0
Ahvenanmaa vinkit

Aikaa 1h – mitä näytän turistille?

31.5.2018

Vaikka olen asunut täällä nyt kaksi vuotta, tuntuu kuin mitään en vielä olisi ehtinyt nähdä.

Jos minulle annettaisiin tunti aikaa näyttää jotain pientä Ahvenanmaalta, suuntaisin Maarianhaminasta etelään kohti Järsötä. Kun ensimmäisiä kertoja vierailimme täällä, saimme asua ystäviemme luona lähellä Järsötä, ja en ollut uskoa sitä kauneutta jonka matkalla voi kohdata. Vain pelkästään tie tuonne perukoille monine siltoineen ja merimaisemineen on uskomaton.

      
Matkalta löytyy Nåtön suosittu luontopolku, josta löytyy mm. orkideoita ihailtavaksi. Juuri nyt on paras aika suunnata sinne!

Järsössä on mahtava luontoilualue, jossa usein perheenä vierailemme, jokaisena vuodenaikana. Syksyisin tyrnipuskat tuoksuvat, talvella jää leikittelee meren kanssa. Täällä lapsetkin viihtyvät kallioilla kiipeillen, käärmeitä vaan kannattaa aurinkoisella säällä varoa. Polkujen lähtöpaikalla on myös grillipaikka (mitä valitettavasti kovin monestakaan paikasta ei tunnu löytyvän).

Järsössä sijaitsee myös yksi ehdoton lempikahvilani Stickstugan Hantverk & Café.  Kahvila itsessään on elämys; käsityöpuoti, vieraille avoin puutarha ihanine yksityiskohtineen ja kasvihuoneineen. Ja ne kakut! Ai että, eipä sitä tiedä mitä valitsisi.

Kahviloista tulen kirjoittamaan lisää myöhemmin, ja jaan suosikkini. Sanoisinko kuitenkin näin, että itse kaipaan erikoiskahveja tarjoavia kahviloita, niitä kun ei kovin montaa ole. Mutta tavallinen kahvikupponen yleensä unohtuu sen muun rinnalla. Ja kesällä tämä on oikein kahviloiden paratiisi, yksistään meidän kotoa viiden kilometrin säteellä on kesäisin neljä kahvilaa – ja me asumme maalla. Kesäsesongin jälkeen sitten valikoima pienentyykin melkoisesti.

 • Reply
  Kristiina Kortelahti
  31.5.2018 at 16:23

  Minä täällä taas! Järsö on ihanan kaunis, mutta tuota luontopolkua emme vielä ole ehtineet kävellä. Sitä vastoin kahvila Stickstuganissa ollaan käyty monen monituista kertaa. Hieno paikka ja se kasvihuone on aivan ihana!

 • Reply
  Laura
  1.6.2018 at 01:19

  Mahtavaa Tixuliini että aloitit tän blogin!! Hyvä alku!!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  1.6.2018 at 09:48

  Kannattaa käydä, ja mennä se pisin niistä (matkalla ei paljon eroa). Mulla olis suunnitelmissa viimein päästä käymään kunnolla Nåtön luontopolulla, ystävät asuu ihan lähellä, mutta itse reitti on vähän jäänyt välistä.
  Ja äitini aion ehdottomasti heinäkuussa viedä kasvihuoneeseen! 🙂

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  1.6.2018 at 09:49

  Jeeee!!! Kiitos! <3

Leave a Reply