Ahvenanmaa vinkit

Miten varautua punkkeihin?

18.6.2018

Muistan varmasti loppuelämäni erään rouvashenkilön reaktion kun kerroimme muuttoaikeistamme Ahvenanmaalle.

”Ai kauhee, voi että sentää, kai teillä nyt sitten on kaikki rokotukset ja voi että sentään se on kyllä nyt tosi vaarallista sinne punkkien sekaan muuttaa”, rouva puhua pulputti hetken aikaa hysterian partaalla. Itse en siinä muuttotouhun keskellä edes ollut ajatellut ns. punkkirokotuksia. Pitäisikö? Soitin yhdelle ystävälle ja kysyin asiasta. Hän totesi, että itse ei ole rokotuttanut itseään, mutta suurin osa väestöstä on. Ja että olisihan se varmaan viisasta lasten kannalta.

Aloitin googlailun.

Ahvenanmaalla punkkitilanne on räjähtänyt käsistä jo aikaa sitten, se ei enää edes ole se tikittävä punkkipommi kuten varmasti monella muulla paikkakunnalla tällä hetkellä. Kauriiden levinneisyys on mukanaan levittänyt myös punkkikantaa, näin ainakin eläkeläisystäväni Turun saaristosta muutama vuosi sitten totesi. Ja kauriitahan täälläkin riittä. Enpä sitten tiedä. Googlella sekin kai selviäisi.

Miten sitten tasapainotella valtavien punkkimäärien, hysterian, viisauden ja ihan tavallisen arkielämän kanssa?

No me teimme näin sen googlailun jälkeen: Muutimme. Rokotimme. Tarkkailemme. Elämme.

Olimme asuneet täällä ehkä parisen viikkoa kun menimme ottamaan rokotukset. Ahvenanmaalla kirjoilla oleville kolme ensimmäistä rokotusta ovat ilmaiset, mikäli ei halua yksityislääkärille mennä. Kiitimme ja kumarsimme. Se olisi muuten viisihenkiselle perheellemme maksanut sievoisen summan. Ensimmäisen annoksen jälkeen seuraava rokoteannos annetaan 1-3 kuukauden päästä, ja juuri kesällä pahimpaan punkkiaikaan sitä suositellaan otettavaksi jo heti kuukauden jälkeen (meillä varmaan oli noin kaksi kuukautta väliä). Kolmas rokotus annetaan sitten 5-12 kuukauden päästä. Nämä kolme ovat ns. perusrokotukset joita lähdetään myöhemmin vahvistelemaan. Seuraava on vuorossa kolmen vuoden päästä ja sitten riippuen siitä minkä ikäinen on ollut ensimmäiset rokotukset saatuaan, niin väliä tulee 5 tai 10 vuotta.

Punkit kantavat siis kahta sairautta. Rokotus toimii suojana puutiaisaivokuumetta vastaan. Puutiaisaivokuumeeseen ei ole parannuskeinoa koska se on virusperäinen, ainoastaan oireita voidaan hoitaa. Tauti tarttuu punkin syljen välityksellä, joten tartunnan voi saada jo muutamassa minuutissa. Suomessa tätä TBE-virusta kantaa arviolta n. 1,6 % punkeista. Mielestäni tuntuu siis ihan järkevältä suojautua rokotteella, vaikka 2/3 tartunnoista onkin oireettomia. Lisää voit lukea vaikkapa täältä. 

Toinen punkkien levittämä sairaus on borrelioosi. Borrelioosia voi hyvin ehkäistä päivittäisillä punkkitarkastuksilla, koska borreoloosin saaminen ei tapahdu yhtä nopeasti kuin puutiaisaivokuumeen. Borrelioosia kantavia punkkeja Suomessa on n. 20 %, mutta paikoittain jopa 50 %. Erityisesti nymfit, eli punkin ”nuoruusmuodot”, tartuttavat tätä koska ne pikkuriikkisen kokonsa tähden jäävät usein huomaamatta. Lisää voit lukea vaikkapa täältä.

