Ahvenanmaa vinkit

Paikallisessa kahvipaahtimossa

7.9.2018

Olen aina ollut sellainen ekstrovertti ja vähän ihmisten verkostoijakin. No mitäpäs minä sitten teen kun ahvenanmaalaisen ystäväni indonesialainen kihlattu saapuu tänne saarelle? Sellainen sulhanen joka Indonesiassa etsii, valmentaa ja opettaa paikallisia kahvinviljelijöitä. Ja auttaa heitä parantamaan kahvinsa laatua, jotta saisivat paremman hinnan siitä. No minähän tietenkin verkostoin hänet ja sen yhden ainoan Ahvenanmaalla asuvan kahvinpaahtajan toisiinsa. Samalla pääsen itsekin sukeltamaan syvemmälle kahvin ihmeelliseen maailmaan ja tutustumaan ahvenanmaalaiseen kahvipaahtimoon.

Ahvenanmaalainen Sanna Sarling asui miehensä kanssa Ruotsissa useita vuosia ja työskenteli graafisen suunnittelun parissa. Kun sitten päätös Ahvenanmaalle takaisin muutosta oli tehty hän alkoi miettiä mitä kaikkea täältä löytyykään; perunaa, omenoita, limsaa, tyrnimehua, olutta… Mitä nyt vain kuvitella saattaa, paitsi kahvia! Ja siitä se sitten lähti. Uranvaihto ja pienpaahtimo Sarlings Rostade Kaffebönor & Torkade Tebladetin perustaminen (lähes) kivenheiton päähän lapsuudenkodista. Sarlingsin paahdettu kahvi on vallannut tasaisesti alaa paikallisissa kaupoissa ja suunnitelmissa on laajentaa ja perustaa tulevaisuudessa oma kahvipuoti. Nyt paahtaminen tapahtuu erittäin pienessä mittakaavassa, käsityöksikin sitä voisi sanoa. Suurempi paahdin on lähitulevaisuuden suunnitelmissa jo häämöttämässä. Alkumetreillä Sanna sai neuvoja ja vinkkejä toisilta pienpaahtimoilta Ruotsista – ja onhan se nyt vain siistiä että meillä täällä Ahvenanmaalla on ihan oma kahvipaahtimo!

Kahvin lisäksi valikoimista löytyy myös mustaa ja vihreää teetä. Teet eivät ole maustettu millään esansseilla vaan ihkaoikeilla mauntuojilla, tästä olen itse ainakin ihan erityisen innoissani. Esimerkiksi vadelman ja karpalon maku saadaan paikallisen limonaditehtaan ”jämistä”. Kun aidoista marjoista on puristettu tarpeet limonadeihin, marjahöttö kuivataan ja käytetään teessä. Juuri tätä on ahvenanmaalainen yrittäjyys parhaimmillaan; yhteistyötä ja innovaatiota pienenpienessä skaalassa joka kuitenkin laajentaa reviiriään mantereelle ja kansainvälisesti! Itse pidän myös Sannan kahvipakkausten ulkonäöstä. Tällä tavoin hän voi myös ottaa käyttöönsä graafisen suunnittelun ammattitaitonsa. Ja eri kahvilajien nimien alle kätkeytyy myös omat tarinansa. Muistatteko kun kirjoitin Marskogenin lammastilasta aikaisemmin? Niin, se on Sannan lapsuudenkoti ja siis hänen vanhempiensa tila. Ja se sijaitsee Svartsmarassa. Ehkä Svartsamaran tummapaahto maistuukin täyteläisemmältä kun on kuullut tarinan nimen takaa? Odotan innolla mitä kaikkia nimiä tulevaisuudessa samme kuulla.

No mitenkäs sitten näiden kahvieksperttien tapaaminen sujui?

