0
Ahvenanmaa kuulumisia

Kesämuistoja Ahvenanmaalta – osa 2, heinäkuun kuvakavalkadi (ja vähän elokuutakin)

16.9.2020

Kovasti täällä valmistaudutaan jo muutaman tunnin päästä saapuvaan syysmyräkkään, mutta ajattelin ennen sitä kasata viimein pakettiin heinäkuun muistot. Ja laitanpa samaan settiin elokuunkin, etteivät jää unohduksiin.

Heinäkuun alussa lähdimme yhden yön pyöräreissulle Ahvenanmaan saaristoon. Vietimme ensin muutamia tunteja Föglössä, muun muassa minigolfaten ja historiallista näyttelyä tutkien. Föglön reissusta kirjoitin aikaisemmin täällä.

Kävimme myös fikalla ihastuttavassa Carlsrossa. Carlsro avasi ovensa kesäkuun lopulla, hotellin puoli avautuu pääsiäisenä 2021. Huoneiden varaus on juuri avautunut heidän kotisivuillaan. Fikan jälkeen saimme selkäämme muutaman minuutin rankkasateen, mutta vaatteet kuivuivat tuulessa ja pyöräilyn ohessa. Matkalle osui yksi lossi ja loppumatka taittui Överön ja Sottungan välisellä lautalla (pohjoinen linja).

Sottungan reissustamme voit lukea lisää täältä. Kotimatkalla Långnäsin satamasta pysähdyimme vielä kuopuksen kanssa poimimaan kukkia ja mansikoita.

Seuraavaksi matkasimme Vårdöhön, jossa seikkailimme mm. Flowparkissa. Voit lukea lisää tuosta reissusta täältä. Vårdön Sandösundissa vietimme koko perheenä vuorokauden, sen jälkeen jätimme lapset parin yön leirille ja jatkoimme matkaa kahdestaan. Kävimme mm. lapsilta salaa katsomassa IFK Mariehamnin kauden kotiavauksen (no, nyt pojat jo tietävät.. heh, heti ei vaan uskaltanut asiasta kertoa meidän futisfaneille..), yövyimme parissa aivan ihanassa majoituksessa (Brobacka Gästhem & Pensionat Stalldalen) ja kävin elämäni ekaa kertaa myös Stallhagenissa. Itse kun en olutta (tai muutakaan alkoholia) juo, niin paikkaan ei ole tullut lähdettyä. Mutta voi mitä olenkaan menettänyt näinä vuosina; todella hyvä ruokapaikka! Eikä jätä nälkäiseksi isompaakaan miestä.

Kun lapset oli haettu leiriltä, kävimme Mattan tilameijerillä syömässä ja jatkoimme matkaamme Eckeröhön. Eckerössä kävimme koko perhe ratsastamassa (Stall Rosenqvist), ja siis eipä meistä oikein kukaan ollut aikaisemmin ollut hevosen selässä, mutta hienosti vain lönkystelimme metsäreitillä! Ratsastuksen jälkeen jatkoimme matkaa Smart Parkin kutsuvierastilaisuuteen, jossa oli mm. uuden Laserareenan avajaiset. Se vasta hauskaa olikin (äiti päihitti jälkikasvunsa)!

Heinäkuussa on myös vietetty esikoisen 12-vuotisia, ihailtu pihan kukkia, marjastettu, tehty erilaisia mehuja (mm. louhisaarenjuomaa ja seljankukkamehua) ja lapset kävivät uimakoulussa. Myös Degersandin ranta tuli testattua tänä kesänä ensimmäistä(!) kertaa!

Heinäkuussa saimme myös rakkaat ystävät mantereelta vieraaksi ja lähdimme synkkäpilvien uhmaamana päiväksi Smart Parkiin. Seuraavan päivän ohjelmassa oli Kastelholman linna ja lounas Smakbyn ravintolassa. Iltapäivällä osa meistä jatkoi jalkapallotreeneihin, osa jäi kotiin lepäämään ja minä ystäväni kanssa suuntasimme vielä paikalliseen kahvilaan. Siis onhan tämä noloa, että kesäkahvila on melkein nurkalla ja sinne ei vain ole tullut päästyä. Nyt on siis Humlan koettu ja matka jatkui vielä Amalian limonaditehtaallekin. Ihana pieni hetki kahdestaan hyvän ystävän kanssa!

Kesällä myös työ- ja vierashuone on vihdoin valmistunut niin, että vierassohvakin on saatu hankittua. Ihanaa! Mikä muutos pintaremontilla saatiinkaan!

Kävin myös mansikkatilalla ensimmäistä kertaa täällä asuessani, nyt hinta oli sen verran hyvä, että halusin lähteä. Täällä kun välillä ämpäristä saa maksaa jopa 80€… 50-60€ on ihan yleinen hinta.

Elokuun puolella lähdimme käymään Manner-Suomessa lähes puolen vuoden tauon jälkeen! Lapset menivät leirille ja miehen kanssa vietimme reilun vuorokauden kahdestaan. Ehdimme nähdä IFK:n matsin Veritas Stadionilla (sinänsä hauskaa, että asuimme noin yhdeksän vuotta lähes naapurissa, emmekä koskaan käyneet matsissa… että tätä se täällä saarella asuminen näemmä teettää, että pitää Turkuun asti matsiin lähteä! Heh! No, sattui nyt samalle päivälle niin mentiin, ystävämme vielä voitti meille liputkin matsiin!), vanhoja opiskelumaisemia, yöpyä Salossa ja kokea Hangon! En ollut ennen käynyt Hangossa ja nyt mies yllätti viemällä sinne. Nyt on nähty sekä pohjoisin että eteläisin Suomi!

Mies ja kaksi lapsista lähtivät kotiin lasten leirin jälkeen, minä ja keskimmäinen sen sijaan jatkoimme vielä omille kotikulmilleni Laviaan (Kotajärvi on tyttönimeni, tie on tilamme ja sen järven mukaan nimetty) sekä lapsen kummitädille Nokialle. Kävin itse vielä Tampereellakin pyörähtämässä, vanhassa lukiokaupungissani. Kotiin saavuttua serkkuni risteili päiväksi Ahvenanmaalle ja sain näyttää kaikkia suosikkipaikkojani täältä.

Koulut täällä alkavat aina myöhemmin kuin mantereella ja kesä oli vielä silloin parhaimmillaan. Koulujen alun kunniaksi kävimme Merikorttelissa Pub Niskan pizzoilla ja samalla viikolla keskimmäinen lapsi koki unelmahetken saatuaan IFK:n matsin jälkeen maalivahdin hanskat.

Ihanista auringonlaskuista sai myös elokuussa nauttia!

Voi, vaikka tuntuu, että kesä vain hurahti ohi ja paljon jäi näkemättä ja tekemättä, niin kyllähän me ehdittiin vaikka ja mitä! Olipa ihania muistoja, vaikkakin vain muutamien viikkojen takaa.

Mikä on sinun paras kesämuistosi kesältä 2020?

  • Reply
    Anu
    16.9.2020 at 18:05

    Ihan huippuja kuvia ja tarinasta päätellen ihan valtavan kesäinen kesä – ei sitä tarvitse haikailla kesälomamatkoille näköjään jos siellä asuu! Meidän kesän huppukohta oli myös päivät siellä kesälandiassa, kerätä hirvenruohoa peuranruhon lemussa, väännellä lasten puolesta ratteja sähköautoradalla, kun itse katselivat vaan taaksepäin että kenet ohittivat, nähdä mestaruuskanin loikka ja ennenkaikkea ja kaiken jälkeenkin olla parhaassa seurassa.

Leave a Reply