Omaan tuttavaperheeseemme kuuluu sekä niitä jotka ovat pahasti sairastuneet sairaalakuntoon saakka punkeista, mutta myös niitä jotka ovat parantuneet säikähdyksellä (antibioteeilla). Borrelioosiin määrätään siis antibiootit ja mitä nopeammin borrelioosi todetaan sitä paremmat ovat parantumismahdollisuudet. Täällä onneksi on se hyvä puoli, että lääkärit ovat todella tottuneita punkkeihin ja osaavat heti toimia ja määrätä oikeat testit ja hoidon. Siitäkin syystä tuntuu ihan rauhalliselta elää täällä.

Meidän perheemme ei onneksi ole saanut borreoloosia. Punkkeja välillä kyllä poistellaan ihan päivittäin joten todennäköisyys borrelioosin saamiseksi on kyllä aika korkealla. Ja pitää kyllä myöntää, että ei edes ihan joka päivä tule tehtyä niitä tarkastuksia. Ja toisaalta enemmän kuin ehkä sata kertaa on tullut jotain pisamia lapsilta tutkittua ”joska vaikka olis nymfi”. Yleensä me aikuiset bongaamme punkit kun ihoa alkaa kutittaa, ja kappas vain, punkkihan se siinä roikkuu. Lapsetkin osaavat hienosti tulla kertomaan jos löytävät punkin, tietävät että se pitää heti irrottaa. Täällä punkkeja keräilee kyllä aika määrät kun liikkuu heinikossa, mutta kyllä niitä ihan tuosta nurmikoltakin on tullut napattua. Punkit myös viihtyvät erinomaisesti korvanlehdellä, päänahassa ja kaikkien resorikohtien alla piilossa. Mutta kyllä niitä on tullut ohimolta ja ihan mahastakin irrotettua.

Ja sen verran ne punkit ovat täällä arkipäivää, että enemmän kuin kerran on lapsilta punkkeja irroteltu eskarissa tai matikantunnilla opettajan toimesta. Se on ihan normaalia.

Entäs sitten turisti?

Sanoisin että jokainen tekee omat valintansa, eli jos tekee mieli rokottaa itsensä niin siitä vaan. Meidän perheemme ei kuitenkaan rokottanut itseään niitä kertoja varten kun vierailimme täällä ennen muuttoamme. Matkailijalle on myös saatavissa erilaisia punkkikarkotteita, jotka estävät punkkia niin helposti tulemasta lähelle. Niitä on saatavissa niin koirille kuin ihmisille. Mutta kuten sanottu, itselläni ei niistäkään ole kokemusta. Sen sijaan suosittelen hyvien punkkipihtien hankkimista. Meillä sellaiset on, ja niillä on kaikenkokoiset hyvin saatu irti. Ja muistakaa että punkki pitää irrottaa suoraan ylöspäin, ei kiertämällä kuten joskus on neuvottu. Viikko sitten olimme matkalla Ruotsissa ja mieheni havaitsi punkin kädessään, oli mokoma salamatkustanut kanssamme Ahvenanmaalta (punkithan voivat siis vaellella usemmankin tunnin keholla ennen  mieleisen kiinnityspaikan löytymistä). Yritin omilla pinseteilläni irrottaa (kun ne punkkiversiot tietenkin jäi kotiin vaikka ajattelin ne mukaan pakata – viimeksi nimittäin punkki matkusti kanssamme Helsinkiin), ja niinhän vaan yksi koipi jäi ihoon kiinni.

Eli

1. Ei hysteriaa

2. Viisautta ja malttia

3. Älä anna pelolle tilaa

4. Tutkivia silmiä

5. Punkkipihdit.

 • Reply
  Kristiina Kortelahti
  18.6.2018 at 18:42

  Tärkeää tietoa punkkihysteriaan. Meillä on kolmet punkinirroittamispihdit:tuollainen kuin sinulla kuvassa, pinsettien tapainen Itävallasta ostettu (sielläkin on paljon punkkeja) ja apteekista hankittu pakkaus jossa kaksi erikokoista sorkkaraudan mallista. Mielestäni nuo viimeksimainitut toimivat parhaiten.

 • Reply
  Ihana Ahvenanmaani
  20.6.2018 at 13:59

  Pitääkin ehkä seuraavaksi ostaa ne sorkkaraudan malliset, näillä on kyllä hyvin pärjätty tähän asti!

Leave a Reply