Yhteiskunta

Muutto Ahvenanmaalle? Vinkkejä ja vääriä väittämiä

23.1.2020

Aika ajoin, ja aika usein, törmään väittämään, että tänne Ahvenanmaalle ei saa muuttaa. Tai että täältä ei ainakaan saa ostaa asuntoa, taloa tai tonttia. Vääriä väittämiä, ainakin tiettyyn pisteeseen asti.  Ahvenanmaalle saa muuttaa! Ja vieläpä ostaa talonkin! 

Eilinen kirjoitukseni (kesä)työpaikoista kirvoitti minut kirjoittamaan tästä ”seuraavasta askeleesta”, eli tänne muuttamisesta. Tämä kirjoitus on pääasiassa suunnattu teille siellä Manner-Suomessa asuville (sääntöviidakko tänne muutolle näyttää hieman erilaiselle riippuen siitä, mistä maailman kolkasta tänne muuttaa). Te voitte siis muuttaa tänne ilman kotiseutuoikeutta. Täällä on asuntoja sekä vuokrattavissa että myynnissä. 

Olen kirjoittanut tästä aiheesta blogiini aikaisemminkin, kannattaa vilkaista se teksti täältä. Sieltä löytää ainakin lisää tietoa kotiseutuoikeudesta, joka on ”ahvenanmaalaisten kansalaisuus”. Meillä sitä ei vielä ole, koska emme ole asuneet täällä vielä viittä vuotta. Vuoden päästä sitä onkin sitten jo aika meidänkin hakea! Tästä huolimatta olemme ostaneet oman talon, joten se todella on mahdollista. Talon ostamiseen on tietyt rajoitteet (esim. sijainti ja tontin koko) ja sitä varten pitää hakea erillinen lupa. Luvan hakeminen käytännössä on pelkkä muodollisuus, jos asuu täällä vakituisesti.

Hyvä sivusto asunnon löytymiseen on Bosidan.ax. Siellä on tällä hetkellä 31 myytävää kohdetta. Niistä taloja on 26. Tuolle sivulle on koottu useamman eri asunnonvälitysfirman tiedot. Mutta lienee viisasta silti selailla eri firmojen omia sivuja tätä varten, tuo sivu ei aina ole täysin päivitetty (ei näytä kaikkia myynnissä olevia). Talojen hinnat noista 26:sta näyttää vaihtelevan 39 000 – 575 000 euron välillä. Kirjoitan lähipäivinä erillisen postauksen asuntotarjonnasta täällä. Tässä kohtaa lienee myös aiheellista mainita, että Ahvenanmaa on Facebook-ryhmien luvattu maa. Täällä on Facebook-ryhmä kaikkeen. Eli vuokra-asuntoa metsästäessä kannattaa ehdottomasti liittyä ryhmään nimeltä Bostäder på Åland

Eckerön kunta julkaisi tontti-ilmoituksia viime joulukuussa (allekirjoittaneen toimesta, toimin silloin vielä konsulttisopimuksella heidän elinkeino- ja kulttuurielämän koordinaattorina) Etuovi ja Oikotie -sivustoilla. Ne tontit voi siis ostaa ilman kotiseutuoikeutta, koska ne sijaitsevat kaavoitetulla alueella. Jos siis mielii rakentaa oman talon, voi aloittaa tonttien metsästyksen vaikka näistä ilmoituksista. Tontteja toki on muillakin kunnilla ja yksityisillä myynnissä. Tässä nyt kuitenkin kevyt askel tontin metsästykseen, suomeksi.

Itse muutto tänne on tietenkin hieman hankalampi kuin siellä mantereella kahden asunnon välillä. Itse päädyimme aikanaan siihen ratkaisuun, että myimme ja lahjoitimme suurimman osan huonekaluistamme ja teimme ns. kevyen muuton. Kaksi henkilöautolastillista ja yksi pakettiauto, viiden hengen omaisuus kulki niin. Jo kontrabasso, sello, sähköpiano ja kitara veivät aika ison siivun siitä tilasta, heh. Olimme aluksi muuttamassa osittain kalustettuun vuokra-asuntoon ja Turun huonekalumme olivat kirppiksiltä, IKEA:sta ja lapsuudenkodista kahlittuja, opiskelevan lapsiperheen budjetilla hankittuja. Sen minkä säästimme rahtikuluissa (kuorma-auto ja laiva) käytimme sitten uudehkoihin huonekaluihin paria vuotta myöhemmin omaan taloon muutettuamme. Kevyt muutto oli hyvä ratkaisu ja saimme karsittua paljon turhaa tavaraa pois. Vaikka sitä ei enää uskoisikaan kun ympärilleen katselee.. Olen myös tehnyt hyviä löytöjä kirppiksiltä. Niin, Facebook-ryhmästä nekin!

Muuten muuttoon tänne ei liity mitään sen ihmeempää. Auto pitää rekisteröidä Ahvenanmaan rekisteriin (ja se onkin vähän erikoisempi byrokraattinen toimenpide, osittain hieman vanhanaikaisten muodollisuuksien johdosta), mutta puhelinsoitolla siitäkin saa riittävän määrän lisätietoa. Kannattaa vaan hyvissä ajoin selvittää liikennevakuutus, tiedän useamman tapauksen, jossa on käynyt niin, että mantereen vakuutus onkin lakannut olemasta voimassa tänne muutettua. Tämän kanssa kannattaa olla siis tarkkana!

Info Pohjolan sivuilta löytyy myös erittäin hyvä tietopaketti Ahvenanmaalle muutosta suomeksi. 

Askarruttaako mieltäsi jokin tänne muuttamiseen liittyvä? 

Kirjoita kysymyksesi kommentteihin, niin vastaan niihin mielelläni. 

    Leave a Reply