Sanotaanko vaikka näin, että kaikkea en ymmärtänyt ja samalla oli erittäin mielenkiintoista seurata kun kaksi ihmistä eri puolilta maailmaa ja täysin erilaisista kulttuureista kohtaavat toisensa ja puhuvatkin samaa kieltä. Kahvikieltä. Itse kartutin sanavarastoani, mutta en varmasi vielä ihan tentistä pääsisi läpi. Siinä sitä keskusteltiin erilaisista kahvilajeista, niiden hinnoista, maahantuonnista, veroista, juontitottumuksista ja prosessoinnista. Prosessoinnista puhuessa katsoin parhaimmaksi ottaa kuvia ja sulkea korvat. Ettei tulisi kahvitietoähkyä. Ja tietenkin myös maisteltiin. Minäkin mustana monen vuoden tauon jälkeen. Yläasteella join kahvin mustana. Ala-asteella join sen kolmen sokeripalan ja maitolitran kera. Mustan kauden jälkeen siirryin maitoon. Ja siinä olen vieläkin kiinni. Tänään sitten piti sulkea silmät, nuuhkia ja vasta sitten maistaa. En ole koskaan ollut viininmaistajaisissa, mutta se fiilis silti tuli, että nyt ollaan aikalailla saman äärellä.

Ja ai että kun on paikallisesti paahdettu kahvi sitten mainiota. Kannattaa etsiä käsiinsä kun seuraavaksi tulet Ahvenanmaalle. Tai tilata kotiin.

Sarlings
Rostade Kaffebönor & Torkade Teblad
www.sesarling.ax 
Facebookiin pääset tästä ja Instagramiin tästä .


Indonesialaisen ystäväni kahvibisneksistä voit lukea lisää täällä tai käydä Instagramin puolella


Juttu on tehty yhteistyössä Sarlings -paahtimon ja Bright Javan kanssa.

 


 • Reply
  Päden paja
  8.9.2018 at 05:43

  Olipas kiva tutustumiskierros! On se tuore,vastapaahdettu kahvi vaan sitten hyvää:) Leppoisaa lauantaita♥

 • Reply
  Kristiina Kortelahti
  8.9.2018 at 08:01

  Tuollaisen paahtimon olemassaolosta en tiennytkään mitään. Mutta tuo rakennus tuossa kuvassa on tuttu ja usein siitä ohi ajetaankin. Siinähän oli aiemmin Sarlingin kauppa.
  En ole perehtynyt kahvinjuonnin saloihin ja juon ihan tavallista ruokakaupasta paketissa ostettavaa kahvia. Mietin että saako tuota Sannan kahvia valmiiksi jauhettuna ja jos saa niin mistä?

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  8.9.2018 at 10:43

  Hyväähän se on!
  Ihanaa viikonloppua sinnekin!

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  8.9.2018 at 10:48

  Ihan sattumalta mäkin joskus häneen Instassa törmäsin. Ite olen vähän sellainen kahvifriikki 🙂
  Sitä myydään ainakin Maxingen siinä Smakverketissä, SALTissa, Stallhagenissa, Viktor Craftissa ja Marskogens Lammissa, viimeksi mainitussa hän on itse myymässä Sadonkorjuujihlilla. Ja saa sekä papuina että jauhettuna!

  Sitten jos on tottunut ”suomalaiseen kahvimakuun” niin tummapaahto saattaa aluksi olla outoa. Nyt kun sitä lähes vallan juo niin se Kulta Katriina ei enää oikein maistukaan… 🙂

 • Reply
  M.T. Ainasoja
  8.9.2018 at 12:02

  Oi, kuulostaa mukavalta! Tykkään maistella pienpaahtimoiden persoonallisia kahveja – ja paahtimoilla on ihana vierailla, kun jo kaukaa leijuu nenään niin mahtava, mahtava kahvin tuoksu. <3

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  8.9.2018 at 20:01

  Tänne paahtimoon ei nyt muuten vielä oikein pääse, mutta tulevaisuudessa toivottavasti toiminta vähän laajenee ja tulee oma putiikki niin on kunnon aukioloajatkin. Ne tuoksut vaan on niin huumaavia näissä paikoissa! 🙂

 • Reply
  Aditya Narayan Mohanty
  9.9.2018 at 10:46

  Lovely and cute black and white capture . Please tell something about my captures on my blog.

Leave a Reply