskuksessa olivat elämäni ensimmäiset matkailuun keskittyvät messut. Tänä vuonna messuilla kävi 61 000 matkailijaa. Itse pääsin paikalle ainoastaan perjantaina ja pikaisen lehdistöhuoneen kahvikupposen jälkeen suuntasin itse messuosastolle. Aika ei mitenkään riittänyt kunnolla tutustumaan kaikkiin kohteisiin, mutta itselläni tulee aina massatapahtumissa (ja kirpputoreilla) muutaman tunnin sellainen ähky, että on parasta lopettaa siihen. Vaikka olen extrovertti ja sosiaalinen niin erityisherkkänä en kestä liiallista määrää ihmisiä, valoja ja informaatiota aisteilleni. Paikalla olinkin siis juuri sopivan ajan. Keskityin pääasiassa kotimaan kohteisiin, mutta rakastamaani Israelia ja Viroa oli ihan pakko käydä katsastamassa myös ajan kanssa. Esittelijöitähän messuilla oli siis yhteensä 988 (86 maasta). Kanta TNS:n kävijätutkimuksenkin mukaan kotimaan matkailun johdosta paikalle oli runsaasti kävijöitä, 74%, mikä on 16 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisvuonna. Saaristo ja rakas Ahvenanmaa olivat messuilla hienosti esillä!

Saaristokunnat ja -kohteet olivat väsänneet hienon ja laajan yhteisosaston. Pääsin myös maistelemaan saaristolaislautasta, jossa oli tarjolla mm. ahvenanmaalaista juhlakermajuustoa korppoolaisista tomaateista tehdyn hillon kanssa, tattarinäkkiä viherpippurimajoneesilla ja maustekakkua omenasiirapin ja kardemumma-tyrnihunajakastikkeen kanssa. Ajoitus tarjoilulle oli loistava (olin juuri miettinyt tarvitsevani pientä välipalaa, kun kävelin suoraan jonoon) ja maku täydellisyyttä hipova.

Messuilla oli myös useampi lava, joilla oli tietoiskuja ja paneelikeskusteluja monista mielenkiintoisista aiheista. Itse kuuntelin kahta keskustelua. Lapin matkailun vastuullisuudessa keskusteltiin mm. kuinka eläimistä ja kulttuurista kannetaan vastuuta. Saamelaisyhteisö on niin pieni, että matkailun parissa on paljon muitakin toimijoita. Lapin matkailun toimijat ovat myös sitoutuneet varjelemaan luontoa. Erämaa ja luonto ovat erittäin tärkeä työympäristö Lapin matkailussa. Esimerkiksi Hiihtokeskus Pyhä on ollut vuodesta 2008 hiilineutraali hiihtokeskus. Biopolttoaineen kuljetus Lappiin on vain kovin haastavaa ja hiihtokeskus tekeekin luottokumppaninsa WWF:n kautta kompensointeja, koska esim. rinnekoneet saadaan hiilineutraaliuden piiriin vasta vuonna 2020. Lapin matkailu julisti myös messuilla 100 vastuullisen matkailuteon listan.

Toisessa paneelikeskustelussa pääsin kuuntelemaan ensimmäistä kertaa Riku Rantalaa ja Tuomas Milonoffia. Parhaiten heidät tunnetaan Madventures -nimen takaa. Itse muistan nuoruudessani katselleeni heidän sekopäisiä seikkailuitaan. Nyt he keskustelivat matkustusturvallisuudesta ja matkailun neljästä M:stä, osittain keskustelu oli toteutettu videoyhteydellä ulkoministeriön edustajan kanssa. Ja mitkäs ne neljä M:ää sitten ovat? No matkustustiedote, matkustusilmoitus, matkavakuutus ja matkustusasiakirjat. Käytätkö sinä kaikkia neljää M:ää kun matkustat?

Illan päätteeksi käväisin vielä Clarion Hotel Helsinki Jätkäsaaressa (josta on muuten aivan huikeat näkymät) bloggaajille ja somevaikuttajille suunnatussa yksityistilaisuudessa. Illassa paljastettiin #yearinclarion -kisan voittaja, eli Joonas Pesonen muuttaa vuodeksi hotelliin! Miltäs itsestäsi tuntuisi asustella kokonainen vuosi hotellissa?

 • Reply
  Kristiina Kortelahti
  23.1.2019 at 18:59

  Paljon on näkemistä ollut tuolla messuilla. Itse en ole siellä koskaan käynyt. Vaikka hotelliyöpymisiä rakastankin, niin vuodeksi hotelliin, hui!
  Noista neljästä M:stä tiedän matkavakuutuksen ja matkustusasiakirjat. Matkustusilmoituksesta olen kuullut että sen tekemistä suositellaan, mutta millainen se on ja mihin se tehdään, sitä en tiedä.Ja mikä sitten on matkustustiedote?!
  Mukavaa viikkoa sinulle!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  24.1.2019 at 08:58

  Niinpä, vuosi on aika pitkä aika.. Itse varmaan ehtisin jo moneen kertaan kyllästyä siihen aamupalaankin, vaikka se satunnaisesti ihana onkin!

  Ulkoministeriö julkaisee matkustustiedotteita sivuillaan, joista voi aina etukäteen tarkasta mikä on maan tilanne ja onko sinne suositeltavaa mennä. Ihan pari kertaa olen niitä katsonut, muuten vaan jättänyt katsomatta vaikka olenkin Intisassa, Israelissa ja Indonesiassakin matkustellut työn puolesta aikanaan. Tässä esimerkki Israelin matkustustiedotteeseen: um.fi/matkustustiedote/-/c/IL .
  Matkustusilmoituksen tekemistä suositellaan ulkomaille (ja erityisesti riskialueille) matkaaville. Jos esimerkiksi sattuu luonnonkatastrofin, niin sen avulla sitten ulkoministeriö on kartalla, ketä suomalaisia kohteessa on. En ole kyllä ikinä itse täyttänyt… ups.
  um.fi/matkustusilmoitus

  Ihanaa viikon jatkoa sinnekin!

Leave a Reply